Türkiye'nin Kalbi Ankara'daki Duraklarınız

Ankara, Eski Taş Çağı’ndan sonra Hititler, Frigler, Lidyalılar, Ahamenişler, Galatlar ve Romalılar’ın ardından Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetine girmiş, 1919’da Kurtuluş Savaşı’nın merkezi olmuş ve 13 Ekim 1923’te TBMM tarafından başkent ilan edilmiş halen T.C. Devleti’nin başkenti olan ve Türkiye’nin en kalabalık ikinci şehridir.

Görülmesi Gereken Yerler

Anıtkabir

Aslanlı Yol, Tören Meydanı ve Mozole’den oluşan yapı, Türkiye Cumhuriyeti’nin önderi ve ilk cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Anıttepe’de bulunan mezarıdır.

Aslanlı Yol: Anıtkabir’e giriş yerinden başlayarak, ortadaki Tören Meydanı’na kadar uzanan yol “Aslanlı Yol” olarak adlandırılır. Bu yol, ziyaretçileri Atatürk’ ün yüce huzuruna hazırlamak için yapılmıştır. Yola 26 basamaklı merdiven ile çıkılır. Yolun iki yanında ikişerli gruplar halinde 12’ si sağ yanda, 12’ si sol yanda olmak üzere 24 aslan heykeli vardır. Bu heykeller, Anadolu’ da büyük devlet kurmuş olan Hititlerin sanat tarzında yapılmıştır.

Tören Meydanı: Aslanlı Yol’ un sonunda, Anıtkabir yan binalarının ve kolonların çevrelediği bir alana çıkılır. 15.000 kişi kapasitelidir ve zemini traverten taşları ile kaplıdır.

Mozole: Anıtkabir’in en önemli bölümü Mozole’dir. Tören Meydanı’ndan 42 basamaklı merdivenle çıkılan mozole, anıtın yapılışında ağırlık merkezi olarak belirlenmiştir. Ata’nın kabri ve sembolik lahit bu bölümde yer alır.

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi: Anıtkabir’de Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu Şeref Salonu’nun altında 3 bin metrekarelik alanda kurulan müze, Çanakkale, Sakarya, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebeleri’ni farklı sergileme teknikleriyle ziyaretçilere sunmakta.

İlk Meclis-Kurtuluş Savaşı Müzesi

Ankara Ulus meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşaasına, 1915 yılında başlanmıştır.

23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında I. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan bina daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdürmüş, 1952 yılında Maarif Vekaletine devredilmiş, 1957 yılında ise müzeye dönüştürülmek üzere çalışmalara başlanmıştır. Bina 23 Nisan 1961'de "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adıyla halkın ziyaretine açılmıştır.

Müze her gün ziyaret edilebilir ve giriş ücreti 5 TL’dir.

Atakule

13 Ekim 1989 tarihinde Ankara'nın başkent oluşunun 66. yıldönümüne denk gelen günde 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından açılışı yapılan kule, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Konutları yakınında, Ankara Botanik Parkı üstünde, şehir manzarasına tamamen hakim konumdadır.  Türkiye'nin ilk döner platformlu lokantalarından birine sahip seyir teraslı kulesi, teknolojik özelliği ile tesise anıtsal ve simgesel nitelik kazandırmaktadır.

Ankara Kalesi

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi kalenin ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte MÖ 2. yüzyıl başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında var olduğu biliniyor.

Bugün kale içindeki değişik dönemlerden kalmış birçok eski Ankara Evi bulunmaktadır. Kaleiçi Mahallesi'nde bulunan eski Ankara evleri, sur duvarları ile çevrili dar ve dik bir alanda konumlandıkları için, dar alanlardan en çok faydalanmayı gözeterek yapılmış.

Ankara Etnografya Müzesi

Cumhuriyet döneminin ilk müzesidir ve Atatürk’ün naaşının Anıtkabir’e nakledilmesinden önce 15 yıl süreyle korunduğu yer olması dolayısıyla tarihi anlamda da önemlidir. Türk-İslam dönemine ait eserler barındırır. Müzenin batı cephesinde İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’ya ait, 1927’de yapılan at üzerinde duran bronz Atatürk heykeli bulunur ve bu heykel hala Türkiye’nin en iyi heykelleri arasında yer alır.

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Atatürk tarafından önerilen Eti Müzesi kurulması fikriyle, Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’ın onarılarak müze binası yapılmasına karar verilmiş ve 1968’de son halini alarak kullanıma açılmıştır. İdari bina olarak kullanılan Kurşunlu Han’da araştırmacı odaları, kütüphane, konferans salonu, laboratuvar ve iş atelyeleri yer almakta, Mahmut Paşa Bedesteni ise teşhir salonu olarak kullanılmaktadır. Anadolu Medeniyetleri Müzesinde, Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik Çağdan başlayarak günümüze kadar Osmanlı devrinin bu tarihi mekanlarında kronolojik bir sırayla sergilenmektedir.

