Masal Şehri Prag

Çekoslavakya ve ardından Çek Cumhuriyeti’nin en büyük şehri ve başkenti olan Prag, turizm açısından Avrupa’nın önde gelen şehirleri arasındadır. Dünyada hatrı sayılır bir çoğunluk tarafından “Masal Şehri” olarak kabul edilen şehir, barındırdığı tarihi binaları, hala korunan Gotik havası, ünlü sanatçılarıyla, II. Dünya Savaşı’ndan kalan kampları ve kültürüyle oldukça dikkat çeken bir şehirdir. Adını Çekçe “Praziti” yani “ağaç yetişen yer” kelimesinden alır.

Görülmesi Gereken Yerler

Aziz Vitus Kilisesi

Roma Katolik Kilisesi’ne bağlı Prag Başpiskoposluk Kilisesi’dir. Prag’ın simge yapılarından olan katedral, kral ve kraliçelerin taç giyme törenlerinin merkezidir. Prag Kalesi’nin içinde yer alan yapının inşasına 1344’te başlanmış son hali 1929’da verilmiştir. Aziz Vitus’a adanan yapının içinde Aziz Vitus, Aziz Venceslas, Aziz Adalbert ve Aziz John Nepomuk’un rölik adı verilen kemikleri bulunur. Bohemya Dükü I. Venceslas’nın kendisi için yaptırdığı mezarla şekillenmeye başlayan anıt, daha sonra Alman Kralı I. Heinrich’ten satın alınan Aziz Vitus’un kemikleri ve ölümünden sonra Aziz mertebesi verilen Venceslas’nın gömüldüğü yer olmasıyla önem kazanmaya başlamış. 1060 yılında Prag Piskoposluğu kurulunca mezarı içeren yapı büyütülmüş. Katedralin tarihindeki bazı önemli olaylar katedralin hemen girişinde, ortada bulunan kapının üzerindeki rölyeflerde aktarılmıştır.

Prag Kalesi

570 metre uzunluğunda ve 130 metre genişliğindeki yapı Guinness Rekorlar Kitabı’na dünyanın en büyük antik kalesi ismiyle alınmıştır. Kalenin yapım tarihi 9. yüzyıla kadar gitmektedir. Vitus Bazilikası ve Georgios Bazilikası, kalenin ilk yapılan bölümleridir. Prag tarihinde birçok devlet adamının ofisi bu kompleks içinde yer almıştır. Saray en son yeniden inşaatı 18. yüzyılın ikinci yarısında görmüştür. Meşhur Altın Yol da kalenin iç kısmında yer almaktadır. Bir kompleks olarak tasarlanan yapının içinde Kraliyet Bahçeleri, Resim Galerisi gibi yapılar da bulunmaktadır. 1918’de kurulan Çekoslavakya Cumhuriyeti’nin devlet başkanlığı sarayı olmuştur. Çekoslavakya’nın dağılmasının ardından da Çek Cumhuriyeti’nin devlet başkanlığı sarayı olarak kullanılmıştır.

Wenceslas Meydanı

Kurulduğu dönemde at pazarı olarak kullanılan meydan bugün Prag’ın en önemli noktalarından biri. Meydanda bulunan görkemli Aziz Vaclavlı at heykeli 1912 yılında dikilmiştir. Meydanda, Ulusal Müze, Fransisken Bahçeleri, Kadife Devrim sırasında halka seslenilen Svobodne Slovo Balcony, Komünizm Anıtı, Palac Lucerna ve Palac Koruna gibi yapılar bulunmaktadır.

Karl Köprüsü

516 metre uzunluğundaki köprünün üzerinde 30’a yakın heykel bulunmaktadır. Köprü 1357’de inşa edilmiş, Prag Kalesi ve Mala Strana ile Stare Mesto’yu birbirine bağlamak üzere kurgulanmıştır. Üzerindeki heykeller replika eserlerdir fakat orijinalleri Ulusal Müze’de sergilenmektedir.

Eski Kent Meydanı

Şehrin ana meydanlarından biridir ve tam merkezde yer alır. Ortaçağ’da önemli bir ticaret noktası olan meydan, taç giyme törenlerine ve korkunç idamlara sahne olmuştur. Tarihsel öneminden dolayı 1992’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan meydanın çevresinde de birçok tarihi bina bulunuyor.

Old Town Hall ve Astronomik Saat

13. yüzyılda inşa edilen yapı, bugünkü görünümüne 1905-1910 yılları arasında kavuşmuştur. Belediye binası olarak kullanılan bu yapı şimdilerde galeri, mağaza, restoran ve müzik yapılan bir yer olarak kullanılmaktadır. Bağımsızlık ilanı ve Kadife Devrim sonrasındaki cumhuriyete geçiş süreçlerinde de var olan yapının tarihsel önemi de vardır. Yapının en önemli bölümü astronomik saat kısmıdır.  Güneş saati, ay saati, Josef Manes takvimi, havariler, melek ve bilimler, kibir, açgözlülük, ölüm ve şehvet, horoz, saatlik gösteriler, Hanus usta ve kadran saatin en önemli kısımlarıdır. Astronomik Saat’te her saat başı çanlar çalar, dans figürleri gösteriler yapar. 1410’da yapılan ve Orloj ismiyle anılan saat dünyada hala çalışmakta olan en eski saattir. Binanın 70 metre yüksekliğindeki kulesine çıkarak Prag manzarasını da izleyebilirsiniz.

