Doğu Avrupa'nın Tarihi Kenti Kiev

Ukrayna’nın başkenti olan şehir aynı zamanda en önemli kültür, bilim ve endüstri merkezidir. Dnieper Nehri kıyısında yer alır.Bir efsaneye göre, bu şehir, üç erkek kardeş “kyy” , “shchek” , “khoriv” ve kız kardeşleri “lybid” tarafından kurulmuştur. Kiev, Kyivan Rusları’nın da başkenti olmuştur. 9. yüzyılda, Kiev, Kyivan Rusları için önemli bir politik, dini, ve ticari merkez idi. 988 yılında Prens Vladimir Hıristiyanlığı ülkenin resmi dini olarak kabul etti.Şehir birçok kez yeniden inşa edildi ve 20. yüzyıl başlarında, Kiev tekrar, şu anda olduğu gibi, Avrupa’nın en büyük şehirlerinden biri haline geldi.

II. Dünya Savaşı Kiev’de çok fazla tahribata yol açtı. Nazi Almanları idaresinde, sivil halkın büyük bir bölümü idam edildi. Babyn Yar’da idam edilenler arasında (Yahudiler, Ruslar ve Ukraynalılar) birçok Ukraynalı vatansever vardı.Ukrayna’nın Bağımsızlığı Hareketi, 24 Ağustos 1991 tarihinde Kiev’de ilan edildi.

Görülmesi Gereken Yerler

Azize Sofya Katedrali

Kentin sembollerinden biri olan yapının inşasına ilişkin iki farklı tarih veriliyor. Temelleri 11. yüzyılda atılmış ancak inşasının 1011 veya 1037’de başladığı söylenmekte. Katedral ayrıca Ukrayna’nın Yedi Harikası’ndan biri olarak Unesco Listesi’ne alınmıştır.

Taç giyme törenleri ve yabancı elçilerin kabulü gibi devlet işleri için kullanılmakla birlikte, Kiev knezlerinin mezarı olarak da işlev görmüş. Kilisenin 11. yüzyıldan kalma mozaikleri, dünyanın en büyük mozaik koleksiyonu olma özelliği taşıyor.

Yapı, genellikle Ortodoks Hristiyanları’nın ibadet mekanı olarak kullanılmış olsa da Rum Katolik Kilisesi’nin kuruluşundan (1596) sonra 1632’de Rum Katolik Kilisesi haline gelmiş. 17. yüzyılda Kiev Metropoliti Peter Mogila yapının dışını Ukrayna Barok tarzında yeniden inşa ettirmiştir ve içindeki Bizans yapısı ise olduğu gibi korunması sağlanmıştır. Yapının etrafına çan kulesi, yemekhane, fırın gibi birçok manastır yapısı eklenmiş.

Ekim Devrimi’nden sonra katedralin yıkılması gündeme geldiyse de bazı tarihçi ve bilim adamlarının çabaları ve uluslararası tepkiler sonucu önlenmiş; 1934 yılında katedral ve çevresindeki yapılar mimari ve tarih müzesi haline dönüştürülmüş. Yapının, 1980’lerden sonra yeniden kilise olması imkanı doğmuş ancak katedralin kimin tarafından kullanılacağı Ortodoks ve Rum Katolik Kiliseleri arasında çok ciddi bir mesele haline geldiğinden günümüzde Ukrayna Hristiyanlığı Kilisesi olarak turistlerin ziyaretine açık bir mekan olarak kullanılmakta.

Pechersk Lavra (Mağaralar Manastırı)

Unesco Kültür Mirası içinde yer alan kompleks 18 ayrı kiliseden oluşuyor. Bunlardan 6 tanesi yerin altında. Manastırın içinde bulunan mağaralar daha önce keşişlerin inzivaya çekildikleri yerler olarak kullanılmış ancak bugün ziyarete açık durumdalar. Bahçedeki, Oksana Mas’ın projesi olan paskalya ağacını da görmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Birçok çocuğun boyayıp şekillendirdiği paskalya yumurtalarının kayın ağacına yerleştirilmesiyle oluşmuş.

Manastırın içinde bir de Mikro Minyatür Müzesi bulunuyor. Rekorlar Kitabı’na da girmiş pek çok mikroskobik ölçüdeki eser sergileniyor.

