Üzgünüz, aradığınız kriterlere uygun uçuş bulunamadı.
Şehir merkezinden Londra Gatwick Havalimanı’na giderken mutlaka havalimanındaki uzun güvenlik kuyruklarını, check-in sürelerini ve trafiği göz önüne almalısınız. Ne de olsa 47 kilometrelik uzun bir yolun üzerinde mutlaka trafik sıkışıklıkları olabilir. Ayrıca havalimanının yolcu kapasitesi fazla olduğu için mutlaka güvenlik noktalarında ve bankolarda da kuyruk oluyor. Havalimanı haritasını çözmek bile turistler için zaman kaybına neden olabilir. Bu nedenle zaman yönünden temkinli olun ve bagaj taşıma ya da araç teslim etme gibi ekstra durumlarınız varsa daha da dikkat edin. Dönüş uçağınızı kaçırmanız durumunda, pound cinsinden yeni bir bilet satın almak zorunda kalabilir ya da daha kötüsü bilet bulamayabilirsiniz; aman dikkat!
Tıpkı geliş yolunda olduğu gibi şehir merkezinden havalimanına dönüşte de National Express ya da EasyBus gibi otobüs seçeneklerini rahatlıkla değerlendirebilirsiniz. Şehir merkezinde bulunan Victoria durağından kalkan otobüsler, belirlenen duraklarda yolcu da alarak ilerlediği için süre 1,5 saate kadar uzayabiliyor. Trafiğin yoğun olduğu saatlere özellikle dikkat etmek gerekli. Bilet alırken gidiş ve dönüş biletlerini aynı anda satın almak da size ekonomik yönden fayda sağlayabilecek, akılda tutulması gereken bir seçenek.
Şehir merkezinde bulunan tren istasyonu Londra Bridge olarak adlandırılıyor. Gelişte zorluk yaşamasanız da, havalimanına dönerken tren hatları arasında kafanız karışabilir. FCC ya da uzun adıyla First Capital Connect adıyla bilinen hatta binmelisiniz. Seferler 15 dakikada bir düzenleniyor ve doğrudan havalimanına kadar erişim sağlıyor. Yolculuğun yaklaşık süresi 45 dakika. Otobüste olduğu gibi trende de gidiş dönüş için aynı anda, daha ekonomik fiyata bilet satın alabilirsiniz.
Londra şehir merkezinde taksi bulmak elbette ulaşım seçenekleri içinde en kolay alternatif. Bu pahalı ancak konforlu yolu havalimanı dönüşünde de tercih etmek istiyorsanız; yine taksi rezervasyonunu önceden yaptırmaya çalışın. Kendinizi hem maddi yönden hem de zamanlama yönünden güvence altına almak için; Uber benzeri yerel taksi uygulamalarından fiyat almayı deneyebilir ya da taksicinizle mutlaka ücret ve zamanlama hakkında konuşabilirsiniz.
Londra gezinizi kiralık araçla tamamladıysanız, havalimanı dönüşünde araç kiralama ofisindeki park ve teslim işlemleri için zaman ayırmayı da unutmayın. Araç kiralamada dikkate alınabilecek bir diğer alternatif de; tur şirketinin ya da otelin anlaşmalı olduğu ofisleri öğrenmek. Bu sayede ekonomik yönden avantaj yaratabilirsiniz. Londra’da hem otopark hem de benzin için de ekstra ödemeler yapmanız gerekeceğini mutlaka aklınızın ve bütçenizin bir köşesinde bulundurun.
Yıllık yolcu taşıma kapasitesi 45 milyon rakamını bulan Gatwick Havalimanı’nın resmi açılış tarihi 1958 yılına kadar dayanıyor. Burası tren ile doğrudan ulaşım sağlanabilen dünyadaki ilk havalimanı olma özelliğine de sahip. Londra gibi köklü bir şehirde, ulaşım ağında önemli yeri olan havalimanının 2024 yılı itibariyle saatte 50 tren seferine ev sahipliği yapması bekleniyor. Yine en geç 10 yıl içinde, buradan Londra’ya düzenlenecek tren seferleri için hedef; her 2,5 dakikada bir seviyesinde sefer sıklığını yakalamak. Yalnızca 2 terminali bulunan Londra Gatwick Havalimanı’nda terminaller Kuzey Terminali ve Güney Terminali olarak adlandırılıyor. Türkiye’den hem Türk Hava Yolları’nın hem de Pegasus gibi diğer havayolu firmalarının Gatwick’e düzenlenen seferleri mevcut. Havalimanının toplamda 60’a yakın ülke ile havayolu transferi var. 346 adet check-in bankosunun ve 69 adet self-servis check-in hizmet noktasının yer aldığı terminallerde bu yönden uzun kuyruklar yine de devam ediyor. Toplamda 30 bin kişinin çalıştığı havalimanı, müşteri memnuniyeti ve kalite yönünden çok sayıda ödüle sahip. Gatwick Havalimanı’na ulaşım seçeneklerine bakıldığında; en çok tercih edilen ulaşım biçimi yüzde 36 oranla araba. Bunu hemen yüzde 34 ile tren yolculuğu takip ediliyor. Diğer seçenekler ise kullanım sıklığına göre sırasıyla; taksi, otobüs ve kiralık araç. Ayrıca aktarmalı ulaşımlarda da sıklıkla Gatwick kullanılıyor; yani başka ülke ve şehirlerden gelen transit yolcular da sıklıkla havalimanında bulunuyor. Havalimanında 27 bin araçlık otopark imkanı var. Havalimanı içerisinde sınırları 30 bin metrekareyi bulan alışveriş ve yeme-içme alanları var. Her iki terminalde de sayısız restoran, kafe, tekstil ve gıda alışverişi seçeneklerinden faydalanmak mümkün. Hediyelik eşya alışverişinizi son dakikaya bıraktıysanız, havalimanı içerisindeki butiklerden faydalanabilirsiniz. Havalimanı içinde ayrıca vergisiz alışverişten faydalanabileceğiniz duty-free alanlar da mevcut. Ancak tüm bu alışveriş seçeneklerinin şehir merkezindeki makul seçeneklere göre en az 2 kat daha pahalı olduğunu göz önünde bulundurmakta fayda var. Engelli yolcuların havalimanı destek hizmetlerinden yararlanabilmek için uçuştan 72 saat önce havalimanı ile iletişime geçmeleri isteniyor. Bu sayede havalimanından şehir merkezine trenle ulaşımda da tekerlekli sandalye gibi imkanlardan faydalanmak mümkün olabilir.
