Pendik Tren İstasyonu ve Pendik Deniz Otobüsü İskelesi’ne yaklaşık 15 kilometre mesafede konumlanan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için yaklaşık 50 kilometrelik bir yolculuk yapmak gerekiyor. Öte yandan otobüs gibi toplu taşıma araçlarının yanında deniz otobüsü ve tren kullanarak da şehir içine ulaşabileceğiniz gibi eğer aceleniz varsa araç kiralayarak veya taksi çağırarak da rahatlıkla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Taksim veya Kadıköy’den Sabiha Gökçen Havalimanı’na seyahat etmek isteyenler için ideal bir yol olan Havabüs otobüsleri bulunduğunuz noktaya göre değişen bir ücrete sahip. Point Otel ve Divan Otel’in önünden kalkan beyaz renkli HAVATAŞ otobüsleri, sizleri havalimanı terminal binasının gelen katında çıkışın hemen karşısında bırakıyor. 1. Levent, Dolapdere, Zincirlikuyu, Kavacık-FSM Köprüsü ve Taksim güzergâhlarında ilerleyen Havabüs otobüsleri, sabaha karşı 3’te başladığı seferlerine gece 1’de son veriyor. Bindiğiniz noktaya göre yaklaşık 1,5 saat civarı süren bir yolculukla Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşmanızı sağlayan bu otobüslerin bir diğer kalkış noktası ise Kadıköy. Kadıköy Havabüsleri, Yeni Sahra, Tem bağlantılı yol ve Kadıköy güzergâhını takip ederek Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşıyor. Sultanahmet’ten Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitmek isteyenler ise tramvaya binerek Sirkeci durağına, sonra Eminönü-Kadıköy vapurunu kullanıp son olarak da HAVATAŞ otobüslerine binerek yolculuklarını tamamlayabilirler.
Levent’ten E4 ve E3 otobüsleri ile Botancı’dan E9 otobüsü ile Kadıköy ve Kurtköy’den E10 otobüsü ile Sultanahmet’ten E11 otobüsü ile Altunizade ve Ümraniye’den E18 otobüsü ile Uzunçayır’dan 16S Metrobüsü ile Kartal ve Tepeören’den 132 numaralı otobüs ile ve Pendik Metro’dan KM20 ile rahatlıkla Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Gişelerden tek geçişlik olarak alabileceğiniz biletler ise aldığınız noktaya göre fiyat olarak değişkenlik gösterebiliyor. Öte yandan İstanbul’da daha uzun süre kalmayı planlıyorsanız, Mavi Kart veya İstanbul Kart alarak kaldığınız süre içerisinde daha indirimli ve sorunsuz bir şekilde ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Gerek Avrupa gerekse Anadolu yakalarının merkezlerinde bulabileceğiniz dünyaca ünlü araç kiralama şirketleri mevcut. Eğer kendi aracınız yoksa bu şirketlerin birinden araç kiralayarak havalimanına ulaştığınızda aracı burada bırakabiliyorsunuz. Bu araç kiralama şirketlerinden öne çıkanlarını ise Windy Car Rental, Rent Go, Sun, Europark, Sixt, Europcar, Hertz, Budget, Dollar, Avis, Thrifty olarak sıralayabiliriz. Özel bir araçla Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitmek isteyenler ve kısıtlı zamanı olanlar için ise E5 veya TEM otoyolunu tavsiye ediyoruz. Zira diğer yollar kilometre bazında daha kısa olsalar bile yoğun trafik sebebiyle yolda geçirdiğiniz süre iki hatta üç katına çıkabiliyor. Öte yandan otelde konaklayacaksanız önceden görüştüğünüz takdirde otelin shuttle hizmetinden yararlanabileceğinizi de hatırlatmadan geçmeyelim.
Uber, özel ve paylaşımlı olmak üzere farklı türde hizmetlerinden yararlanabileceğiniz taksiler, İstanbul’un dört bir yanında 7/24 hizmet veriyor. Avrupa Yakası’ndan Sabiha Gökçen Havalimanı’na taksi ile gitmek her ne kadar pahalı da olsa paylaşımlı taksi kullanılarak bu fiyat aşağılara çekilebilir. Havaalanının Pendik’ten 12, Taksim Meydanı’ndan ise yaklaşık 50 kilometre uzakta olduğunu düşünürsek seçim sizin. Öte yandan Sawkoop bünyesinde hizmet veren ve havalimanı için sabit bir tarife uygulayan taksileri de internetten rahatlıkla bulabileceğiniz numaralar sayesinde çağırabilirsiniz. Gittiğiniz yol ne kadar uzak olsa da sabit bir fiyat tarifesi izledikleri için bu taksileri rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Tarih boyunca onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapan ve bünyesinde her medeniyetten bir parça saklamayı başaran Konya, her yıl yerli ve yabancı yüz binlerce turisti ağırlıyor. Turizmin bu denli geliştiği bir şehirde bu durumun yansıması olarak ulaşım da oldukça gelişmiş durumda. Yılın farklı dönemlerinde festivalleri ile daha çok turist çekmeyi başaran Konya’da dilerseniz belediye otobüsleri ve dolmuşlar dilerseniz taksiler ve araç kiralama seçenekleriyle dilediğiniz her noktaya ulaşımınızı sağlayabiliyorsunuz.
