Karadağ’ın Kalesi Kotor

Adriyatik Denizi’nin huzur dolu şehri Kotor gidenlerin bir daha dönmek istemeyeceği cinsten bir güzelliğe sahip. Karadağ’ın kendi içinde izole bir hale sokulmuş, eski bir kalenin içinde konumlanan şehri Kotor, Unesco tarafından sahip çıkılan bir şehir halinde. Savaş döneminden kalan bir kaleye sahip olan şehir Ortaçağ döneminden kalma haliyle göz dolduruyor. Milattan önce 5.yüzyıla dayanan tarihiyle Dalmaçya şehri haline gelen Kotor, Yugoslavya’nın tüm şehirlerinden etkileri üzerinde barındırır. Balkanların eğlenceli yanlarını yansıtan şehre merhaba demeye hazırsanız başlayalım.

Görülmesi Gereken Yerler

Old Town

Ara sokaklarında kaybolacağınız, her yerin taş olduğu ve insanların çok güler yüzlü olduğu bir ortama hoş geldiniz. Eski şehir olarak bilinen bölge Kotor’un en muhafaza edilmiş bölgesi. Limanın hemen önünden başlayan kale girişi sizi masalsı bir dünyaya davet edecek. Old Town içinde görebileceğiniz birçok tarihi bina bulunuyor. Bunun dışında herkesin zevkine hitap edecek kadar çeşitliliğe sahip mekanlar ve hostellerde Old Town denilen bölgede yer almakta.

Denizcilik Müzesi

Muhteşem bir liman şehrindesiniz ve Denizcilik Müzesi’ne gitmeyeceksiniz öyle mi? Bu gerçekten imkansız bir şey. Devlet adamları ve sanatçılarla ilgili birçok eser ile karşılaşabileceğiniz müzede aynı zamanda Kotor’un nereden nereye ilerlediğiyle ilgili de geniş bir bilgi yelpazesiyle karşılaşacaksınız.

Gospa od Skrpjelo Adası

Kotor genelinde kıyıya kurulmuş kaleden oluşturulan ve günümüze kadar gelmiş bir şehir. Gospa od Skrpjelo Adası da şehrin koy kısmında yer alan bir lokasyonda. Gezmesi oldukça kolay bir şehir olan Kotor’da mutlaka planlarınıza dahil edeceğiniz bu şirin mi şirin ada, aslında denizcilerin birlikte ortaya koydukları yapay bir ada. Birden fazla olan bu adalar bütünlerinin hepsinde dinlemeye doyamayacağınız efsanelerin anlatıldığı kiliseler de yer almakta.

Kotor Katedrali

Şehrin eski şehir denilen kısmında kalan katedral, kendisini tüm görkemiyle belli eden cinsten. 1809 yılında yapılmış kule şeklindeki Kotor Katedral’i depremde hasar gördükten sonra 2009 yılında tekrar inşa edilmiş. Renkli sütunlarıyla çağdaş mimarisiyle göz dolduran katedral Old Town bölgesinde bir yerden bir yere giderken sürekli karşınıza çıkıp, sizleri her defasında farklı bir yanıyla etkileyecek.

Kayaların Leydisi

Yapay olarak ortaya konan bir diğer ada ise Kayaların Leydisi. Halk arasında bilinen hikayeye göre Madonna İkonası’nı bulan bir denizci bu ikonayı muhafaza ediyor ve 1452 yılında ikonayı bir kayalığın üzerine yerleştiriyor. Kayalar ikonaya sahip çıka çıka en sonunda yapay bir şekilde bu adanın oluşumunu sağlıyorlar. Zamanla adaya kurulan çeşitli kiliseler, restoranlar ve hediyelik eşya dükkanlarıyla ada Kayaların Leydisi ismine yakışır şekilde Kotor’un en gözde lokasyonları arasında yer almaya hak kazanıyor.

Napolyon Tiyatrosu

19.yüzyıldan kaldığı düşünülen tiyatro daha sonra belediye binası olarak kullanılsa da şehir için önemli bir yapı halinde. 1980’li yıllarda yaşanan depremde büyük hasar görmesine rağmen tekrar tekrar restore edilen yapı günümüzde otele döndürülmüş vaziyette. Tarih kokan bir otelde kalacağınızı düşünmek sizleri de heyecanlandırıyor olmalı. Rehber eşliğinde gezebileceğiniz gibi orada konaklayarak da oteli keşfedebilmeniz, pek ala da mümkün!

Kotor'da Yeme İçme

Yugoslavya’nın etkisinde kalan Kotor birçok uygarlıktan beslenmiş bir şehir olarak biliniyor. Ee bir de bunun üzerine kıyı kesiminde olmasının verdiği deniz ürünleri hayranlığı ile Kotor mutfağı muhteşem bir hale gelmesin de hangi mutfak gelsin, değil mi? Tüm bunların dışında İtalyan kültürüne de ayrı bir önem veren Kotor halkı inanılmaz bir mutfakla sizleri şaşırtan bir konuma bürünüyor. Karadağ’ın kendine has mutfağında peynir, şarap ve koktelyler olmazsa olmaz ürünler arasında. Bu kültür Türk mutfağıyla da beslenince ortaya baklavadan tutun da, pilava ve kebaba kadar her şeyi bulabileceğiniz bir şekilde karşınıza çıkıyor. Denizden ne çıksa yiyen Kotor mutfağı, Vranac, Pro Corde ve Cabernet şaraplarının da hastası!

Ulaşım ve Konaklama

Kotor’a Türkiye’den direkt uçuş henüz gerçekleştirilir bir vaziyette değil fakat Karadağ’ın başkenti Podgorica üzerinden Kotor’a ulaşmak da bir o kadar kolay. Bunun dışında uçakla Bosna Hersek’e gidip oradan Kotor’a otobüsle de gidebilirsiniz. Konaklamaya gelince de size önereceğimiz tek şey Old Town’un içinde herhangi bir yerde kalmanız. Konaklama işletmecileri oldukça cana yakın ve cep dostu. Üstelik geceliği 10 Euro’dan başlayan fiyatlarla şehrin göbeğinde kalabilme fırsatını da sizlere sunuyor.