Corona Virüsten Nasıl Korunuruz?

1- VİRÜS NEDİR?

Virüsler, sadece genetik yapısını taşıyan DNA veya RNA denilen molekülleri çevreleyen bir protein tabakasından ibarettir. Virüsler çok küçüktür ve metabolizmaları yoktur. Bu nedenle kendi başlarına üremeyemezler. Virüsler; hayvanlar, bitkiler, insanlar ve hatta bakterinlerin de içinde bulunduğu mikroorganizmalara kadar her türlü canlıya bulaşabilirler. İçlerine girdikleri hücreleri zorlayarak, yeni virüs üretmek için kullanırlar. Sonrasında da, konak hücreyi imha ederek hastanın vücudunda hızla çoğalmaya devam ederler.

2- CORONA VİRÜS (COVİD-19) NEDİR?

Corona virüse, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen corona kelimesiyle adlandırılmışlardır. Corona virüse (COVID-19), ilk olarak 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde rastlanmıştır. Wuhan’da yaşanan zatüre salgını sırasında, bir hastada yapılan test sonrasında virüsün varlığı bildirilmiştir. Corona virüs hayvanlarda çokca rastlanan bir virüstür. Virüsün Çin’in Wuhan kentinde ki Huanan deniz ürünleri pazarından çıktığı düşünülmektedir. Bu pazarda birbirinden farklı yiyecekler vardır. En çok bilineni ise corona virüse sebep olduğu düşünülen yarasa canlısının, yarasa çorbasıdır. Hayvandan insan bulaşan virüsün, daha sonrasında insandan insana da bulaştığı anlaşılmıştır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından virüsün resmi adı SARS-CoV-2 (Şiddetli Akut Solunum Sendromu-Koronavirus-2) olarak belirlenmiştir.

3- CORONA VİRÜS (COVİD-19) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Corona virüs semptonlarında en çok; yüksek ateş, öksürük ve solunum yetmezliği gözlemlenmiştir. Burun akıntısı, halsizlik, baş ağrısı ve eklem ağrıları belirtileri ise az rastlanan semptonlar arasında yer almaktadır. Corona virüs ciddi sonuçlara da yol açmaktadır. Şiddetli akut solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği, zatürre ve ölüm sonuçlanabilir. Virüs vakalarının %90’ında ateş, %80’in yorgunluk ve öksürük, %20’sinde nefes darlığı ve %15’inde solunum sıkıntısı yaratıyor. Bu belirtilerle normal gripten farkı yokmuş gibi görünse de corona virüs, ölüme yol açabilmektedir.

4- CORONA VİRÜSTEN (COVİD-19) NASIL KORUNABİLİRİZ?

Sağlıklı kalabilmek için; düzenli ve sağlıklı beslenmek, yeterli uyumak ve stresle başa çıkmak her türlü hastalığa karşı alınabilecek en iyi önlemlerdir. Şimdi ise corona virüsten nasıl korunacağımızı inceleyelim.

  1. Ellerimizi sabun ve suyla 20 saniye boyunca sık sık yıkamalıyız.
  2. Hapşırma ve öksürme esnasında peçete kullanmalıyız peçete yoksa ağzımızı ve burnumuzu dirseğimizin iç kısmıyla kapatabiliriz. Bu önlem, eğer siz bir virüs taşıyıcı iseniz çevrenizdekilere bulaştırmayıda önlemiş olursunuz.
  3. Bir kez kullanılan mendili atmalıyız.
  4. Elleriniz temiz değilken ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmammalısınız.
  5. Kişilerle yakın temastan kaçınmalısınız. Aranızda en az 1 metre mesafe olmalıdır.
  6. Dışarı çıkıldığında mutlaka maske kullanmalıyız.

SOSYAL MESAFEYİ HER DAİM KORU. GÜZEL GÜNLER ÇOK YAKINDA…