Tarihin İzlerini Taşıyan Şehir: Madrid

İspanya’nın başkenti Madrid, Avrupa’da mutlaka gezilmesi gereken şehirler arasında yer alıyor. Müslümanların İspanya yarımadasını çıkarma yapmasıyla tarihe kazandırılan şehrin sahip olduğu tarihi değerler günümüze denk ulaşmıştır. Yüzyıllar boyunca övgüler yağdırılan Picasso, Dalí ve Miró gibi İspanyol ressamların başyapıtları, şehrin dünya çapındaki galerilerinin duvarlarını süslüyor. Özellikle Prado Müzesi, Thyssen-Bornemisza Müzesi ve Kraliçe Sofia Ulusal Sanat Müzesi Madrid'de sanata doymak için en iyi yerlerdir.

Görülmesi Gereken Yerler

Prado Müzesi

Sanata ilgi duyanların kesinlikle ziyaret gerçekleştirmeleri gereken bir müzedir. Avrupa’nın en eski müzeleri arasında bulunan Prado içerisinde yaklaşık 8 bin tablo yer alıyor. Ayrıca, yedi yüzün üzerinde heykel bulunuyor. Anıtsal caddede yer alan El Paseo del Prado, Velázquez, Goya, Raphael, Rubens ve Bosch gibi büyük Avrupalı ustaların (diğer büyük İtalyan ve Flaman sanatçıları) eserlerinin göz kamaştırıcı görüntüsünü mutlaka deneyimlemeniz gerekiyor. İspanya kraliçesinin Paris'teki Louvre'dan etkilenerek talimat vermesi üzerine kurulan müzenin tarihi, 1800’e dayanıyor. Eski dönem İspanya heykeltıraşlarının, ressamlarının ve bunların en nadide eserlerinin sergilendiği müzede; klasik Avrupa sanatına dair çeşitli koleksiyonları da görebilmek mümkündür. Koleksiyonun en ünlü tablosu prenses Margarita ve iki hanımefendinin yanı sıra sanatçının kendi boya fırçası ve paleti ile kendini gösteren Velazquez'in "Las Meninas" adlı eseridir.

Thyssen-Bornemisza Müzesi

Avrupa’nın en fazla koleksiyona sahip müzelerinden birisi, Bornemisza müzesidir. İtalyan ilkelleri, Alman Rönesansı, 19. yüzyıl Amerikan sanatı, İzlenimcilik, Alman Dışavurumculuk ve Rus Yapısalcılık müzede en çok temsil edilen hareketlerdir. Müzenin faaliyete geçiş yılı 1920’lere denk gelse de, Avrupa sanatının gelişimine ışık tutan sanatçıların eserlerinin yer alması açısından oldukça değerli bir müze olmayı başarmıştır. Picasso gibi önde gelen sanatçıların eserlerinden oluşan koleksiyonların sayısı bin 500’den fazladır. Müzedeki koleksiyonun mülkiyeti İspanya Krallığı'na devredildikten sonra, Baron’un eşi Carmen kocasının ölümünden sonra daha fazla sanat eseri edinmeye devam etmiş. Bu sayısız eser şimdi Carmen Thyssen-Bornemisza Koleksiyonuna adanmış 16 yeni odada sergileniyor.

Kraliçe Sofia Ulusal Sanat Müzesi

Madrid’de diğer bir sanat müzesi olarak ön olana çıkan müzeler arasında Kraliçe Sofia Sanat müzesi bulunuyor. İspanya'nın en ünlü sanat eseri Picasso'nun Guernica'sına ev sahipliği yapan Kraliçe Sofia Ulusal Sanat Müzesi, Madrid'in çağdaş sanatın önde gelen koleksiyonunu barındırıyor. Özellikle 20.yy İspanya’sındaki sanatçıların eserlerine yer verilen müzede, klasik sanatın en nadide örnekleri sergileniyor. Kalıcı koleksiyon müzenin ana kanadı olan Edificio Sabatini'nin 2. ve 4. katlarında sergilenmektedir. Guernica’nın konumu asla değişmiyor.