Müze 08:00 -17:30 arası her gün ziyarete açıktır.

Normal: 30 TL İndirimli: 15 TL

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Atatürk yönetiminde Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından 1927’de kurulmuştur. Günümüzde Türk resim ve heykel sanatının gelişmesinde büyük rol oynayan sanatçıların en göze çarpan eserlerinin sergilendiği bir sanat merkezi halindedir. Türk plastik sanatının oluşum ve gelişim dönemlerini yansıtan sanat eserleri koleksiyonlarının ve bunların sınıflandırmalarının bulunduğu alanlardan oluşur.

Çengelhan Rahmi Koç Müzesi

Çengelhan, Ankara'nın hanlar bölgesinde özgünlüğünü bugüne kadar koruyabilen ender yapılardandır. Han, Ankara Kalesi'nin ana giriş kapısının karşısında, eskiden At Pazarı olarak anılan mevkide, bedestenlerin yakınında konumlanmıştır. Ticari geçmişin simgelerinden biri olan bu tarihi yapı, sanayi objeleri koleksiyonumuza ev sahipliği yapmaya en uygun mekân.

ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi

2003 yılında Ankara'da kurulan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne bağlı müze.

Üniversite yerleşkesinde bulunan müze kompleksi 4 ana elemandan oluşmaktadır. Bunlar geçmişten günümüze bilim ve teknoloji gelişimini gözler önüne seren sergi binası "Büyük Silo"; Ulaşım Tarihi sergisi binası "Hangar", 50'den fazla etkileşimli deneyin bulunduğu Uygulamalı Bilim Merkezi binası "UFO" ve açık hava sergisidir. Açık hava sergisinde üniversite birimleri ve diğer ilgili kişi ve kurumların katkılarıyla bir araya getirilmiş lokomotif, C-47 uçağı, F-104 uçağı gibi araçlar sergilenmektedir.

Kocatepe Camii

Ankara'nın Kocatepe semtinde 1967'de inşaatına başlanmış ve 1987’de  Türkiye Diyanet Vakfı tarafından tamamlanmıştır.

Caminin avizeleri, mihrabı, minberi, kapıları, çinileri ve mermerleri özel olarak tasarlanmış ve ince bir işçilikle yapılmıştır. İç tezyinatta Klasik Osmanlı Mimarisi örnek alınmış, malzeme olarak çini, mermer, sarı maden, altın varak ve özel boyalar kullanılmıştır. 

Hacı Bayram Veli Camii

Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami, Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. Günümüzdeki mimari yapısı 12. ve 13. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşır. Camii ahşap ve ahşap üzerine kalem-işi süslemeleri, çini süslemeleri bakımından da oldukça zengin bir yapıdır.

Bu yapılar haricinde Ankara’da Kuğulu Park, Abdi İpekçi Parkı, Kurtuluş Parkı, Seğmenler, Göksu, Ankara Botanik ve Güvenpark’ta dinlenebilir, yürüyüş yapabilir, Mogan Gölü’nde ufak bir kaçamak yapabilirsiniz.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ni gezerek Türkiye siyasi tarihinin kesitlerine şahit olabilirsiniz.

Antik eşyalara meraklıysanız Cebeci Antika Pazarı’nda dolaşabilir, Keçiören Teleferik ile Keçiören’i yukardan izleyebilirsiniz.

MUTLAKA YAPILMASI GEREKEN ŞEYLER

  • Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkını ziyaret ederek vahşi kuşların uçuşunu izle.
  • Sokak simidini mutlaka dene.
  • Günümüzde Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak faaliyet gösteren eski meclis binasında Mustafa Kemal imzalı yazışmaları gör.
  • Keçiören'de teleferiğe bin.
  • Kazan'daki Cennet Bahçesi'nde serpme kahvaltı yap.

Yeme İçme

Pirinçhan, Estergon Kalesi, Hamamönü gibi lokasyonlar hem tarihi yapıları hem de yemek yenebilecek restoranlarıyla öne çıkıyor

Kalecik’te ise ünlü Kalecik Karası şarabını deneyebilirsiniz.

Aspava, Papazın Bağı, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Kokoreççiler, Hacı Arif Bey Lokantası, Deniz Atı, Fige, Cici Piknik ve Kıtır gibi mekanları yemek tercihlerinize göre seçebilir ve Akman’da boza içebilirsiniz.

Ulaşım

Ankara’ya ulaşım için otobüs veya uçak yolculuğunu seçebilirsiniz. “otobüs bileti”, Ankara’ya uçan “uçak firmaları” sorgulamalarınızı gidiyorum.com üzerinden yapabilirsiniz.

“en uygun uçak” ve “en ucuz bilet”leriniz gidiyorum.com'da!

Konaklama

Her bütçeye uygun oteller için rezervasyon işlemlerinizi gidiyorum.com üzerinden yapabilir, gidiyorum.com ile Ankara otellerinin erken rezervasyon imkanlarından faydalanabilirsiniz!