Konya’nın merkezine 18 kilometre uzaklıkta yer alan Konya Havalimanı’ndan dilediğiniz her noktaya zahmetsizce gidebiliyorsunuz. HAVAŞ ve ATUS otobüsleri ile 25 dakika gibi kısa bir sürede şehir içine gidebileceğiniz gibi taksi ve araç kiralama seçenekleriyle de daha hızlı ve konforlu bir yolculuk yapabiliyorsunuz.
Konya Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşmanızı sağlayan en pratik ve hızlı toplu ulaşım aracı HAVAŞ otobüsleri. HAVAŞ otobüsleri sayesinde yarım saatten daha kısa bir sürede şehir merkezine gidebilmenizin yanında otobüs kalkış saatleri uçaklara göre düzenlendiğinden neredeyse hiç beklemeden hareket edebiliyorsunuz. Havalimanına indikten sonra terminalin dışından rahatça ulaşabileceğiniz HAVAŞ otobüsleri Konya Havalimanı’ndan kalktıktan sonra Konya Otogarı – Aydınlıkevler – Kulesite - Sille Kavşağı – Belediye – Alaaddin – Zafer - Fuar ve Anıt güzergâhında ilerliyor. Biletinizi ise otobüslere bindikten sonra temin edebiliyorsunuz.
İşletmesi Konya Belediyesi tarafından yürütülen ve açılımı Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi olan ATUS otobüsleri, havalimanından şehrin neredeyse her yerine ulaşmanızı sağlıyor. ATUS otobüslerine binmek için ise HAVAŞ otobüslerinden farklı olarak ElKart adı verilen bir kart temin etmeniz gerekiyor. İndirimli, temassız kredi kartı, tam ve NFC olarak dört gruptan oluşan bu kartlar sayesinde pratik bir şekilde şehir içi ulaşımınızı gerçekleştirebiliyorsunuz. Öte yandan aldığınız bu kart ile sadece ATUS otobüslerine değil, Konya belediye otobüslerine ve tramvaylara da binebiliyorsunuz. Havalimanı geliş terminalinden ulaşabileceğiniz ATUS hatlarını ise 44-0 2. Organize Kayacık, 43-0 Pınarbaşı, 43-1 Pınarbaşı Sarıcalar Çaltı, 34-0 Bilim Merkezi, 43-2 Pınarbaşı Huzur Bahçeleri, 44-1 Kayacık 2. Organize, 44-4 Kayacık 2. Organize-3. Organize, 44-5 Kayacık 3. Organize-2. Organize, 44-6 2. Organize Kayacık Bahçe, 44-7 2. Organize Kayacık Tömek, 44-8 Kayacık Tömek 2. Organize, 44-9 Bosna Kayacık 3 – 2. Organize ve 103-0 Fetih Caddesi Aykent 2. Organize şeklinde sıralayabiliriz.
Konya Havalimanı’na inişinizi gerçekleştirdikten sonra hemen her adımda bir taksiye denk gelmemek işten bile değil. Öte yandan taksilere binmeden önce gideceğiniz adresi söyleyerek pazarlık da yapabiliyorsunuz. Fakat havalimanı bünyesinde hizmet veren taksiler sabit bir fiyat politikası belirlediğinden dolayı bu pazarlığınız boşa gidebilir. Gündüz saatlerinde bağımsız taksilerle daha ucuza seyahat etme şansınız olsa da gece vakitleri sabit fiyat politikası uygulayan havalimanı taksilerinin daha ucuza geldiğini hatırlatmakta fayda var.
Eğer Konya’da uzun süre kalmayı planlıyorsanız ve çevre il ve ilçeleri gezerken toplu taşıma ile uğraşmak istemiyorsanız araç kiralama seçeneklerine göz atmanızda fayda var. Uzun süreli konaklamalarda kalabalık aileler için toplu taşımadan bile daha ekonomik olabilen araç kiralama seçenekleriyle bekleme derdi olmadan seyahat edebilmeniz de cabası. Öte yandan Konya Havalimanı’na inmeden önce ön rezervasyon yaptırarak çeşitli indirimlerden de yararlanabiliyorsunuz. Ön rezervasyonun bir diğer yararı ise siz havalimanına geldiğinizde aracınızın hazır bir şekilde bekliyor olması. Terminal binasından ulaşabileceğiniz dünyaca ünlü araç kiralama firmalarını ise Avis (03322373750), Enterprise (03322200075), Budget (03322343146), Hertz (03322391224) ve Sixt (08502222000) şeklinde sıralayabiliriz.