Belçika’nın başkenti, Avrupa’nın en gelişmiş şehirlerinden Brüksel’de şehir içi ulaşım çoğunlukla tren ve otobüslerle sağlanıyor. Brüksel’de şehrin çok sayıda noktasına aktarmasız ulaşım hizmeti veren tren ve otobüslerle Brüksel Havalimanı’na kısa sürede ulaşabiliyorsunuz. Toplu ulaşım araçlarının kullanım oldukça yaygın ancak taksiye binmeyi ya da özel araçla seyahat etmeyi tercih edenler de oluyor. Nitekim şehir merkezine 20 – 25 dakika mesafedeki Brüksel Havalimanı’na gitmek için de tren ve otobüsü tercih edebilirsiniz. Daha rahat bir yolculuk içinse taksiye binmek ya da araç kiralamak en ideali.
Brüksel Havalimanı’nın zemin katındaki tren istasyonundan, Brüksel şehir merkezinin yanı sıra çevre şehirlere de ulaşım sağlanabiliyor. Şehirdeki tren istasyonu ağında Kuzey istasyonu, Merkez istasyon ve Midi istasyonlar birbirine bağlı olarak hizmet veriyor. Kuzey ve Midi istasyonları daha çok çevre şehirlere hizmet verirken, Merkez istasyon ise Brüksel’in merkezinde bulunuyor ve havalimanına ulaşım buradan sağlanıyor.
Merkez istasyonu ve yakınlarında yer alan otobüs duraklarından her yarım saatte bir havalimanı yönüne giden otobüsler geçiyor. Bölgeler arası hizmet veren bazı otobüslerin de durak noktası olan bu yerden havalimanına rahatlıkla ulaşım sağlanıyor.
Şehir içinde bisiklet kullanımı oldukça yaygın olduğu gibi bisikletin alternatifi olarak da metro, otobüs ve tren gibi toplu taşıma araçları alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Taksilerin kullanımı merkezi yerlerden ziyade havalimanı gibi uzak mesafedeki yerlere gitmek için tercih ediliyor. Siz de eşyalarınız ağırsa ve toplu taşıma araçlarını kullanmak sizin için külfet olacaksa ya da uçağı kaçırmamak için acele etmeniz gerekiyorsa kesinlikle havalimanına varmak için taksiyi tercih edebilirsiniz.
Şehir merkezinde pek çok taksi durağı var ve günün her saatinde hemen bir taksi bulmak mümkün. Her şehirde olduğu gibi Brüksel’de de taksiye binilen noktaya göre havalimanına ulaşım ücreti değişiklik gösterebiliyor ve taksiler çoğunlukla taksimetreyle hizmet veriyor. Öte yandan terminalden şehir merkezine sadece Sympa Tax, Taxis Carolo Rapid Tax, Ideal Tax ve Taxi Europe’a ait taksiler hizmet verirken şehir merkezinden terminale gitmek için daha fazla seçeneğiniz var. Ancak taksi tercihinde lisanslı olup olmamalarına dikkat etmek gerekiyor. Lisanslı taksilerde belli bir logo bulunuyor, dolayısıyla bir taksinin lisanslı olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabiliyor.
Yabancı bir ülkeye gidiyorsanız, özellikle ilk seferinizse her şeyi önceden planlamak iyi olabiliyor. Belki işler planladığınız gibi gitmeyebilir ancak özellikle kalacak yer ve şehir içi ulaşım konularında önceden biraz araştırma yapmakta fayda var. Eğer Brüksel’de araç kiralayacaksanız bütçenize en uygun araç kiralama firmasını ararken zaman kaybetmemek için önceden ufak çaplı bir firma araştırması yapabilirsiniz. Kısa süreli araç kiralama, uzun süreli araç kiralama, fiyatlandırma ve kullanım koşulları vb. konularda önceden detaylı bilgi almak hemen zaman kazandırır hem de işleri sizin için biraz daha kolaylaştırır.
