Karadeniz’in En Ferah Şehri Sinop

Boztepe Burnu üzerine kurulan ve Türkiye’nin yaşanılabilir şehir sıralaması içinde ilk ona giren Sinop, minicik içi dolu turşucuk gibidir. Yaklaşık 210 bin insana ev sahipliği yapar. Karadeniz’in denize girilebilecek sayılı şehirleri arasında yer alır. Sinop, ziyaretçilerine her mevsim farklı bir atmosfer sunar. Karadeniz’de tam bir doğal liman olan kenti Milattan önce 7.yüzyılda Helen Kolonisi’nin kurduğu bilinmekte. Bilinen şehir efsanelerine göre şehrin ismi Amazon kraliçesi Sinope’den gelmiştir. Atatürk’ün ‘’ Ne olurdu Sinop’un yarı güzelliği Ankara’da olsaydı’’ sözleriyle Sinop’ta görülmesi gereken yerler listemize başlıyoruz.

Görülmesi Gereken Yerler

Sinop Kalesi

Sahil kenarında kendini tüm ihtişamıyla belli eden Sinop Kalesi, tarihsel hikayesinin yanında mimarisiyle de dikkatleri üzerine çeker. Kalenin ne zaman inşa edildiği belli değildir. Fakat milattan önce 8.yüzyıl civarlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Geçmişte yaşadığı saldırılar sonucunda yıkılmış ve Pontus Krallığı tarafından tekrar yaptırılmıştır. Bu şekilde günümüze kadar gelen kale tarih boyunca bir çok savaşa tanık olmuştur. Kentin savunmasını arttırmak için yapılan kalenin kuzeyi 1800, güneyi 400, doğusu 500, batısı da 275 metredir. Surların genişliği 30 metreye kadar uzanmaktadır. Tarihselliği ve mimarisi bir yana kalenin tepesinde sizi bekleyen birbirinden farklı kafeler bulunmakta. Üstelik deniz manzarası ve gün batımı da karşınızda!

Sinop Etnografya Müzesi

Sinop’ta bırakamayacağınız bir mahalle var adı da Kefevi Mahallesi. Orada karşınıza çıkacak ilk şeyde eski bir konak görünümüyle Sinop Etnografya Müzesi. Geleneksel motiflerle karşınıza çıkan bu müze 3 katlı olup, 18.yüzyılda yapılmıştır. 2 adet girişi ile 1979 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmıştır. Sinop’un tarihteki yerini, bugünlere nasıl geldiğini ve yaşam tarzlarını sizlere aktaracak bu müzeyi görmeden geçmemenizi öneriyoruz. İçerisinde geleneksel yaşantıda evlerin nasıl olduğunu ve el dokumaları ürünlerin sergilendiği müzeye girmek için sadece 5 TL vermeniz yeterli.

Sinop Tarihi Cezaevi

Anadolu’nun bilinen ve belki de en meşhur olan ilk cezaevi olan Sinop Cezaevi’nin geçmişi 4000 yıl kadardır. Gaskalılara kadar uzanan geçmişi ile üç tarafı denizlerle çevrili ve surlarla kaplı bir alana konumlandırılmıştır. Birçok edebi esere konu olan yapı, 1887 yılında zindan haline getirilmiş ve 1939 yılından itibaren de çocuk hapishanesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Mimari olarak ayrı bir özelliğe sahip olmasının yanı sıra tarihteki yeri de dikkatleri üzerine çekmek için yeterlidir. Evliya Çelebi bile buradan kaçmanın ne kadar zor olduğuna dair eserler kaleme almıştır. Bugüne kadar çokça sanatçı, siyasetçi ve gazetecinin burada yattığı bilinmekle beraber Sabahattin Ali gibi meşhur yazarlar da burada kalmış ve afla çıkmıştır. 1999 yılından itibaren müzeye çevrilen yapı 9.00 -19.00 ve mevsimine göre de 8.00- 17.00 saatleri arasında 5 TL lik bir ücretle ziyaretçilere açıktır.

Boyabat Kalesi

Sinop’un Boyabat ilçesinde yer alan kale, doğanın içerisinde saklı bir yapı olarak karşımıza çıkar. Doğa içerisinde yaptığınız bir trekking sonrası son enerjinizi de kaleye çıkmak için kullanıp orada manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Dikdörtgen yapıdaki bu kale savaş zamanı gelen riskleri önlemek amacıyla yaptırılmıştır. Osmanlıya ait olduğunu düşünülen kale, 6.yüzyılda yapılmıştır. Boyabat Kalesine gitmişken sakın Tarihi Boyabat Evleri’nin önünde fotoğraf çektirmeyi unutmayın!

