Saraylar ve Kiliseler Şehri Viyana

Avusturya’nın dokuz eyaletinden en küçüğü fakat en büyük şehri ve başkentidir. Viyana aynı zamanda dünyanın en kalabalık şehirlerinden biridir. Uzun yıllar Habsburg Hanedanlığı’nın merkezi olan Viyana, bu süre boyunca Avrupa’nın kültürel ve politik merkezlerinden biri olmuştur. Viyana 23 bölgeye ayrılmıştır. Her bölgenin eski yerleşim yerlerine “Grätzl" adı verilir.

Görülmesi Gereken Yerler

Belvedere Sarayı

Barok üslupta inşa edilen yapı Aşağı ve Yukarı Belvedere bölümleri ile bahçeden oluşuyor. 1668-1745 arasında Prens Eugene için yaptırılan saray, yazlık olarak kullanılmıştır. Bahçesi bugün de dünyanın en güzel bahçeleri arasında yer almaktadır. Bahçe Alpler’e özgü 4000 çeşit bitki barındırmaktadır. Bugün saray müze olarak kullanılıyor. Sarayın kendisi haricinde içinde dünya sanat tarihi açısından önemli eserleri de görmeniz mümkün.

Hofburg Sarayı

1914’e kadar Avusturya hükümetinin merkezi olarak kullanılan yapı, 1275’ten beri yapılan eklemelerle 60 hektarlık bir alana yayılmış durumdadır. Bu büyük alanda Gotik, Rönesans, Barok ve Rokoko gibi birden fazla üslupta çok sayıda bina bulunmaktadır. Toplamda 18 bina, 19 avlu ve 2.600 oda yer almaktadır. İmparatorluk Evleri, Sisi Müzesi, İmparatorluk Gümüş Eşya Koleksiyonu, İspanyol Binicilik Okulu, Avusturya Ulusal Kütüphanesi, Kelebekler Evi, Avusturya Başkanlık Makamı gibi yapıların hepsi bu alanın içindedir. İlk üç mekan tek biletle gezilebilmektedir.

Schörnbrunn Sarayı

Habsburg Hanedanı’nın yazlık sarayıdır. Kutsal Roma İmparatoru II. Maximilian avlanma bölgesi olarak sarayın bulunduğu alanı satın almış, burada yeryüzüne çıkan bir su kaynağından su içmiş ve tadını beğendiği için üzerine bir çeşme yapılmasını istemiştir. Daha sonra etrafına yapılan eklemelerle bir saray kompleksi halini alan yapı ancak 1744-1749 yılları arasında imparatoriçe Maria Theresia tarafından tamamlatılmıştır. Avrupa’nın en güzel saraylarından biri olan yapı 1996’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır. Sarayın bahçesi de en az saray kadar ünlü. Neptün Çeşmesi, hayvanat bahçesi, palmiye evi ve labirent saray bahçesinde görebileceğiniz yapılar.

Karl Kilisesi

Bir adak kilisesi olarak İmparator VI. Karl tarafından yaptırılmıştır. Veba salgını ülkeye yayıldığında, imparator salgının geçmesi halinde Kardinal Karl Borromaus adına bir kilise yaptırmaya söz verir. Salgının ardından 1716-1737 yılları arasında yaptırılan kilisenin sütunlarından soldaki sütun sadakati, sağdaki sütun ise cesareti betimler. Kilisenin planı Yunan, Roma ve Barok üsluptan esinlenerek hazırlanmıştır.

Votiv Kilisesi

İmparatorun kardeşi Ferdinand Maximilian’ın imparatora düzenlenen bir suikastten kurtulması üzerine Tanrı’ya şükür amacıyla yaptırdığı kilise Avrupa’nın en önemli Neo-Gotik kiliselerinden biridir. Kilisenin kuleleri 99 metre yüksekliğine ulaşır. Kilisenin yapımı için halktan bağış toplanmış ve 300.000’den fazla kişi bağışta bulunmuştur.