Mariyinsky Sarayı

Neo-klasik Ukrayna Meclis Binası’nın bitişiğinde, Barok üslupla inşa edilmiş saray, bugün Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’nın resmi tören evi olarak kullanılıyor. 1744’de Rus Çariçesi Elizaveta Petrovna'nın isteğiyle inşa edilmeye başlanmış. 1752’de tamamlandığında Çariçe sarayı göremeden vefat etmiş. Sonrasında farklı kraliyet ailesi mensupları tarafından kullanılmaya devam etmiş ve 19. yüzyılda birkaç kez yangın geçirmiş. Konstantin Mayevski tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Bolşevik İsyanı sırasında ise Kiev Karargahı olarak kullanılan yapı, bir okula bırakılmasının ardından müzeye dönüştürülmüş. Ancak II. Dünya Savaşı sırasında aldığı büyük hasar sebebiyle kapsamlı bir restorasyon geçirmiş ve kapıları ziyaretçilere açılmış.

Özgürlük Meydanı

Şehir meydanı olarak bilinen meydanın asıl adı Maidan Nezalezhnosti’dir. Siyasi atmosfer ve yaşanan protestolara göre birçok farklı isimle anılmış, en son Ukrayna Bağımsızlığı ile özdeşleşmesiyle Özgürlük Meydanı olarak isimlendirilmiştir.

Mimar Horodecki Caddesi, Enstitü Sokağı, Michael Caddesi, Kosciol Caddesi, Küçük Zhytomyr Sokağı, Sophia Caddesi, Taras Shevcenko Lane ve Boris Hrinchenko Caddesi, meydana açılan caddelerdir.

II. Dünya Savaşı Müzesi

Nehrin sağ kıyısındaki tepelerde Pechersk bölgesi üzerinde yer alır. Alman-Sovyet Savaşı’nı anmak üzere kurulan bir anıt kompleksidir. 1981’deki açılışından sonra iki kez farklı yerlere taşınmış, 96’da Ulusal Müze statüsünü kazanmış. 10 hektarlık anıt müzenin merkezini Anavatan Heykeli oluşturmakta ve müzede, Dünya Savaşı askeri teçhizatları ve Sovyet Ordusu’nun teçhizatları sergilenmekte. Heykeller ise Nazi işgalindeki savunmaları işler. Temmuz 2015 itibariyle Ukrayna’nın Rus etkisinden kurtulma amacına yönelik olarak müzenin adı Büyük Yurtseverlik Savaşı Müzesi olarak değiştirilmiştir.

Altın Kapı

Şehrin ana giriş kapısıdır. Konstantinopol Altın Kapısı’ndan esinlenerek yaptırıldığı ileri sürülür. Kiev Prensliği’nin kurucusu Yaroslav Mudri’nin yaptırdığı biliniyor. 1240’taki Batu Han komutansındaki Moğol istilasında kapının orjinali tahrip olmuş, ortaçağ ve sonrası boyunca herhangi bir müdahale yapılmamış ancak Sovyet Dönemi’nde yeniden inşa edilmiş.

Kiev Opera Evi, Ivan Franko Ulusal Akademik Drama Tiyatrosu, Lesya Ukrainka Ulusal Akademik Rus Drama Tiyatrosu, Kiev Kukla Tiyatrosu, Ekim Sarayı, Ukrayna Ulusal Filarmoni de Kiev’de görülmesi gereken yerlerden. Ayrıca Kreshchatyk Caddesi’nin sonunda şehrin eğlence merkezi olarak bilinen Arena City’i de görmeniz tavsiye edilir.

Kiev Kukla Tiyatrosu

Kiev’de Yemek

Avrupa’ya kıyasla ucuz olan Kiev mutfağının özgün yiyeceklerini sokaktaki restoran ve mekanlarda rahatlıkla deneyebilirsiniz. Kiev tavuğu, Mlyntzi, Borscht ve Chebureki şehirde denemeniz gereken en bilinen lezzetlerden. Varenyky de bizim mantımıza benzeyen bir yemek. Hamurun içine lahana veya patates konarak pişirilip üzerine domates sosu eklenerek yeniyor. Perohy, Kutia ve Zhale ise Kiev’de tatlıseverleri cezbedecek lezzetlerden.

Horilka adı verilen meyveli votka, Medovutka adındaki ballı votka ve alkol oranı çok düşük olan malttan elde edilen bir içecek olan Kvas tercih edebileceğiniz içecekler arasında.

Popüler restoranları ise Shoti, Yoshi, Goodman, Kureni, Karavan ve Fujiwara’dır. Fırında pişen hamur işi yiyecekler Kiev’de ucuzdur ve yemekten sonra dondurma yemek isterseniz caddelerdeki dondurmacıları deneyebilirsiniz.

Kiev tavuğu

Ulaşım ve Konaklama

Kiev’e “Türk Hava Yolları” ile direkt uçuş mümkün. “Kampanyalı uçak biletleri” arasından “thy uçak bileti”nizi “online bilet” olarak gidiyorum.com üzerinden edinebilirsiniz.

En uygun otel ve hostel rezervasyonlarınız da gidiyorum.com'da sizleri bekliyor!