Avrupa'nın kültür başkenti seçilen İstanbul'da ulaşım ağı o kadar gelişmiş ki, toplu taşıma araçlarını kullanarak dilediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Fakat şehrin nüfusu ve yaz - kış fark etmeksizin yaşanan turist akını nedeniyle zaman zaman trafik yoğunluğu oluşabiliyor. Hem Anadolu hem de Avrupa yakasında ana ulaşım aracı olarak metro kullanılıyor. Trafiğe girmediği için en iyi alternatif olarak kabul ediliyor. Belediye otobüsleri ve minibüsleri ise diğer alternatifleri oluşturuyor. Toplu taşıma araçlarından metrobüs ve vapur ise iki kıtayı birbirine bağlama görevi görüyor. Minibüsler hariç tüm toplu taşıma araçlarında İstanbulKart kullanabilirsiniz. Eğer İstanbulKart'ınız yoksa bilet makinelerinden tek kullanımlık kart alabilirsiniz. Toplu taşıma araçlarının yanı sıra şehir içi ulaşımda taksiler, fiyatlarının oldukça uygun olmasından dolayı sıklıkla tercih ediliyor.
Pendik Deniz Otobüsü İskelesi ve Pendik Tren İstasyonu’na yaklaşık 15 kilometre mesafede konumlanan Sabiha Gökçen Havalimanı’na; Taksim’den 50 Kurtköy ve Kadıköy’den de 40 kilometrelik bir yolculuk sonucunda ulaşılabiliyor. Bu sebeple otobüs gibi toplu taşıma araçlarının yanında deniz otobüsü ve tren kullanarak da ulaşım sağlanabilen Sabiha Gökçen Havalimanı’na eğer aceleniz varsa araç kiralayarak veya taksi çağırarak da ulaşabilirsiniz.
Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Taksim veya Kadıköy’e seyahat etmek isteyenler için ideal bir yol olan Havabüs otobüsleri gideceğiniz noktaya göre değişen bir ücrete de sahip. Havalimanı terminal binasının gelen katında çıkışın hemen karşısından kalkan ve üzerinde HAVATAŞ yazan beyaz otobüsler, havalimanından kalktıktan sonra direkt olarak Point Otel ve Taksim Divan Otel’in önüne gidiyor. 1. Levent, Dolapdere, Zincirlikuyu, Kavacık-FSM Köprüsü ve Taksim güzergâhlarında ilerleyen Havabüs otobüsleri, sabaha karşı 3’te başladığı seferlerine gece 1’de son veriyor. Yaklaşık 1,5 saat civarı süren bir yolculukla istediğiniz noktaya ulaşmanızı sağlayan bu otobüslerin bir diğer güzergâhı ise Kadıköy. Kadıköy Havabüsleri, rıhtımdaki İETT duraklarının önünden kalktıktan sonra Yeni Sahra, Tem bağlantılı yol ve Kadıköy güzergâhını takip ediyor. Sultanahmet’e gitmek için ise HAVATAŞ otobüsleriyle Kadıköy’e gittikten sonra Kadıköy-Eminönü vapuruna binerek Sirkeci durağına, oradan da tramvaya binerek Sultanahmet Meydanı’na ulaşabilirsiniz.
Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan çıktıktan sonra kolaylıkla karşı yakaya geçerek Taksim’e ve diğer yakın ilçelere ulaşmanızı sağlayan İETT otobüsleri; E4 ve E3 otobüsleri ile Levent’e, E9 otobüsü ile Bostancı’ya, E10 otobüsü ile Kurtköy ve Kadıköy’e, E11 otobüsü ile Sultanahmet’e, E18 otobüsü ile Ümraniye ve Altunizade’ye, 16S Metrobüsü ile Uzunçayır’a, 132 numaralı otobüs ile Tepeören ve Kartal’a ve KM20 ile Pendik Metro’ya rahat bir ulaşım sunuyor. Gişelerden tek geçişlik olarak alabileceğiniz biletler ise gideceğiniz noktaya göre fiyat olarak değişkenlik gösteriyor. Öte yandan İstanbul’da daha uzun süre kalmayı planlıyorsanız, Mavi Kart veya İstanbul Kart alarak daha indirimli bir yolculuk yapma şansına da sahipsiniz.
Özel aracınızla en kısa ve rahat yoldan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan İstanbul’un şehir merkezine gitmek için öncelikle 1,5 kilometre uzaklıkta yer alan TEM otoyolunu veya E5 Karayolunu kullanmanız gerekiyor. Ardından gideceğiniz istikâmetin tabela ve göstergelerini kullanarak İstanbul’un hemen her yerine rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Öte yandan araç kiralamak isterseniz havalimanının terminalinde hizmet veren onlarca araç kiralama firması mevcut. Bu firmalardan öne çıkanları ise RentGo, Sixt, Hertz ve Enterprise.
Uber, özel ve paylaşımlı olmak üzere farklı türde hizmetlerinden yararlanabileceğiniz taksiler, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda günün 24 saati olmak üzere her gün hizmet veriyor. Terminalin dışına çıktığınızda denk geleceğiniz taksilerin genellikle havalimanı taksileri olduğunu belirtmekte de fayda var. Bunun anlamı ise havalimanı taksilerinin kilometre başına sabit bir fiyat uyguluyor olması. Yani hangi taksiye binerseniz binin, taksinin tekerlek boyu ne olursa olsun vereceğiniz ücret değişmiyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Taksim Meydanı’na taksi ile ulaşım ise trafiğin durumuna göre ortalama 1 saat sürüyor.
İstanbul Yeni Havalimanı'ndan kent merkezine gitmek için kullanabileceğiniz pek çok ulaşım aracı bulunuyor. Bunların başında belediye otobüsleri gelirken, 4 ayrı güzergahta hizmet veren Havaist servisleri de kullanılabiliyor. Ayrıca, yakın zamanda havalimanına metro hattı da ulaştırılacak. Kent merkezinden oldukça uzak konumlansa da, rahatına düşkün kişiler veya acelesi olanlar taksi, araç kiralama ve transfer seçeneklerinden herhangi birine de kullanabilirler.
Şehir içi ulaşımda en sık kullanılan ulaşım aracı olan belediye otobüsleriyle İstanbul Yeni Havalimanı'ndan kent merkezine gidebilirsiniz. H2, H3 ve H4 hatlarının hizmet verdiği güzergahta otobüslerin sefer saatlerini İETT'nin resmi sitesinden edinebilirsiniz. H2 hattını kullanan otobüslerle Mecidiyeköy hattında, H3 hattını kullanan otobüslerle Halkalı hattında, H4 hattını kullanan otobüslerle ise Atatürk Havalimanı hattında seyahat edilebiliyor. Bu otobüslerde İstanbulKart'ınızı kullanabileceğiniz gibi ödemenizi nakit olarak da yapabilirsiniz.
Havaist olarak adlandırılan havalimanı servisleri 4 farklı hat üzerinden hizmet veriyor. İST1 numaralı otobüsle Yenikapı hattında, İST2 numaralı otobüsle TÜYAP hattında, İST7 numaralı otobüsle Kozyatağı metro hattında, İST19 numaralı otobüsle ise Taksim - Beşiktaş hattında seyahat edebilirsiniz.
İstanbul Yeni Havalimanı ile kent merkezi güzergahında ulaşımı sağlayacak olan metro hattı henüz hizmete açılmadı. Gayrettepe - İstanbul Yeni Havalimanı metrosu 2019 senesinin sonlarına doğru, Halkalı - İstanbul Yeni Havalimanı metrosu ise 2020 senesinin sonlarına doğru hizmete açılacak.
İstanbul Yeni Havalimanı ile kent merkezi arasında bir hayli mesafe olsa da acelesi olanlar için taksi iyi bir alternatif oluşturuyor. İlk etapta 660 taksinin hizmet verdiği havalimanında uçuşlar arttığı zaman taksi sayısında da artışa gidilecek. Havalimanı terminal binası önünden hareket eden taksilerle İstanbul Yeni Havalimanı'ndan kent merkezine kolaylıkla seyahat edebilirsiniz.
İstanbul seyahatiniz boyunca araç kiralama seçeneğiyle seyahat özgürlüğünüzü elinizde bulundurabileceğiniz gibi İstanbul Yeni Havalimanı'ndan kent merkezine de gidebilirsiniz. Henüz, herhangi bir araç kiralama firmasının hizmet vermediği havalimanında, yakın zamanda ulusal ve uluslararası olmak üzere pek çok araç kiralama firmasının hizmet vermesi bekleniyor.