Plaza Mayor

Madrid'in merkez üssü sayılan ve sıkışıklıkla dolu caddelerinin açıldığı büyük ve İspanya'nın en önemli açık alanlarından biri olan Plaza Mayor, heybetli mimarisi, pikaresk tarihi hikayeleri ve parke taşlarının karşısındaki canlı sokak hayatının birleşiminden oluşuyor. Madrid’in güzel bir referans noktası ve aynı zamanda şehirdeki ana turistik mekanı olan meydan, Aralık ayında bir Noel pazarına ve labirentlere giden yollara çıkan kemerlere ev sahipliği yapıyor. Habsburg döneminde inşa edilen meydan 129 x 94 metre ölçülerinde ve Plaza'ya bakan 237 balkona sahip üç katlı konutlarla çevrilidir. Toplam dokuz giriş yolu vardır. Plaza Mayor, bugün bildiğimiz gibi, büyük yangınların ardından 1790 yılında yeniden inşasıyla görevlendirilen mimar Juan de Villanueva'nın eseridir. Philip III'ün heykeli 1616'ya kadar uzanır, ancak 1848'e kadar meydanın ortasına yerleştirilmemiştir.

San Francisco El Grande Bazilikası

Ortaçağ’dan kalma en eski dini yapı olan El Grande Bazilikası’nı Madrid için önemli kılan birçok neden var. Öncelikle içerisinde kendi dönemine ait sanatçıların önemli tablolarına yer veriliyor, ikinci olarak ise, neo-klasik Avrupa mimarisinin en önemli örnekleri arasında bulunuyor. Bazilika, günümüzde de aktif olarak kullanılmaya devam ediyor. Ayin törenleri dışında da ziyaretçileri ağırlıyor.

Yeme İçme

Yerel mutfağının alçakgönüllülüğü üzerinde yükselen Madrid, son zamanlarda Avrupa'nın en zengin mutfak başkentlerinden biri haline geldi. Kent, İspanya'nın gastronomik devriminin tüm yaratıcılığını ve yenilikçiliğini bütün kalbiyle kucakladı. Bu yeni kabul başarısını, İspanyol yemeklerinin kalıcı geleneklerinden gelen tutkuya, yemek deneyiminin rahatlığına ve her İspanyol bölgesinden gelen sonsuz çeşitlilikte yiyeceklere borçlu. Tencere yemeklerinin oldukça yaygın olduğu Madrid’de nohut, sebze ve domuz etiyle yapılan Cocido Madrileño veya domuz eti içermeyen yalnızca sosis bulunan Cocido, patates kızartması ve yumurtayla yapılan Huevos Rotos, bir sakatat yemeği olan Callos a la Madrileña’yı deneyimleyebilir ya da içkinizin yanında meşhur tapasların keyfini çıkarabilirsiniz. İspanya’nın genelinde olduğu gibi Madrid’de de Paella oldukça ünlü bir lezzet. İspanyol şaraplarının lezzeti İtalyan ve Fransız şarapları ile yarışır derecede iyi. Madrid’de Sherry, Manzanilla, Rioja veya Navarra gibi şarap türlerini tadabilirsiniz. İspanya’nın yerel içkisi Sangria da Madrid’de deneyimlemeniz gereken lezzetli içeceklerden. Kırmızı şaraba meyveler, limon ve şeker eklenmesiyle elde edilen içecek özellikle yaz aylarında muhteşem bir alternatif.

Ulaşım ve Konaklama

İspanya’nın başkenti Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı’na Türkiye’den ulaşım için Türk Hava Yolları veya Pegasus’u tercih edebilirsiniz. İstanbul çıkışlı olarak gerçekleştirilen direkt uçak seferleri, yaklaşık 4 saat 30 dakika sürüyor. Aktarmalı uçmak isterseniz Air France, KLM gibi birçok seçenek mevcut. Yolculuğunuz için en ucuz Madrid biletlerini gidiyorum.com'dan temin edebilir ve en uygun İspanya Madrid uçak biletini satın alabilirsiniz. Madrid’de konaklama seçeneklerini seyahatinizden önce değerlendirerek erken rezervasyon şansını yakalayabilirsiniz. gidiyorum.com seçtiğiniz lokasyonda, bütçenize uygun aralıkta seçeceğiniz otellerin tüm fırsatlarını karşılaştırmanızı sağlar.