Nijerya’nın Görkemli Başkenti Lagos

Nijerya’nın en büyük kenti olan Lagos, Afrika bölgesinin ticaretinin yapıldığı ana lokasyonlardan biridir. Ticaretin şehre kattıkları dolayısıyla geçmişten bugüne hızla büyümeye devam eden Lagos, hareketli, çağdaş ve devasa bir havaya sahiptir. Üçüncü dünya kenti gibi bir izlenim yaratmasına rağmen yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken bir havaya da sahiptir. 15.yüzyılda Portekizlilerin köle ticareti için yerleştiği bir alan olan Lagos, 1800’Lü yılların sonralarında Büyük Britanya’nın egemenliği altına girmiştir. 1900’lü yılların başına kadar bu şekilde devam eden Lagos 1914 yılında Nijerya’nın başkenti olmuştur. Gelin şehri yakından tanıyalım.

Görülmesi Gereken Yerler

Badagry Town

Bir çeşit çıkmaz sokak olarak adlandırılan bölgenin milattan sonra 1420’li yıllardan itibaren varlığını ortaya çıkardığı düşünülmektedir. Lagos şehrinin Benin denilen bölgesine yakın bir yerinde oluşturulan kasaba, Afrika’dan kaçırılmış kölelerin saklandığı bir alan olarak tarihteki yerini almaktadır. Liman açısından transfer noktası olan Badagry Town, günümüzde 250 bine yakın bir nüfusa sahip küçük bir kasaba olma özelliğindedir. Buraya giderek geçmişin nasıl bir şekilde olup, bugünlere nasıl gelindiğini görebilmeniz sizlere farklı bir his kazandıracak.

Bar Beach

Büyülü kumların arasında kaybolduğunuz bir nokta olan Bar Beach, Victoria Adası’nda yer almaktadır. Atlas Okyanusu’na kıyısı olan bölgenin en sık tercih edilen yeri Lagos’a bağlanan kısmıdır. Nijerya halkının yaz aylarında gitmeden duramayacağı kumsal, ismini kendine has bir kum engeli olmasından almıştır. Ulaşım açısından oldukça elverişli olan Bar Beach, şehir merkezi yakınlığı ile de ilgiyi üzerine çekecek cinsten.

National Museum

Nijerya hakkında öğrenmek istediğiniz her şey Ulusal Müze’de saklı. Lagos Adası’nın Onikan denilen kısmına konumlandırılmış müze, Nijerya’nın hem genel tarihine hem de sanatına yer verir. Heykel parçalarından, oyma yapılara, çeşit çeşit sergilere açık bir alan olan National Museum sizlere bir müzeden beklenmeyecek bir şekilde sürprizler de sunar. Ne mi, müze içerisindeki restoranda Nijerya’nın tüm yerel yiyeceklerinizi tatma imkanı gibi leziz bir sürpriz. Haftanın her günü ziyarete açık olan müzeyi sabah 9 ile akşam 16 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Nike Sanat Galerisi

Nijerya’nın sanata verdiği önemi bir kez daha görebileceğiniz Nike Sanat Galerisi, Nijerya için önemli olan sanatçılardan Nike Davies Okundaye’nin destekleriyle yapılmış ve halka açılmıştır. 4 katlı bir sanat galerisi olan bina, çağdaş ve geleneksel sanatın oluşum ve gelişim aşamasını sunar. Binada sergiler dışında Nijerya kültürünü yerli ve yabancı turistlere aktarmak adına belgesel gösterimleri yapılmakta ve eğitimler verilmektedir. Haftanın her günü sabah 10 ile 17 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Ulusal Tiyatro

Görkemli mimarisiyle sizleri önce dış yapısıyla cezbeden Ulusal Tiyatro binası, Logos Adası’nın yarım saat kadar uzağında yer alıyor. Mainland denilen bölgede yer alan tiyatro binası 1977 yılından beri varlığını sürdürmektedir. İçerisinde tiyatro eğitimleri, gösterimleri ve sahne sanatları yer alır. Tiyatro salonunun içerisinde aynı zamanda sinema salonu, birçok bar ve restoran yer almaktadır. Güzel bir oyun sonrasında barda buz gibi biranızı içerek, izlediğiniz oyunu tartışmaktan güzeli var mı?

Lagos Özgürlük Parkı

Gezdik gördük. Sıra geldi şöyle bir güzel yayılıp üzerinizdeki bütün yorgunluğu atıp deşarj olmaya. Lagos Adası’nda yer alan ve şehir merkezine çok yakın olan Özgürlük Parkı, aslında bir anıttır fakat daha sonra şehrin bir parkı haline gelmiştir. Theo Lawson isimli mimarın tasarımı olan anıtlar ve park, koloni dönemini anlatan bir tarihle karşınıza çıkmaktadır. 2010 yılından itibaren Nijerya’nın bağımsızlığının 50.yıl dönümünün kutlanmasının da üzerine kültür ve sanat merkezi haline gelmiş Özgürlük Parkı, mola vermek için güzel bir tercih olacak.

Lagos'ta Yeme İçme

Nijerya mutfağı deyince akla ilk gelen özel yapım çorbalardır. Et ve sebzeyi eşit düzeyde seven bir halk olan Nijerya’da etli ve sebzeli seçenekleri ile hazırlanmış olan çorbalar da haliyle meşhurdur. Afang, Okra ve Owo isimli çorbalar, nişasta ile karıştırılan sebzelerle birlikte tüketilir. Baharatlarla yapılan çorba çeşitleri, pirinç çorbası ve etli çorbalar da tatmaktan pişman olmayacağınız cinsten. Et ürünleri ayrıca favori olarak bilinmekle beraber baharatla kurutulmuş et olan kilishi ve suya adı verilen kebap çeşidi Nijerya’nın en popüler yerel lezzetleri arasındadır. Et yemeklerinin yanında özel Nijerya birası da muhteşem bir uyum sağlıyor, demedi demeyin!

Ulaşım ve Konaklama

İstanbul’dan Lagos’a aktarmasız olarak gidebilmeniz mümkündür. Yaklaşık 7 saatlik bir yolculuk sonrası kendinizi muhteşem bir adada bulacaksınız. Konaklama birçok ülkeye göre çok daha uygun fiyatlardadır. Geceliği 10 Dolar’dan başlayan fiyatlarla birbirinden rahat yataklar sizleri bekliyor!