Güneydoğu Avrupa’nın Beyaz Şehri Belgrad

Kelime olarak Beyaz Şehir anlamına gelen Belgrad, Tuna ve Sava Nehirleri arasında kurulan Sırbistan’ın en büyük şehridir. Tarihsel olarak da oldukça köklü bir geçmişe sahip şehir, Prehistorik Çağ’dan beri düzenli olarak yerleşim bölgesi olmuş. Birçok istila ve fetih ardından Sırbistan sınırları içinde kalan Belgrad, günümüzde özerk bir yönetime sahip. Kanuni Sultan Süleyman’ın fethinden 1830’a kadar Osmanlı hakimiyetinde olan Belgrad’a, İkinci Sırp Ayaklanması ile yarı bağımsızlık tanındı ve 1878’de Sırp Prensliği’nin tam bağımsızlığı ile Osmanlı hakimiyetinden çıktı.

Görülmesi Gereken Yerler

Sırbistan Ulusal Müzesi

Şehrin en eski ve en büyük müzesi olan yapı, Cumhuriyet Meydanı’nda yer alıyor. İçinde Klimt, Rubens, Kandinsky, Van Gogh ve Picasso gibi sanatçıların eserlerini incelemeniz için harika bir fırsat sunan müze, aynı zamanda Sırbistan’ın sanat tarihinde ilk sanatçı olarak bilinen Nadezeta Petroviç’in de eserlerine de ev sahipliği yapıyor. 1844’ten beri koleksiyonunda 5600 resim, 8400 çizim ve 400.000’den fazla eser barındırıyor. Müzeye ait bir de Fresk Galerisi bulunuyor. Bu galeri de müze gibi, duvar resimleri ve heykelleriyle oldukça zengin bir koleksiyona sahip. Anıtsal ölçeklerdeki yapı, Sırbistan’ın en iyi mimari örneklerinden biri.

Giriş ücreti ise 200 RSD.

Cumhuriyet Meydanı (Trg Republike)

1866’da Stambol Kapısı’nın yıkımı ve 1869’da Devlet Tiyatrosu’nun inşa edilmesiyle bugünkü görünümüne kavuşan meydan, Belgrad’da görülmesi gereken en popüler yerlerden biri. Stambol Kapısı 18. yüzyılda bugünkü Prens Mihailo Anıtı ile Devlet Tiyatrosu arasındaki alanda Avusturyalılar tarafından inşa edilmiş. Belgrad’ın hendeklerle çevrelendiği dönemlerde en büyük ve ihtişamlı şehir kapısıydı. Bugün bu alanda, “Gradska Kafana” (Şehir restoranı), “Jadran” sineması, Devlet Tiyatrosu ve Sırbistan Orduevi bulunuyor. Meydan kendi içindeki yapıları haricinde Knez Mihailova Caddesi’nin yakınında bulunması sebebiyle çoğunlukla buluşma noktası olarak kullanılıyor.

Cumhuriyet Meydanı, Sırbistan Ulusal Müzesi ve Prens Mihailo Heykeli

Skadarlija

Şehrin sanat caddesi ve bohem hayatın merkezi olarak bilinen Skadarlija, Cumhuriyet Meydanı’nın altından başlar ve 400 metre uzunluğunda Skadarska Caddesi boyunca devam eder. Yugoslav tarihinden de önce sanatçı ve şairlerin yaşadığı yer olan merkez, bugün müzik ve tiyatronun sokağa taşındığı sevimli bir cadde halini almıştır. Caddedeki antika dükkanları, oteller, ünlü restoranlar, sanat galerilerini gezebilir, alışveriş yapabilirsiniz.

Knez Mihailova Caddesi

Caddenin tarihi Roma Dönemi'ne kadar uzanmaktadır. 1870’lerden itibaren inşa edilen binaları, yakın tarihlerde yapılan alışveriş merkezleri, restoranlar, otel ve kafelerle Belgrad’ın en eski ve değerli heykelleri ile yasalarla koruma altında bulunan Knez Mihailova Caddesi'ni şehrin kalbi olarak adlandırmak pek de yersiz sayılmaz. Emilijan Josimoviç tarafından Belgrad şehir planlaması kapsamında, 1867 yılında yeniden kurgulanan cadde, Belgrad’ın en ünlü zengin iş adamları ve politik çevresinin ev satın alarak burada yaşamaya başlamasıyla daha da popülerleşmiş.

Srpska Kruna Hoteli, Marko Stojanoviç’in Evi, Balkan Evleri Bloğu, Hristina Kumanudi’nin Evi, Kristina Mehana, Veljko Savivç’in Evi, Nikola Spasiç’in Evi, Nikola Spasiç Pasajı, “Grçka Kraljica” Restoranı, “Rusija” Hotel gibi ünlü mimari eserlerin yanı sıra Sırbistan Bilim ve Sanat Akademi Binası da yer almaktadır. Akademi binası 1923-1924 yılları arasında inşa edilmiş. Binada Belgrad’ın en zengin Akademi Kütüphanesi, Sırbistan tarihine ait çok sayıda  dökümana sahip Akademi Arşivi, giriş katında Akademi Galerisi, çok özel edebiyat salonu, kitap ve antika dükkanları bulunuyor.

