Bosna’nın Kendine Has Güzelliği Mostar

Hersek olarak geçen bölgenin en büyük şehirlerinden biri olan Mostar, 110 bine yakın nüfusu ile içi dolu turşucuktur. Bosna Hersek’in yaşadığı savaşlardan dolayı büyük hasarlar görmesi şehri tam bir tarih şehrine dönüştürmüştür. Oluşan savaşlardan çok güzel bir şekilde çıkan ve kendisini geliştiren Mostar, günümüze etnik bir yapıyla harmanlanmış bir şekilde gelebilmiştir. Şehre ismini veren Mostar Köprüsü savaş zamanında yıkılmış ve sonrasında 15 milyonluk bir yatırım yapılarak tekrar inşa edilmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır. 2005 yılından beri Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alan şehre gelin birlikte yakından bakalım.

Görülmesi Gereken Yerler

Mostar Köprüsü

Köprüye vardığınızı halktan gençlerin nehre atlama seslerini duyarak anlıyorsunuz. Bir şehir efsanesine göre Mostar halkı geçmişte sevdiği kızlara olan sevgisini göstermek için köprüden atlarmış. Günümüzde ise bu turistlerin ilgisini çekmek ve para kazanmak için gençlerin yaptığı bir çeşit oyun. Mostar’ı ziyaret ettiğiniz hava durumuna göre köprünün altına inebilir ve nehrin buz gibi suyunun tadını çıkarabilirsiniz. Unesco tarafından Dünya Miras Listesi’nde olan köprü şehirde en büyük ilgi gören noktalardan bir tanesi.

Karagöz Bey Camii

Balkanlarda bitmek bilmeyen savaşların hepsinden zarar gören Karagöz Bey Camii, 1992 yılından itibaren 2-3 kere harap edilmiş bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Caminin minaresi ve ana kubbesi olarak belirlenen yer atılan top ateşleri yüzünden yıkılmış olup savaşın hemen ardında büyük bir restorasyon çalışması ile günümüzdeki haline kavuşturulmuştur. Bosna’nın ilgi çekici yapılarından biri olan camiide süslemeler ve camiinin tepesine çıkıldığındaki manzarası ayrı bir güzelliğe sahiptir.

Biscevica Evi

16.yüzyılda yapıldığı düşünülen bir Türk evine geldi sıra. Günümüze kadar özene bezene korunan, savaşlarda gördüğü zararları en kısa sürede düzeltilen Biscevica Evi yerli ve yabancı birçok turistin görmek için sabırsızlandığı bir yapı. Evin sağında ve solunda yer alan hediyelik eşya dükkanları da sevdiklerinize bu evin minyatürlerinden almak için en doğru adreslerden.

Eğri Köprü

Orijinal adı Kriva Cuprija olan köprü Tabakhane Camii’nin hemen karşısında yer alıyor. Radobolja ve Neretva nehirlerinin birleştiği alanda yer alan ihtişamlı köprü rivayete göre 1550’li yıllarda inşa edilmiş. Mostar Köprüsü kadar ilgi gören bu minik ama göz dolduran köprü ve çevresinde birçok kafe sizlerin mola vermesini bekleyecek.

Ruznameci İbrahim Efendi Camii

Ruzname kelimesini eski dilde notlar alınan defter, yani bir çeşit günlük olarak biliyoruz. Evliya Çelebi zamanında İbrahim Efendi diye bir ruznameci varmış ve 4.Murad tarafından da pek seviliyormuş. Bu İbrahim Efendi aynı zamanda nehrin sularını aşarak Mostar Köprüsü üzerinden tunç künklerin gelmesini sağlayarak çarşıya hamam ve medrese ve daha birçok yapının kurulmasına da ön ayak olan kişidir. Onun anısına yapılan bu camii hem mimari olarak hem de yapım hikayesi olarak ilginizi çekecek.

Koski Mehmet Paşa Camii

Mimarileri ile birbirinden farklı ve görkemli camilerden bir diğeri de Koski Mehmet Paşa Camii. Nevetra denilen nehirin kıyı noktasında yer alan camii 1618 yılında inşaa edilmiş. Halkın tahminlerine göre Evliya Çelebi’nin notlarında sık sık Defterdar Camii olarak bahsettiği cami de Koski Mehmet Paşa Camii.

Mostar'da Yeme İçme

Balkan mutfağı denildi mi akan sular durur arkadaşlar. Türk mutfağına olan yakınlığı olsun birçok kültürü geçmişte bünyesinde barındırması olsun Balkan dolayısıyla da Mostar mutfağı demek ziyafet demek. Balkan mutfağının her yere başarıyla yakıştırdığı ilk şey ekmektir. Sıradan bir ekmek değil öyle düşünmeyin. Sebze çeşitlerini, et çeşitlerini ekmekle öyle bir harmanlar ki aklınız şaşar! Bosna Hersek mutfağının bir diğer özelliği ise süt ve süt ürünlerine olan sevdası. Peynirleri dolayısıyla da yoğurtları kaşık kaşık yenecek cinstendir. Yemeklerin hemen hemen her türünde soğan kullanılır. Haşlanmış yemekler konusunda usta olan Mostar mutfağı acıyı sofrasında az miktarda kullanan bir mutfak olma özelliğindedir. Patlıcan, domates, havuç, maydonoz, pırasa, pirinç gibi yiyecekleri et ile karıştırarak bir ziyafet çekebileceğiniz gibi begova çorbası, cevapi köftesi ve meşhur Boşnak böreğinin de tadına bakabilirsiniz. İçeçek olarak bir Türk olarak Bosna Hersek’te Türk kahvesi denemenizi öneririz, tadı sizi şaşırtacak.

Ulaşım ve Konaklama

Türkiye’den henüz Mostar’a direkt uçuş bulunmamaktadır. Mostar’a varmak için önce Saraybosna’ya oradan Mostar’a araç kiralayarak veya otobüsle ulaşabilmeniz mümkün. Mostar oldukça ucuz bir şehirdir. Gerek konaklama gerekse yaşam ve yeme içme olarak, bu sebeple konaklama konusunda gönlünüzü ferah tutabilirsiniz. Şehir küçük olduğu için nerede konaklarsanız konaklayın ulaşım açısından sorun çekmeyeceksiniz. Fakat kaldığınız otelin odasında Mostar Köprüsü’nü görme ihtimalinizin de olduğu yerleri seçmeniz sizin için çok daha keyifli olacaktır. Üstelik geceliği sadece 10 Euro’dan başlayan fiyatlarla!