Aziz Niklaus Kilisesi

Yeşil bir kubbeye sahip olan bu küçük kilise 18. yüzyılda Cizvitler tarafından yapılmıştır. 18. yüzyıldan kalma vaiz kürsüsü, yan şapellerde yer alan altar panoları, Franz Palko’nun kubbe freski, Ignaz Platzer’in “Kilise Babalarının Heykelleri”, John Frederick Kohl’un yaptığı ön cephesi görülmeye değerdir. Aziz Niklaus Kilisesi, bir dönem Mozart’ın org çaldığı yer olarak da bilinir. Barok süslemeleri ve kubbesine çıkarak izleyebileceğiniz manzarasıyla görülmeye değer bir yapıdır.

Yahudi Mahallesi

Şehre 10. yüzyılda yerleşmeye başlayan Yahudiler’in nüfusunun 13. yüzyıla kadar hızla artmasıyla oluşmuş bir yerleşim birimidir. Şehir planlamasından sonra bir Yahudi mezarlığı, 6 sinagog ve Eski Yahudi Belediye Binası günümüze ulaşabilmiştir. Burada bulunan Yahudi mezarlığı Avrupa’nın en büyük Yahudi mezarlığıdır. Mezar alanları 12 katmana kadar iner.

Eski Yeni Sinagog

13. yüzyıldan kalan ve Avrupa’nın hala aktif olan en eski sinagogu olan yapı, Hıristiyan mimarlar tarafından Gotik üslupla inşa edilmiştir. Prag’daki en eski Gotik yapı olma özelliği de taşır. Kadınlar ve erkekler için ayrı bölümleri vardır.

Petrin Tepesi

15. yüzyıla kadar üzüm bağı olan tepe daha sonra halka açık bir park haline getirilmiş. Her 1 Mayıs’ta Petin Tepesi, pagan kutlamalarına ev sahipliği yapar. Petrin’de manzara haricinde görebileceğiniz; 1891 yılında Eyfel Kulesi örnek alınarak yapılan Petrin Gözlem Kulesi, dünyanın en büyük statlarından olan Strahov Stadyumu, 1140 yılında kurulan Strahov Manastırı, eğlenceli Aynalar Labirenti, şehrin güney sınırlarından birini oluşturan Açlık Duvarı, şair Karel Hynench Macha heykeli, aktif olarak kullanılamayan Aziz Michael Kilisesi, 10. yüzyılda başka bir kilisenin üstüne inşa edilen Aziz Laurentius Kilisesi ve ulaşımı sağlayan 1891 yılından bugüne kadar hizmet veren füniküler de bulunmaktadır.

Ulusal Müze

Wenceslas Meydanı’nda yer alan müze 1890’da Neo-Rönesans üslubunda inşa edilmiştir. Ulusal Müze’de mineraloji, arkeoloji, nümizmatik ve tabiat tarihi temalı koleksiyonlar yer almaktadır ve bu koleksiyonların çoğu Bohemyadan’dır. Müze içerisinde Çek bilim adamı, yazar ve sanatçıların büst ve heykelleri de mevcuttur.

Dans Eden Ev

1997 yılında Vlado Milunic ve Frank Gehry tarafından inşa edilen bina, “Fred ve Ginger” adıyla da bilinmektedir. Prag’ın sembollerinden olan yapı 4 yılda tamamlanmıştır. İçinde Celeste Restoran, La Perle de Prague ve seçkin firmaların ofisleri bulunmaktadır. Sadece restoran kısmı halka açıktır.

Prag’da Yemek

Prag’ın kendine özgü kahvaltı kültürü yoktur. Sandviçler, kızarmış ekmek ve reçel, pastane ürünleri gibi ürünlerle kahvaltı yapılır. Ana öğünleri öğle yemeğidir. Sebze ve etle yapılan Gulaş Çorbası, Bramboracka Çorbası, patates ve mantardan yapılan Kulajda Çorbası Prag’ın yerel yemekleri arasındadır. Kızarmış ördek, Havuçla ve krema sosuyla sunulan marine edilmiş sığır etiyle yapılan Svickova ve en bilinen Vepro-knedlo-zelo yemeğini tadabilirsiniz. Vepro-knedlo-zelo domuz etiyle yapılan bir yemektir. Eğer tavuk eti denemek isterseniz şinitzel de Prag’da hemen hemen her restoranda tadabileceğiniz bir lezzet. Medovnik, Palacinky, Trdelnik tatlıları ise Prag’ın geleneksel hamur tatlılarındandır. Prag’da en sık tüketilen içecek biradır. Gideceğiniz her restoranda birçok bira çeşidi bulabilirsiniz.

Ulaşım ve Konaklama

Türkiye’den Prag’a direkt uçuşlar ortalama 3 saat sürmektedir. Prag’a uçuş düzenleyen “uçak firmaları”nın “en uygun uçak bileti fiyatları”na gidiyorum.com üzerinden erişebilir, “promosyonlu uçak bileti” ve “ekonomik uçak bileti” avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Prag’da konaklama yapmayı düşündüğünüz otellerin “en ucuz” oda fiyatlarını gidiyorum.com'da karşılaştırabilir, konaklamanızı en uygun şekilde planlayabilirsiniz.