Knez Mihailova Caddesi

Nikola Tesla Müzesi

Tarihteki en önemli keşiflerden biri olan alternatif akımı bulan Tesla için kurulmuş müzede, Tesla’nın 160.000 kadar kişisel belgesi, 5700 kişisel eşyası sergilenmekte. Bunlar haricinde yine Tesla’nın bulduğu florasan lamba, neon ışık, hızölçer, elektron mikroskobu ve mikrodalga fırın gibi kendi çağının ilerisinde icatları görmeniz mümkün. Belgrad Üniversitesi öğrencilerinden rehberlik hizmeti alarak gezebileceğiniz müzenin giriş ücreti 500 RSD. 10:00-18:00 arasında ziyaret edebileceğiniz müzede Tesla’nın deneylerini tecrübe etme fırsatı da bulacaksınız.

Kalemegdan Kalesi ve Parkı

Sava ve Danube Nehirleri’nin birleştiği noktada şehrin simgelerinden biri olan Belgrad Kalesi ve Kalemegdan Parkı bulunmakta. Kalemegdan da Belgrad kadar tarihi bir bölgedir. Kaleden manzarayı izleyebilir, hediyelik eşya satın alabilirsiniz. Parkta bulunan birçok ünlü ismin heykelleri arasında yürüyüş yapabilir, askeri müze,  sanat merkezi, çocuk parkı, hayvanat bahçesi, şehir enstitüsü, spor alanını dolaşabilir ve restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. Park alanında yalnızca askeri müze ücretlidir.

Taş Meydan

Birçok binanın yapımında bu bölgeden çıkarılan taşların kullanılması meydana Taş Meydan adının verilmesine sebep olmuştur. Taş blokların çıkartılmasından sonra oluşan boşluklar uzunca zaman askeri depo, sığınak ve hatta yaralı askerlerin tedavisi amacıyla kullanılmıştır. Günümüzde meydanın çevresinde St. Mark Kilisesi (1931-1936 yıllarında restorasyon görmüş), Rus Kilisesi (1924), Merkez Postahane (1934), “Tasmajdan” Spor Merkezi, “Taş” ve “Metropol Palace” Hotelleri, “Madera” restoranı, Sırbistan Radyo-TV binası, çocuk parkı bulunuyor.

Ruzica Church (Little Rose Church) Kalemegdan Fortress, Sırp Ortadoks Kilisesi

Aziz Sava Katedrali

Aziz Sava, Nemanjić Hanedanı kurucusu Prens Stefan Nemanja'nın en küçük oğlu, Sırp Ortodoks Kilisesi’nin Başpiskoposu ve Sırp hukukunun kurucusudur.

Aziz Sava Katedrali'nin, Sava'nın kutsal emanetleri ve röliklerinin Türkler tarafından tahrip edildiği yerde inşa edildiği de söylenmekte. Teknik anlamda bir katedral değildir ancak tipik bir kiliseye göre çok büyük hatta anıtsal olması nedeniyle katedral olarak anılmaktadır. Şehrin simgelerinden biri olan yapı, aynı zamanda dünyadaki en büyük Ortodoks Kilisesi’dir. Mimari açıdan Helsinki Katedrali ile benzerlik gösterir. Onarım çalışmaları hala devam eden yapının, Sırp Ortodoks Kilisesi’nin kuruluşunun 800. yılı olan 2019’da tamamlanması bekleniyor.

St. Marks Kilisesi

Taş Meydan’da yer alan kilise, 1835’te Neo-Bizanten üslupta inşa edilmiş. İmparator Duşhan’ın türbesi de kilise içinde yer alıyor. 70 yılı aşkın bir restorasyon sürecinden geçen St. Marks Kilisesi, ülkenin en büyük kiliselerinden biridir. Ölen ve sürgün edilen Hırvatistan ve Bosna Hersekli Sırp vatandaşları için düzenlenen Fırtına Operasyonu’nun yıldönümü 5 Ağustos’ta her yıl bu kilisede yapılan törenle anılır.

Belgrad’da Ne Yenir Ne İçilir?

Geleneksel tatlardan bahsedecek olursak; bir çeşit balık çorbası olan riblja, Sırp salatası, Kajmak adındaki krema benzeri bir sosla sunulan et yemeği, Cavapcici adındaki köfte ve shot olarak sunulan meyve aromalı Rakja, Sırbistan’da deneyebileceğiniz özgün tatlardır. Bunlar haricinde her türlü fast food restoranı da bulmanız mümkün.

Genel anlamda Sırp Mutfağı için, Türk, Macar, Bizans, Akdeniz ve Avusturya mutfaklarının karışımından oluştuğunu söylemek yanlış olmaz. Et ağırlıklı mutfaklarında baharatı da yoğun biçimde kullanıyorlar.

Knez Mihailova, Skadarlija ve Strahinjica Caddeleri, restoranların çoğunun yer aldığı caddelerdir.

Cavapcici

Ulaşım ve Konaklama

Belgrad-İstanbul arası “tüm uçuşlar” ve “uçak firmalarının” “en ucuz uçak bileti” için aramalarınızın tümünü gidiyorum.com adresinden yapabilir, “kampanyalı uçak biletleri” fırsatlarından faydalanabilirsiniz.

Bütçe ve tercihlerinize uygun otellerin erken rezervasyon fırsatları gidiyorum.com'da  sizi bekliyor!