Balatlar Kilisesi

Sinop bulunduğu konum itibariyle ve tarih boyunca birçok uygarlığa yaptığı ev sahipliği nedeniyle, her kültürden nem almış bir şehirdir. Bu sebeple şehirde camiiler kadar kiliseler de bulunmaktadır. Milattan sonra 660 yıllarında Roma İmparatorluğu tarafından hamam olarak yapılan kilise, 4.yüzyıla doğru Bizans dönemiyle birlikte kiliseye çevrilmiştir. Bir dönem tahıl deposu olarak da kullanışmış olan kilise Osmanlı döneminde manastıra çevrilmiştir. İki büyük haç planlı yapının hemen yanında mezarlık bulunur. Belli bir döneme kadar mezarlık olarak da kullanılan yapı ve çevresi 2010 yılında yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan eserlerle tam bir tarihi yapı haline gelmiştir.

İnaltı Mağarası

Doğal olarak oluşan mağara Ayancık ilçesinde yer alır. Mağara yakın geçmişte keşfedilmiş olup 1995 yılında incelemelere başlanmıştır. 2001 yılından itibaren bakanlık tarafından mağara içi aydınlatmalar yapılmış ve turistlerin gezmesi için daha elverişli bir ortam haline getirilmiştir. Mağarada doğal bir oluşum söz konusudur. Günümüzde uzunluğu yaklaşık 660 metre kadardır. Fakat mağaranın ilk 400 metresinden sonraki kısmı çamurlu ve sulu olduğu için mağaraya gitmeden önce kıyafet ve ayakkabı ekipmanlarınızı yanınızda bulundurun ki vıcık vıcık kalmayın! Mağaranın 50 metre kadar altına araçla gidebilmeniz mümkündür. Mağaranın çevresinde dinlenmeniz için birçok kafe bulunuyor. Mağarayı haftanın her günü 9.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Hatta lütfen ediniz, pişman olmayacaksınız!

Sinop'ta Yeme İçme

Gezdik, gördük şimdi sırada geldi Karadeniz’in o mükemmel mutfağını tatmaya. Coğrafi imkanların genişliği dolayısıyla Sinop her mutfaktan bir tat alıp ortaya harmanlanmış bir mutfak çıkarmıştır. Karadeniz Bölgesi’nin en bilinen yiyeceği mısır çorbası ile güne başlayabilirsiniz. Akşam yemeği için bir diğer alternatif ise sizin bildiğiniz mantılara benzemeyen bir tada sahip olan Sinop Mantısıdır. Ayrıca kıymalı, cevizli, üzümlü olarak yapılan Nokul, tavuk, un ve cevizle hazırlanan Islama Sinop’ta parmaklarınızı yedirten lezzetler arasında. Tatlılara geçecek olursak Prenses isimli yaş pasta ilk sıraları çeker. Bunların yanında saymakla bitmeyeceğini düşündüğümüz ama bizler için ilk sırada kalan lezzetler ise, kaygana, muhlama, katlama, kaşık çıkartması ve kestaneli iç pilavdır.

Ulaşım ve Konaklama

Sinop’a ulaşım oldukça kolaydır. Havayolu ve karayolu üzerinden birçok alternatif lokasyonu kullanarak ulaşabilirsiniz. İstanbul ile arası 710 km kadardır. Ve özel aracınızla yaklaşık 9 saat süren keyifli bir yolculukla kendinizi Sinop sahiline atabilirsiniz. Sinop’a gitmek için sabırsızlanıyorsanız havayolu ile İstanbul üzerinden yaklaşık 1 saatlik bir uçuşla Sinop’a varabilirsiniz. Sinop’ta konaklama olarak önerdiğimiz ilk lokasyon sahil boyu olacaktır. Hem manzarası hem de diğer noktalara ulaşım kolaylığı açısından tercih sebebi olan bölgede geceliği 50 liradan 250 liraya kadar uzanan bir çeşitlilikle kalabilmeniz mümkün. Sinop - İstanbul arası "tüm uçuşlar” ve "uçak firmalarının” "en ucuz uçak bileti” için aramalarınızın tümünü gidiyorum.com adresinden yapabilir, "kampanyalı uçak biletleri” fırsatlarından faydalanabilirsiniz.

Bütçe ve tercihlerinize uygun otellerin erken rezervasyon fırsatları gidiyorum.com'da sizi bekliyor!