İskandinav güzeli: Stockholm

İsveç’in dillere destan başkenti Stockholm’a gitmeye hazı r mısınız? Ülkenin kültür ve sanat açısından olduğu kadar siyaset ve ekonomi merkezi konumuna da gelmiş olan bu güzel şehir, güzel mi güzel kanallara, tarihi yapılara ve rengarenk binalara ev sahipliği yapmakta. Yaklaşık 1 milyonluk nüfusu ile ve ismindeki holm eklentisiyle tam bir adalar şehri olan Stockholm, Viking şehri olduğu günden itibaren kendinden söz ettiren bir şehir. Stockholm’da görmenizi önerdiğimiz birçok nokta bulunmakta. Eski şehir olarak bilinen bölgesinden başlayıp kanal boyu uzanan dar ve renkli sokaklar bunlara verebileceğimiz ilk örnekler olabilir. Hazırsanız Södermalm, Östermalm, Norrmalm’dan tutun da Kungsholmen ve Vasasgaten’e kadar uzanan bir keşfe çıkalım. Sevim koş, Stockholm’a gidiyoruz!

Görülmesi Gereken Yerler

Stockholm Şehir Müzesi

Listemizin kazananı olarak ilk sıraya Şehir Müzesi’nden bahsederek başlamak istiyoruz. Stockholm’u gezmeye başlamadan önce şehrin 16. Yüzyıldan bu yana nelerle buralara geldiğini öğrenmenizin daha doğru olacağını düşündük. Kültürüne ait, mimarisine ait sizlere öğretecek çok şeyi olan, Södra Stadshuset bölgesinde yer alan müzeyi gezdikten sonra şehrin geneli hakkında daha doğru görüşlerde bulunabileceksiniz. Şehir müzesinin tek bir yapıdan oluşmayıp çevresindeki 4 binanın da müzeyi kapsıyor olması, ilgi çeken bir diğer nokta. Bu apartmanları görmek isteyenler için isimleri şu şekilde : Dwelling in Tensta at Kampingebacken 13, The Ornamental Stucco Master’s Apartment, Stickelbarsvagen ve The Blockmaker’s House. Yaklaşık 300 bin koleksiyona ev sahipliği yapan müzede, sanat eserleri, kitaplar, fotoğraflar ve yağlı boya çalışmaları mevcut. Bizce gitmeden duramayacaksınız.

Katarina Asansörü

Geçmişte şehirde yaşayan halkın, hayatını kolaylaştırmak amacıyla yapılan Katarina Asansörü, günümüzde Stockholm’un tüm manzarasını karşınıza çıkan bir araç olarak yerli yabancı tüm insanlara hizmet etmekte. Bu mükemmel görevi üstlenen asansör ilk kez 1881 yılında mühendis Knut Lindmark tarafında yapılmış. Yapıldığı tarihten 2 sene sonra hizmete açılan asansörü ilk ay yaklaşık 1500 kişinin kullandığı tarihteki bilgiler arasında. 1883 yılından 1936 yılına kadar varlığını sürdüren asansör, 1936 yılında tekrar inşa edilmiştir ve günümüze de bu haliyle gelmiştir.

Eski şehir, Gamla Stan

İsveç dilinde eski şehir anlamına gelen Gamla Stan, beşik şeklindeki çatılı binalardan anlayabileceğiniz üzere kendine has bir mimariye sahip. Avrupa konutları arasından sıyrılan bu yapısıyla ve dar sokaklarıyla sizleri sanki Orta Çağ’daymışsınız gibi hissettiriyor. Mimarisinin 13.yüzyıla dayandığı düşünülen ve şehrin en meşhur caddelerinden biri olan Riksgatan üzerinden geçen eski şehir bölgesinde gezebileceğiniz birçok yapı bulunmakta. Kraliyet Sarayı, Riddarholm Kilisesi, Stockholm Katedrali ve Nobel Müzesi bunlardan birkaçı. Fakat bir yer var ki Guinness Rekorlar Kitabına adını yazdırmış olan Den Gyldene Freden adlı restoran. 1722 yılından beri aralıksız hizmet veren yerin Türkçede’ki karşılığı altın barış!

