Dünyanın En Eski Başkenti Atina

Son yıllarda Türk turistlerin tatil için en çok tercih ettikleri yurtdışı rotalarından birisi olan Yunanistan, hem tarihi hem kültürümüze benzerliği hem de muhteşem deniz ve plajları ile sizi kendisine davet ediyor. Rotasında Yunanistan olanlar için bu yazımızda hem başkent olma özelliğini taşıyan hem de Eski Yunan medeniyetinin izlerini sonuna kadar görebileceğiniz bir şehirden bahsedeceğiz: Atina. Atina, Yunanistan’ın merkez bölümünde yer alan etrafı dağlarla çevrili bir ova üzerinde kurulan ve Türkiye’ye de komşu olan bir başkenttir. Aynı zamanda antik dönemlerde oluşan medeniyeti günümüze taşıması açısından da oldukça önemli şehirlerden birisidir. Her ne kadar bu kentte yaşayanlar 2009 yılında ekonomik krizin başlamasından bu yana zorlu koşullara katlansa da, şehrin popülerliği gün geçtikçe artıyor.  Kültürel ve tarihi olarak zengin olan bu başkent, turistlerin uğrak noktalarından birisidir. Peki, Atina’da mutlaka görmeniz gereken yerler nereleridir? İşte seyahat planlarında Atina olanlar için Atina’da mutlaka görülmesi gereken yerler listesi...

Görülmesi Gereken Yerler

Akropolis

Atina’da mutlaka görülmesi gerekenler listesinde ilk sırada Akropolis yer almaktadır. Parthenon tarafından taçlandırılan bu şehir, Atina'nın hemen her yerinde görülebilen, Atina'ya bakan bir konumda bulunuyor. Şehrin en yüksek tepesinde kurulan ve heybeti ile sizi büyüleyecek olan bu antik kent anlam olarak da ‘yukarıda bulunan şehir’ demektir. Özellikle gece ışıklandırması ile daha da büyülü bir manzaraya sahip olan Akropolis, Antik Yunan tarihi için de önemli bir yapıdır. Akropolis, Batı dünyasının en önemli antik yeri olma özelliğine sahiptir.  Beyaz Pentelic mermer anıtları ve tapınakları, gün ışığında parıldar ve güneş battıktan sonra yavaş yavaş bir bal rengi alır, geceleri ise şehrin üzerinde parlak bir şekilde aydınlatılır.

Pantheon

Atina’ya gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi olan Pantheon, Akropolis antik kenti içerisinde bulunan en büyük tapınaktır ve hazineler burada saklanmaktadır. Yunanistan'da tamamlanan en büyük Dorik tapınak olan ve tamamen beyaz Pentelic mermerden yapılmış tek yapı (ahşap çatısı dışında) olma özelliğine sahip bu eserin tamamlanması 15 yıl sürmüş. Iktinos ve Kallicrates tarafından tasarlanmış ve M.Ö. 438 yılındaki Büyük Panathenaic Festivali için tam zamanında tamamlanmış.

Benaki Müzesi

Sanat meraklıları Atina’ya gittiklerinde bu müzeye hayran kalacaktır. Sanat koleksiyoncusu Antoni Benaki tarafından 1931 yılında kurulan bu müzede; taş devrinden günümüze kadar pek çok eseri görmek mümkündür. 19. yüzyılın sonlarında Mısır'ın İskenderiye'de doğan bir siyasetçinin oğlu olan Antonis Benakis, belki de Yunanistan'ın en iyi müzesini oluşturmuş. Tunç Çağı'ndan İkinci Dünya Savaşı'na kadar tarihi eserlerin ve hazinelerin sergilendiği müzede, muhteşem Bizans ikonları ve Yunan bölgesel kostümlerinin geniş bir koleksiyonu bulunuyor. Ayrıca bu müzede Makedon konaklarının aslına uygun oturma odalarını görmek de mümkün.

Zeus Olympias Tapınağı

Sadece Atina’nın değil Yunanistan’ın en büyük tapınağı olan Zeus Olympias Tapınağı tam olarak 108 m. uzunluğundadır. Oldukça heybetli olan bu yapı Zeus’a adanmıştır. Yapıldığında 108 adet sütunla çevrili olan bu görkemli tapınakta bugün geriye sadece 15 sütun kalmıştır. Bizans ve Hristiyanlık Müzesi Atina’da yer alan onlarca müzeden birisi olan bu müze eğer ikonları seviyorsanız tam size göre. Çoğunlukla ahşap üzerine yapılmış azizlerin resimlerini görebileceğiniz bu müzede aynı zamanda Bizans döneminin (4-15. yüzyıl) sanat ve tarihi ile ilgili eserleri de inceleyerek dönemin sanat akımları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu muhteşem tapınağın yapımı tam 700 yıl sürmüş.