Aziz Stefan Katedrali (Stephansdom)

Katedralin en eski kısmı 12. yüzyıldan kalan ana orta kısımdır. Daha sonra farklı tarihte yapılan ilavelerle eklektik bir yapıya dönüşen katedral, şehrin tam merkezinde yer almaktadır. Devler Kapısı ve Putperest Kuleler, Kule Külahı, Çinli Çatı, Singer Kapısı, Vaiz Kürsü ve Yüksek Altar bölümleri kilisede görülmesi gereken önemli bölümlerdir. Güney Kulesi’ndeki asansör kullanılarak Viyana manzarası da izlenebilmektedir.

Naturhistorisches Museum

Hallstatt Arkeoloji Buluntuları ve Willendorf Venüsü gibi meşhur eserlerin yanı sıra arkeoloji, antropoloji, mineraloji, zooloji ve jeoloji sergilerinin bulunduğu müzede, dünyanın en değerli taş koleksiyonlarından birini, dinozor iskeletlerinin modellerini ya da kafatası sergisini de görebilirsiniz. Doğa Tarihi Müzesi, Sanat Tarihi Müzesi’nin tam karşısında, Güzel Sanatlar Müzesi, Etnoloji Müzesi ve Museum Quarter’ın yanında bulunuyor. Belki inanılmaz gelecek ama müze 30 milyon esere ev sahipliği yapıyor.

Kunsthistorisches Museum

Mısır ve Yakındoğu Koleksiyonu, Yunan ve Antik Roma Koleksiyonu, Kütüphane, Sikke Koleksiyonu, Heykel ve Dekoratif Sanatlar Koleksiyonu, Resim Galerisi gibi bölümleri olan müze 1891 yılında açılmıştır. Dünyadaki önemli müzelerden biridir.

Neus Rathaus

Eski binanın yerine 1872-1883 yılları arasında Neo-Gotik bir üslupla inşa edilen yapı şehrin en önemli yapılarından biridir. Kulesinin üzerine Viyana'nın sembollerinden olan Rathausmann konulmuştur. Eski binanın yerine yapıldığı için Neus sıfatıyla bilinir.

Arsenal Müzesi, St.Michael Kilisesi (Michaelerkirche), Viyana Şehir Parkı (Stadtpark), Burggarten ve Mozart Heykeli, St. Peter Kilisesi (Peterskirche), Burgtheater, Avusturya Parlamento Binası, Prater, Mozart Evi (Mozarthaus Vienna), Sigmund Freud Müzesi, Donauturm, İşkence Müzesi (Foltermuseum), Madame Tussauds Müzesi, Time Travel Vienna, Schwarzenberg Sarayı, Minoritenkirche, Hermesvilla, Viyana Efes Müzesi (Ephesos Museum), Cafe Central, Cafe Hawelka ve Volkstheater, Viyana’da görülmesi gereken yerler arasında.

Yeme-İçme

Avusturya denince herkesin aklına şinitzel, tatlı ve hotdog gelir. Apfelstrudel ve Sacher mutlaka denemeniz gereken tatlılardan. Tatlılar için ideal adresler ise Hotel Sacher’in kafe bölümü ve Demel Pastanesi. Kahvaltının adresi ise Ulrich. Kahvaltı menüsünün haricinde akşam bir şeyler içmek için de tercih edebileceğiniz bir adres. Crossfield’s Australian Pub geleneksel Avusturya yemeklerinin bulunduğu bir mekan. Timsah ve kanguru etini denemek isterseniz burayı tercih edebilirsiniz. Bitzinger ise Viyana’nın ünlü büfesi. Seçiminiz fastfood’dan yana olacaksa Bitzinger’e mutlaka uğramalısınız.

Apfelstrudel

Ulaşım ve Konaklama

Viyana’ya yapacağınız direkt uçuşlar için “promosyonlu uçak bileti” fırsatı sunan tüm “uçak firmaları”nın “tüm uçuşlar”ına gidiyorum.com'dan ulaşabilir, “en ucuz uçak bileti”ni temin edebilirsiniz.

Bütçenize uygun konaklama seçenekleri de gidiyorum.com'da sizleri bekliyor!