Dünyanın En Gözde Limanı Sidney

Akdeniz, Asya ve Okyanusya’nın bir araya gelip bir kültür oluşturduğunu düşünebiliyor musunuz? Kafanızda ufak bir canlandırmayla ne kadar heyecanlı bir şehir ortaya çıkabileceğini düşünürken size hemen oranın Sidney olduğundan bahsedelim. Yaklaşık 5 milyonluk nüfusuyla dünyanın en iyi liman kenti olarak kabul edilen Sidney, bu özelliğinin dışında dünyanın en eski yerleşim alanlarından biri olarak tüm ilgiyi üzerine çekiyor. 1700’lü yıllarda bu şehirde Aborjinler yaşamış siz düşünün! Şehri daha da çekici yapan bir diğer olay ise 1851 yılında şehrin sınırlarına yakın bir yerlerde keşfedilen altının, şehirdeki nüfusa olan etkisi. Doğal limanları, Mavi Dağlar’ı ve nehirleriyle gelin Sidney turumuza başlayalım.

Görülmesi Gereken Yerler

Sidney köprüsü

Kartpostallarda, filmlerde ve tablolarda gördüğümüz köprüyü en sonunda ziyaret etme şansına erişmenin verdiği kuvvetle, ilk durağımız Sidney Köprüsü. Dünyanın demir çelik malzemeyle yapılan en geniş köprülerinden biri olan 135 metre yüksekliğe sahip köprü, şehrin en büyük simgelerinden biri. İki kıtayı birbirine bağlayan köprü, ekonomik kriz zamanlarında şehre büyük bir moral vermiştir. Halkın en büyük yürüyüş alanlarından biri haline gelen köprü, denize yakın kısmında piknik yapma fırsatını da sunmakta. Dilerseniz günün üç zaman diliminde köprüye tırmanmak için özel turlara da katılabiliyorsunuz.

Sidney Opera Evi

Sidney ile ilgili bir diğer önemli yapı da Sidney Opera Evi. Sidney Köprüsü’ne yakın olan binayı köprüden sonraki seyahat noktanız olarak belirleyebilirsiniz. Kocaman bir sanat merkezi olan opera evi, hükümetin en büyük bütçe ayırdığı bina olma özelliğini de taşımakta. Sanata verilen bu öneme karşılık vermek adına Sidney’e gelmişken burayı görmeden geçmemeniz gerektiğini düşünüyoruz. 20.yüzyılın en etkileyici binalarından olan Sidney Opera Evi, Dünya Mirasları Listesine de eklenmiş olup, bu sayade çok daha fazla ilgi çeker bir hale gelmiştir.

Sidney Plajları

Sidney’in yazı kışı pek ayrılmıyor. Yılın dört mevsimi plajlarının keyfini sürebileceğiniz Bondi, Coogee, Manly ve Palm adlı plajlarından birine gidip, gün batımının tadını buz gibi koktelylerinizle çıkarabilirsiniz. Kumsaldaki uzaydan gelmiş hissi uyandıran kumların sıcaklığı ve avuç içlerinizdeki hissi ise plajlarla ilgili en unutulmaz anlarınızdan biri olacak.

Royal Botanic Gardens

1816 yılından itibaren varlığını sürdüren ve Sidney’in en büyük parkı olma özelliğini asırlardır başarıyla elinde tutmuş Royal Botanic Gardens aslında bir bilim enstitüsü. Sidney’in liman bölgesinde yer alan bahçe şehrin merkezinde olmasından dolayı, yerli ve yabancı turistin en sık uğradığı ve dinlendiği noktalardan bir tanesi. Yeşilin henüz görmediğiniz tonlarını barındıran bahçede binlerce çeşit bitkiyle de tanışabiliyorsunuz. 30 hektarlık alan ücretsiz bir şekilde keyif sürebileceğiniz bir yer. Dört ana bölümden oluşan bahçede aynı zamanda birçok kafe ve restoran da yer almakta.

New South West Sanat Galerisi

Sidney’i en eski yerleşim yerlerinden biri olarak hatırlamanın verdiği keyifle 1871 yılından beri varlığını koruyan Sanat Galerisi’nin de bu denli eski ve köklü olmasına şaşırmıyoruz. Şehir sanata da, kültüre de ekonomiye de apayrı bir değer veriyor. Bu da siz değerli turistleri oldukça şanslı bir konuma sokuyor. Avusturalya’nın en iyi sanat müzelerinde ilk sıralarda yer alan New South West Sanat Galerisi Yunan mimarisinin etkilerini üzerinde layıkıyla taşımaktadır. Galeride Aborjinler’in yaşadığı dönemle ilgili eserlerin sergilendiği kısım en çok ilgiyi çeken kısımlardan biridir. Ek olarak Asya Sanatı, Batı Sanatı ve fotoğrafçılıkla ilgili bölümler de yer almaktadır.

Darling Limanı

Sıra geldi liman şehri olan Sidney’in en göz dolduran ve enerjik bölgesi olan Darling Limanı’na. İş merkezlerinin yer aldığı limanda yer alan ve şehrin doğal limanı olarak bilinen Darling Llimanı, gecesiyle ayrı gündüzüyle ayrı bir mekan olma özelliğindedir. İsmini 1820’li yıllarda bölgenin yöneticisi olan Ralph Darling’den alan liman, yürüyerek dolaşmaya uygun bir vaziyettedir. Çevresinde her damak tadına hizmet edecek çeşitte restoranlarıyla sizi tatmin edeceğinden emin olabilirsiniz.

Sidney'de Yeme İçme

Yazımızın başında Sidney’in birçok kültürün harmanlanmasından oluşan bir şehir olduğundan bahsetmiştik. Böylesine sentez bir şehrin mutfağı da bir o kadar farklı tatlara müsait bir halle karşımıza çıkıyor. Japon mutfağından, Fransız mutfağına kadar her çeşit yiyecekle karşılaşabileceğiniz Sidney’de, liman şehri olmasının verdiği güzellikle en sık tüketilen ürünler deniz ürünleridir. Bunun dışında Avusturalya’nın en çok sevdiği et türü olan kanguru başta garip gelse de tadıldığı takdirde sizleri pişman etmeyecek cinsten.

Ulaşım ve Konaklama

Türkiye’den henüz Sidney’e direkt uçuş seferleri maalesef ki bulunmamaktadır. Fakat Singapur üzerinden Sidney’e aktarma yapabilme imkanınız bulunuyor. Aktarma ve beklemeyle beraber 20 saatlik bir sürenin sonunda Sidney’de keyiflice dolaşabiliyorsunuz. Konaklama için size önereceğimiz ilk lokasyon Sidney Köprüsü’nün olduğu alanlar. Çünkü hem şehrin merkezin de hem de fiyatları görece çok daha uygun. Geceliği 15 Euro’dan başlayan fiyatlarla Sidney’de muhteşem günler sizi bekliyor!