Gaziantep'i Keşfe Çıkıyoruz!

Paleolitik dönemden itibaren yerleşimin başladığı bilinen kent, İpek Yolu üzerindedir. Babil, Hitit, Mısır, Medler, Asurlular, Persler, Makedon ve Bizans uygarlıklarının yönetiminin ardından  Selçuklu ve daha sonra Osmanlı yönetimine geçerek, bir sancak olarak Halep eyaletine bağlanmıştır. I. Dünya Savaşı ardından 1920’de halkın işgale direnmesiyle 1921’de şehir Fransız birliklerinden alınır ve Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında kalır.

Görülmesi Gereken Yerler

Müzeler

Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Medusa Cam Eserler Müzesi, Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Gaziantep Savaş Müzesi, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Bakır Eserleri Müzesi, Yaşayan Müze, Gaziantep Hamam Müzesi, Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi, Yesemek Açıkhava Müzesi, Mevlevihane Vakıf Müzesi, Gaziantep Gezegenevi ve Bilim Merkezi, Kendirli Gazi Kültür Merkezi ve Kahramanlık Müzesi Gaziantep’te görülmesi gereken müzelerden. Arkeoloji Müzesi tadilat nedeniyle geçici bir süre kapalı olmakla birikte adı geçen çoğu müze Müze Kart ile ücretsiz olarak gezilebilmekte.

Gaziantep Kalesi ile Bakırcılar Çarşısı’nın ana sınırlarını oluşturduğu güzergah, Gaziantep Tarih ve Kültür Yolu olarak biliniyor. 5 km’lik yürüyüş alanındaki hanlar, camiler ve müzeler, Antep kültürünü tanımak için oldukça keyifli bir parkur haline getirilmiş.

Zeugma Mozaik Müzesi​

Parklar

100. Yıl Parkı, Şelale Parkı, Uğur Mumcu Parkı gibi şehir parklarında kendinizi dinlendirecek yürüyüşler yapabilir, sakinliğin keyfini çıkarabilirsiniz. Erikçe Piknik Alanı’nda kamp yapabilirsiniz.

Gaziantep Kalesi

Şehir merkezinde, Alleben Deresi’nin güney kenarında, yaklaşık 25 m yükseklikte hemen herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerindedir. Tarihi günümüzden 6000 yıl geçmişe, kalkolitik döneme kadar giden bir höyük üzerinde kurulduğu, M.S II-III yüzyıllarda ise kale ve çevresinde “Theban” isimli küçük bir kentin olduğu bilinmektedir.

Zincirli Bedesten

18. yüzyılda Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan Zincirli Bedesten, halk arasında “Kara Basamak Bedesteni” olarak bilinir. Uzun süre kasaplara ev sahipliği yaptığı için et hali olarak da adlandırılan tarihi yapı, vakıflar bölge müdürlüğünün yaptırdığı restorasyon çalışmaları sonrasında baharatçıların ve otantik hediyelik eşya dükkanlarının toplandığı mekan haline gelmiş.

Tarihi Bakırcılar Çarşısı

400 yıllık köklü bir geçmişe sahip bakırcılık, bu tarihi çarşıda halen yapılmakta ve kentin kültürel özelliklerini yansıtmaktadır. Bakırcılar Çarşısı’ndan kullanmak üzere veya hediyelik alışveriş yapabilirsiniz.

Elmacı/Almacı Pazarı

Binbir türlü baharat, bakır eşyalar, cam üfleme eşyalar, çarık ve yemeniler bulabileceğiniz, Antep’in yöresel ürünlerinin satıldığı yaklaşık iki buçuk asırlık çarşı, gezerken alışveriş yapabileceğiniz ve hediye alabileceğiniz yerlerden biri.

Şehreküstü Konakları

Restorasyon çalışmalarıyla geleneksel Antep evlerini bugüne taşıyan proje kapsamında evler ve konaklar, 1900’lü yılların kent mimarisinin önemli özelliklerini içinde barındırmaktadır. Hem yaşam alanı hem de ailenin ekonomik faaliyetine uygun biçimde tasarlanan evlerde genellikle zemin katta ocaklık (mutfak) ve depo, üst katlarda ise diğer yaşam mekanları yer almaktadır. 4 ev sırasıyla, kütüphane, kültür evi, kadın okuma salonu ve dernek yapıları olarak ayrılmış.

Bey Mahallesi

Bölge adını Bey Camii’nden almaktadır. Bey Mahallesi Gaziantep’teki taş işçiliğinin mükemmel örneklerinin sergilendiği bir yerdir. 1764 tarihli bir belge Gaziantep’te taş ustalığının ne düzeyde olduğunu gösterdiği gibi, Türk mimarlık tarihi açısından da önemli bir kaynaktır. Kişilere ait eski konaklar bugün çoğunlukla işletme olarak kullanılmakta. Mahallede yeniden kazanılan yapılardan birisi de 19. Yüzyıl sonlarında Ermeni Kız Koleji olarak yapılan, daha sonra Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu’dur. Bina onarılarak belediyeye ait Koruma Uygulama Denetim Bürosu Daire Başkanlığı olarak kullanılmakta.

Aynı zamanda Gaziantep’in önemli müzelerinden birkaçı bu mahallede yer almakta.

Dülük Antik Kenti

Gaziantep’in 10 km kuzeyinde yer almaktadır. Keşfettikçe daha bir seveceğiniz Dülük, Antik Dönemde güney, kuzey, doğu ve batıdan uzanan ticaret yollarının kesiştiği kavşak noktada, Asurlular döneminde Mezopotamya’dan Kilikya’ya uzanan yolun, Helenistik ve Roma döneminde ise Antakya ve Kilikya’dan Zeugma’ya uzanan İpek Yolu’nun güzergahında bulunmaktaydı.

Kabartmalar, atölyeler ve taş aletleri ile dünya üzerideki en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinir.

Gaziantep’e yaklaşık 100 km mesafede, 1 saat 20 dk uzaklıkta olan Halfeti de görülmeye değer yerlerden. Birecik Barajı’nın yapımı sebebiyle Fırat Nehri’nin suyu altında kalan kent eşsiz bir doğal güzelliğe sahip. Gaziantep’e gitmişken Halfeti’ye de zaman ayırmamak kayıp olacaktır. Uzaklığı göze alıp programınıza Halfeti’yi de eklerseniz, su altındaki şehri izlerken farklı lezzetleri de tadabilirsiniz.

Yeme İçme

Kebap Mehmet Usta ya da İmam Çağdaş’ta, baklava Koçak’ta, beyran çorbası Metanet’te, lahmacun Kadir Usta’da, katmer Katmerci Zekeriya’da denenmeli. Ayrıca yöresel menengiç kahvesi Tahmis Kahvesi’nde içilebilir. Antep’in Urmu (dut suyu), yuvalama çorbası, patlıcan kebabı ve nohut dürümü de ünlüdür. Muhtelif yerlerde bu farklı lezzetleri de deneyebilirsiniz.

Ulaşım

Gaziantep’e ulaşımda hava ya da karayolunu tercih edebilirsiniz. “otobüs bileti” ve Antep’ “tüm uçuşlar”ın “ekonomik uçak bileti” seçeneklerini gidiyorum.com'dan temin edebilirsiniz.

Konaklama

Gaziantep’te bütçenize uygun ve kaliteli konaklama mekanlarının fiyat aralığına ve erken rezervasyon imkanlarına gidiyorum.com'dan ulaşabilirsiniz.