Fransa’nın Gizli Güzelliği, Colmar

Fransa’nın muhteşem güzelliklerini barındıran Alsas Bölgesi’nin başkenti olarak bilinen Colmar, tam bir Ortaçağ bölgesi. Sizleri dönem filmindeymiş gibi hissettiren şehir ahşap evleri, Arnavut kaldırımları ve birbirinden farklı köprüleriyle sizleri bir kartpostalın içine sokuveriyor. Bu keyifli şehri daha yakından tanımak için dilerseniz başlayalım!

Görülmesi Gereken Yerler

Özgürlük Heykeli

Colmar küçücük, her yeri yürüyerek keşfedebileceğiniz bir kasaba. Kasabanın dar sokaklarına kendinizi attığınız ilk anda karşınıza çıkacak şey Özgürlük Heykeli. Amerika’nın bilinen en büyük sembollerinden biri olan Özgürlük Heykeli’nden bir tane de Colmar kasabasında var. Neden mi, hemen söyleyelim; ABD’deki heykeli tasarlayan heykeltıraş Colmar doğumlu da ondan. Frederic Auguste Bartholdi, kasabanın en ünlü kişilerinden biri olduğu için adına açılmış ve eserlerinin sergilendiği Bartholdi Müzesi’de hemen Özgürlük Heykeli’nin yanında. Müzeyi gezdikten sonra hemen çevrede gözünüze kestirdiğiniz restoranlardan birine oturup, soluklanma imkanınız da var.

Küçük Venedik

Kasabanın bir diğer tercih edilen noktası da Küçük Venedik olarak bilinen bölgesi. Rengarenk binaları adeta bir Venedik hissi yaratmış bölgede, Arnavut kaldırımları, dar sokakları ile sizleri masalsı bir yürüyüşe davet ediyor. Eski dönemlerden kalmış panjurlu evlerin bazılarında kalp şekli göreceksiniz. Bunun sebebi anlatılan bir efsaneye göre, panjurunda kalp bulunan evlerde evlenme çağına gelmiş bir kadının olduğu sonucuna varılırmış. Evlenme çağındaki kadın evlendikten sonra da o kalp ahşap bir şeyle kapatılırmış. Ne kadar tatlı değil mi? Bahar veya yaz aylarında Colmar’ı ziyaret ederseniz, Küçük Venedik üzerindeki gondollarla gezintiye çıkmadan sakın Türkiye’ye dönmeyin!

Kafalar Evi

Normalde bir restoran ve otel olan Kafalar Evi’nin tarihi 1600’lü yıllara dayanıyor. Mükemmel bir mimarisi olan bu yapının en önemli özelliği üzerinde farklı farklı kafa figürlerinin olduğu minik heykellere sahip olması.

Müzeler

Colmar şehrinde birbirinden farklı müzeler bulunuyor. Tarih, kültür ve güzel sanatlar meraklıları için çeşit çeşit müzeye denk gelebileceğiniz şehirde, en çok tercih edilen müzelerden biri Unterlinden Müzesi. Güzel sanatlara meraklı olanlar için ise Bartholdi Müzesi’nden bahsetmiştik. Ünlü heykeltıraşın kişisel hayatına dair bilgiler ve yaptığı sanatsal çalışmaların sergilendiği müze, yerli yabancı turistlerin her sene akın ettiği bir müze olma özelliğinde. Oyuncak müzesi 7’den 70’e herkesin ilgisini çeken bir bina. Fransa’nın ve daha da önemlisi Colmar’ın detaylı tarihini öğrenmek için Doğal Tarih Müzesi ve Adolph House görülmesi gereken yerler arasında. Colmar için ayrı bir önemi olan Pfister Evi, turistlerin en çok fotoğraf çektiği noktalardan biri.

Marche Couvert

Colmar gibi minik bir kasabada olmazsa olmaz bir şey varsa o da halk pazarlarıdır. Kapalı bir pazar olarak bilinen Marche Couvert, Küçük Venedik bölgesinde yer alıyor. Pazar nerede diye aramanıza da gerek yok çünkü çevresindeki binaların yapısı sizi bölgeye doğru çekiyor. Kapalı pazarın içerisine girdiğinizde karşınıza salaş bir pazar çıkacak. Fakat her şey o kadar renkli ki burada gezmeye can atacaksınız. Perşembe günleri ayrıca kapalı pazarın önünde meyve sebze alımınız için, semt pazarının da kurulduğu bölge görülmeye değer.

Dominik Kilisesi

Dominik Kilisesi’nin en ilgi çeken noktası içerisinde Schongauer tablosunun bulunması. Bu sebeple her sene binlerce turistin ziyaret ettiği bir kilise olma özelliğinde. Tabii ki mimarisi ve içerisini dolduran sanat eserleri de cabası!

Colmar'da Yeme İçme

Fransa’nın Alsas bölgesinin en meşhur ürünü hamur işleridir. Bu sebeple Colmar’da karşınıza pastane ve fırın çıkma ihtimali çok yüksektir. Bilinen en meşhur tatlısı Kugelhopf tatlısıdır. Toz şeker ve kuru üzümle yapılan bir kek olan Kugelhopf’u kendi evinizde yapabilmeniz için seramik dükkanlarından özel tatlı tavası da satın alabilir, sevdiklerinize lezzetli bir tatlı yapabilirsiniz. Tuzlulardan önce tatlıları saymış olsak da Colmar’da bir pizza çeşidi vardır ki İtalya’yı aratmaz derecede bir lezzete sahiptir. Alışık olduğumuz pizzadan farklı olması onu özel kılar. Fransız kreması, peynir, soğan ve domuz pastırmasından yapılan bir hamura sahip olan pizza, sıcak bir fırında çıtır hale gelene kadar pişirilip servis edilir. Ee yanında ne içeceğiz dediğinizi duyar gibiyim! Fransa’nın bir bölgesinde tatildesiniz, bunun cevabı tabii ki şarap! Geleneksel şarabın en güzel noktası olan Colmar’da baharatlı şaraplar en sık tüketilen şaraplar arasında.

Ulaşım ve Konaklama

Colmar’a ulaşmak için öncelikle İstanbul’dan 2.5 saat sürecek olan Basel yolculuğuna çıkmanız gerekiyor. Basel Mullhouse Havalimanı’na indikten sonra, havalimanının Fransa çıkışını buluyorsunuz. 11 numaralı otobüslere binerek St. Louise Gar durağında iniyorsunuz. Ardından Strasbourg yönüne bilet alarak, 30 dakika sonra Colmar durağında inip, tatilinize başlıyorsunuz. Colmar’da konaklama Fransa’nın diğer kasabalarına oranla çok daha uygun fiyatlarda. Geceliği 30 Euro’dan başlayan fiyatlarla Colmar’ın merkezinde konaklayabilirsiniz.