St. Gertrude Kilisesi

Alman Kilisesi olarak bilinen ve eski şehir bölgesinde yer alan yapı görülmeye değer nitelikte. Mimari olarak görkemlerle sizi karşılayan yapı, Orta Çağ zamanlarında Almanlar’ın yerleşimde bulunduğu bölgenin merkezine inşa edilmiştir. Yapımı 14.yüzyılda biten kilise günümüzde tüm ihtişamıyla karşımızda durmakta. İç dekorasyonunda altın işlemelerin bulunduğu kilisenin duvarlarında Hz. İsa’nın hayatından birtakım bölümlerin bulunduğu resimler de sergilenmektedir. Yaklaşık 100 metre yüksekliğe sahip kilise, bölgenin en uzun binalarından olma özelliği ile gönüllerimizi bir kez daha fethetmiştir.

Stortorget

Hangi Avrupa şehrinin büyük bir meydanı olmaz ki. İsveç hakkında acaba yok mu diye endişeye düşerken işte karşımıza çıkan Stortorget, şehrin belki de en eski meydanı. İsminin dilimizdeki karşılığı büyük meydan. Şaşırmadık değil mi? Büyük meydan isimli bölge, geçmişte birçok arihi olaya tanık olmuş. Stockholm’un belki de en kötü olaylarından biri olarak bilinen Stockholm Katliamı olarak bilinen olayın da burada yaşandığı bilinmekte. Fakat günümüzde meydan üzerindeki kötü anıları atmış ve keyifli mekanların tarihi yapılarla bir bütün olarak sokaklara yayıldığı bir yer olarak ziyaret ediliyor. Hele Noel’de giderseniz sizleri güzel mi güzel Noel pazarları karşılıyor ki sormayın güzelliğine gitsin!

Nobel Müzesi

İsveç denildiğinde akla gelen bir diğer şey ne diye sorsak size, cevabınız eminiz ki Nobel Ödülleri olacaktır. İşte bu sebeple Stockholm’da bulunan Nobel Müzesi görmeniz gereken bir diğer destinasyon. Büyük meydan üzerinde yer alan müze, Nobel Ödülleri’nin 100. Yılı olan 2001 yılından itibaren hizmete açık vaziyette. Mimarisinin Fransız klasisizminden etkilendiğini net bir şekilde görebilmekle beraber içerisinde 1901 yılından beri verilen Nobel ödüllerini ve ödülleri alan kişiler hakkında bilgileri görebilirsiniz. Bina içerisinde ek olarak İsveç Akademisi ve Nobel kütüphanesi de bulunmakta.

Stockholm Yeme İçme

Geçmişte soğuğa dayanabilmek için bolca yağlı ürünler tüketen halk, günümüzde daha çok balık ağırlıklı beslenmekte. Deniz ürünlerinin dışında tavuk sıklıkla tüketilir. Fakat kırmızı et pahalı olduğu için ve üretiminin çok olmamasından dolayı pek tercih edilmiyor. Balık severlerin ilgisini çekecek ilk menümüz, haşlama ve kızartma şeklinde yapılan balıklar. İsveçlilerin bizlere benzer bir özelliği bulunuyor o da kahvaltıda ekmek tüketmek. İsveç’in kendine has kepekleri ile yapılan ekmek ince ve kuru olur. Akşamları da ekmek yerine patates tüketmeyi tercih ederler. Yabancılık çekmeyeceksiniz anlaşılan!

Ulaşım ve Konaklama

Stockholm’da Arlanda Havalimanı bulunur. İstanbul ve dilerseniz Antalya’dan direkt olarak uçabilirsiniz. Yaklaşık 3 saat süren bir uçuşla Stockholm’un dar sokaklarına kendinizi atabilmeniz mümkün. Stockholm’da havalimanının merkezden yaklaşık 40 dakika kadar uzaklıkta olduğunu da hatırlatalım da check in saatlerinizi kaçırmayın. Konaklama olarak size her yere ulaşma imkanı sağlayan eski şehir bölgesini öneriyoruz. İsteğinize bağlı olarak geceliği 15 ile 250 Euro arasında bir miktar karşılığında konaklayabilmeniz mümkün. Biz üzerimize düşeni yaptık, sıra sizin bilet tarihinizi belirlemenizde!

Stockholm - İstanbul arası "tüm uçuşlar” ve "uçak firmalarının” "en ucuz uçak bileti” için aramalarınızın tümünü gidiyorum.com adresinden yapabilir, "kampanyalı uçak biletleri” fırsatlarından faydalanabilirsiniz. Bütçe ve tercihlerinize uygun otellerin erken rezervasyon fırsatları gidiyorum.com'da sizi bekliyor!