Şehir merkezinin 11 kilometre kuzeydoğusunda yer alan ve konumu itibariyle şehir merkezine ortalama 20 – 25 dakikalık mesafedeki Brüksel Havalimanı’nda sadece bir terminal bulunuyor. Türkiye’de Türk Hava Yolları ve Pegasus Brüksel Havalimanı’na seferler düzenliyor ve yolculuk 3,5 saat sürüyor.
Brüksel Havalimanı içerisinde duty free mağazası, döviz bürosu, restoran, kafe, alışveriş mağazası, market ve dinlenme alanı gibi hizmetler sunuluyor. Terminal içerisindeki yürüyen merdivenler, asansörler ve rampalarla engelliler de rahatlıkla ulaşım sağlayabiliyor. Öte yandan ATM vb. birçok hizmet havalimanında mevcut. Terminal çıkışlarında otobüs, tren, taksi gibi çeşitli ulaşım seçenekleri bulunduğu gibi, havalimanı gelen yolcu salonunda yer alan bilgi alma ve danışma masası, 06.00 – 21.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Brüksel’deki bir diğer havalimanı ise Charleroi ancak şehir merkezine 42 km mesafede olması dolayısıyla özellikle turistler tarafından pek tercih edilmiyor. Ayrıca Brüksel Havalimanı’ndan şehir merkezine mesafenin daha kısa olmasının yanı sıra ulaşım yöntemleri de çeşitlilik gösteriyor. Öyle ki Brüksel Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım en fazla yarım saat sürüyor ve araç kiralama ile taksiye binme gibi alternatiflerin yanı sıra birçok toplu ulaşım aracı hizmet veriyor.
Şehir merkezine 11 km mesafedeki havalimanından 15 dakika aralıklarla tren seferlerinin düzenlenmesine ek olarak günün hemen hemen her saatinde yarım saat aralıklarla şehir merkezine ulaşımı kolaylaştıran otobüsler var. Ayrıca turistlerin şehir içi ulaşımda toplu taşıma araçlarını rahatlıkla kullanabilmeleri için özel olarak hazırlanmış Brüksel Kart hizmeti mevcut. 24, 48 ve 72 saatlik olarak üç çeşidi bulunan Brüksel Kart ile aldığınız kartın süresi boyunca toplu ulaşım araçlarından sınırsız faydalanabilir ve pek çok müzeyi ücretsiz gezebilirsiniz.
Sabiha Gökçen Havalimanı, geniş bir alana yayılmış olan dış ve iç hat terminalleriyle 2001 yılından beri verdiği taşımacılık hizmetleriyle Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanlarından biri olarak da gösteriliyor. İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı; Taksim’e 50, Kadıköy’e ise 40 kilometre uzaklıkta yer alıyor. E-5 karayoluna sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alan ve 25 milyon yolcuya hizmet verebilen Sabiha Gökçen Havalimanı; VIP salonları, otelleri, alışveriş mağazaları, seyahat acenteleri ve yeme içme alanlarıyla da göz doldurmayı başarıyor. Gerek Avrupa gerekse Anadolu yakasında onlarca farklı toplu taşıma aracı ile her gün milyonlarca insanı gitmek istediği yere ulaştıran İstanbul, dünyanın sayılı ulaştırma ağlarından birine sahip. Trafiği her ne kadar zaman zaman yoğun da olsa şehir içi ulaşımda hangi yolu veya hangi taşıtı kullanırsanız hedefinize daha hızlı ulaşabileceğinizi gösteren web tabanlı uygulamalar da mevcut. Tren, metro, Marmaray, otobüs, minibüs, taksi dolmuş ve İDO gibi onlarca toplu taşıma aracının yanında taksi ve Uber gibi özel taşıma araçlarıyla da istediğiniz her yere rahatlıkla ulaşabileceğiniz İstanbul’da Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ulaşımı hakkında en sık sorulan soruları yanıtladık.
Pendik Deniz Otobüsü İskelesi ve Pendik Tren İstasyonu’na yaklaşık 15 kilometre mesafede konumlanan Sabiha Gökçen Havalimanı’na; Taksim’den 50 Kurtköy ve Kadıköy’den de 40 kilometrelik bir yolculuk sonucunda ulaşılabiliyor. Bu sebeple otobüs gibi toplu taşıma araçlarının yanında deniz otobüsü ve tren kullanarak da ulaşım sağlanabilen Sabiha Gökçen Havalimanı’na eğer aceleniz varsa araç kiralayarak veya taksi çağırarak da ulaşabilirsiniz.
Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Taksim veya Kadıköy’e seyahat etmek isteyenler için ideal bir yol olan Havabüs otobüsleri gideceğiniz noktaya göre değişen bir ücrete de sahip. Havalimanı terminal binasının gelen katında çıkışın hemen karşısından kalkan ve üzerinde HAVATAŞ yazan beyaz otobüsler, havalimanından kalktıktan sonra direkt olarak Point Otel ve Taksim Divan Otel’in önüne gidiyor. 1. Levent, Dolapdere, Zincirlikuyu, Kavacık-FSM Köprüsü ve Taksim güzergâhlarında ilerleyen Havabüs otobüsleri, sabaha karşı 3’te başladığı seferlerine gece 1’de son veriyor. Yaklaşık 1,5 saat civarı süren bir yolculukla istediğiniz noktaya ulaşmanızı sağlayan bu otobüslerin bir diğer güzergâhı ise Kadıköy. Kadıköy Havabüsleri, rıhtımdaki İETT duraklarının önünden kalktıktan sonra Yeni Sahra, Tem bağlantılı yol ve Kadıköy güzergâhını takip ediyor. Sultanahmet’e gitmek için ise HAVATAŞ otobüsleriyle Kadıköy’e gittikten sonra Kadıköy-Eminönü vapuruna binerek Sirkeci durağına, oradan da tramvaya binerek Sultanahmet Meydanı’na ulaşabilirsiniz.
Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan çıktıktan sonra kolaylıkla karşı yakaya geçerek Taksim’e ve diğer yakın ilçelere ulaşmanızı sağlayan İETT otobüsleri; E4 ve E3 otobüsleri ile Levent’e, E9 otobüsü ile Bostancı’ya, E10 otobüsü ile Kurtköy ve Kadıköy’e, E11 otobüsü ile Sultanahmet’e, E18 otobüsü ile Ümraniye ve Altunizade’ye, 16S Metrobüsü ile Uzunçayır’a, 132 numaralı otobüs ile Tepeören ve Kartal’a ve KM20 ile Pendik Metro’ya rahat bir ulaşım sunuyor. Gişelerden tek geçişlik olarak alabileceğiniz biletler ise gideceğiniz noktaya göre fiyat olarak değişkenlik gösteriyor. Öte yandan İstanbul’da daha uzun süre kalmayı planlıyorsanız, Mavi Kart veya İstanbul Kart alarak daha indirimli bir yolculuk yapma şansına da sahipsiniz.
Özel aracınızla en kısa ve rahat yoldan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan İstanbul’un şehir merkezine gitmek için öncelikle 1,5 kilometre uzaklıkta yer alan TEM otoyolunu veya E5 Karayolunu kullanmanız gerekiyor. Ardından gideceğiniz istikâmetin tabela ve göstergelerini kullanarak İstanbul’un hemen her yerine rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Öte yandan araç kiralamak isterseniz havalimanının terminalinde hizmet veren onlarca araç kiralama firması mevcut. Bu firmalardan öne çıkanları ise RentGo, Sixt, Hertz ve Enterprise.
Uber, özel ve paylaşımlı olmak üzere farklı türde hizmetlerinden yararlanabileceğiniz taksiler, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda günün 24 saati olmak üzere her gün hizmet veriyor. Terminalin dışına çıktığınızda denk geleceğiniz taksilerin genellikle havalimanı taksileri olduğunu belirtmekte de fayda var. Bunun anlamı ise havalimanı taksilerinin kilometre başına sabit bir fiyat uyguluyor olması. Yani hangi taksiye binerseniz binin, taksinin tekerlek boyu ne olursa olsun vereceğiniz ücret değişmiyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Taksim Meydanı’na taksi ile ulaşım ise trafiğin durumuna göre ortalama 1 saat sürüyor.