Adalar Şehri Helsinki

Finlandiya’nın başkenti olan şehir aynı zamanda nüfus bakımından da en kalabalık kentidir. Baltık Denizi’nin Finlandiya Körfezi’nde bulunan Helsinki, 315 adadan oluşan bir ada kentidir. Helsinki’de resmi dil olarak Fince ve İsveççe konuşulmaktadır. Helsinki 1550 yılında İsveç Kralı I. Gustav tarafından kurulmuştur. Helsinki adalarının 6 tanesi üzerine kurulan Suomenlinna Kalesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır.

Görülmesi Gereken Yerler

Fin Ulusal Galerisi

Devlet tarafından desteklenen, Finlandiya’nın en büyük sanat kurumudur. Fin tarihinin önemli eserlerinin bulunması ve müzelerde sergilenmesi konusunda çalışmalar yapan kurumdur. Ulusal Galeri 3 büyük müzeyi kapsar. Ateneum Sanat Müzesi; çok sayıda resim ve heykelin bulunduğu klasik sanat müzesidir. Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi; dünya sanatı ve modern Finlandiya sanatına ilişkin eserler barındıran bir müzedir. Sinebrychoff Sanat Müzesi ise bir aile koleksiyonunun müzeye çevrilmesiyle oluşturulmuştur. 14. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Avrupa resimleri, porselenler ve mobilya koleksiyonuna sahip bir müzedir.

Uspenski Katedrali

Kauppatori Meydanı’nda bulunan katedral, 19. yüzyılda Dükalık döneminde yapılmıştır. Mimarı Rus Aleksey Gornostayev’dir. Dönemin Rus etkisine paralel biçimde katedralin mimarisi de Rus üslubundadır. Tipik Slav-Bizans tipindeki yapı Batı Avrupa’nın en büyük Ortodoks Kilisesi’dir. Ortodoks inancında Meryem’in sonsuz uykuya daldığı günün anısına yapılmıştır. “Uspenie” bu olaya verilen isimdir ve dolayısıyla kiliseye de adını vermiştir. Yapı 1868’de kutsanarak ibadete açılmıştır. Katedralin yer aldığı meydan Helsinki’nin en canlı bölgelerinden biridir.

Helsinki Adaları

Suomenlinna Kale Kompleksi, Helsinki’nin 300’den fazla adasından 6 tanesi üzerine kurulmuştur. Harakka, Mustasaari, Uunisaari, Vartiosaari, Pihlajasaari ve Korkeasaari bu kale kompleksi haricinde feribotla ziyaret edebileceğiniz diğer adalar arasında.

Senato Meydanı ve Helsinki Katedrali

Meydan, Helsinki’nin en eski bölgelerinden biridir. Meydana adını veren Senato Binası, 1822’de tamamlanmıştır ve bugün de Finlandiya’nın yönetim merkezlerinden biri olarak kullanılmaktadır. Adalet ve Finans Bakanlıklarına ait bölümler ve Başbakanlık ofisi bu binada yer almaktadır.

Senato Meydanı’nda Helsinki Üniversitesi ve Rus Çarı II. Aleksander’ın bir heykeli de bulunmaktadır. Üniversitenin modern kütüphanesini ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Helsinki Katedrali, şehrin her yerinden görülen kubbeleriyle oldukça dikkat çekici bir mekandır. Mimari Carl Ludvig Engel’dir ve 1852’de tamamlanan katedrali göremeden ölmüştür. Bir Lutheran Katedrali olan Helsinki Katedrali’nin içinde Reform hareketinin öncüsü Mertin Luther’in, Michael Angricola’nın ve Melanchton’un heykelleri de bulunmaktadır. Neo-klasik üslupla inşa edilen yapının dışı Helsinki’ye özgü bir biçimde beyaz renktedir.

Temppeliaukio Kilisesi

Helsinki’de görülebilecek en ilginç mekanlardan biri olan yapının diğer adı Rock Church. 1996 yılında tamamlanan yapı, masif ve devasa büyüklükte bir granit kayanın içinde oyularak yapılmış. bu yüzden dışardan bakıldığında pek algılanmamasına rağmen içi oldukça büyük. Bakır tellerden örülmüş oldukça büyük hacimli bir disk, yapının tavanını oluşturuyor. Mekanın aydınlatması ise cephelerindeki metal doğramalardan gelen doğal ışıkla yapılıyor. İç mekanın akustiği iyi olduğu için kilisede sık sık konserler de düzenleniyor.

Design District Helsinki

Helsinki'nin merkezinde bulunan Design District Helsinki, tasarım ve antikacılar, moda mağazaları, müzeler, sanat galerileri, restoranlar ve showroomlarla dolu bir alandır. Minimalizm ekseninde kurulan bir mahalle birliği gibidir. Tasarım stüdyoları, mağazalar, oteller gibi birbirinden çok farklı mekanların ortak bir “Fin Kültürü” ifadesidir. Finlandiya kültürüne meraklı sanatseverlerin mutlaka uğraması gereken bir bölge.

Kamppi Şapeli

Helsinki’nin en işlek caddesinde yer alan bu ahşap yapı Nordik tarzda oldukça sade inşa edilmiş. İç duvarları ve oturma sıraları ahşaptan. İçerde süsleme amacıyla hiçbir şey kullanılmamış ancak yapıyı ilginç kılan asıl konu Sessizlik Şapeli olması. Şehrin hareketinden kaçıp, dua etmek veya meditasyon yapmak isteyenler için tasarlanmış bir yapı burası. Bu nedenle de Sessizlik Şapeli olarak biliniyor.

Sibelius Monumentti

Ünlü Fin besteci Jean Sibelius adına dikilen bu çağdaş anıt, 600 adet çelik borudan meydana geliyor ve yaklaşık 24 ton ağırlığında olduğu söyleniyor. Sanatçının adının verildiği Sibelius Akademi’den bugün Nordik müziğin en bilinen sanatçılarından bazıları da mezun olmuş.

Kauppatori

Esplande Park’ın sonunda, liman tarafına kurulan pazara verilen isimdir. Burası sadece bir meyve/sebze pazarı değil aynı zamanda lokal yemekler deneyebileceğiniz, hediyelik eşyalar alabileceğiniz bir pazar. Bölgeye özgü somon çorbasını bu pazarda deneyebilirsiniz.

Finlandiya Mutfağı

Birbirine yakın kültürler olan İsveç ve Rus mutfağından gelen etkinin yanı sıra Helsinki’de deniz ürünlerinin önemi büyüktür. Mevsime bağlı olarak mutfakta ağırlık verilen ana malzemeler değişiklik gösterir. Kış aylarında geyik ve domuz eti tüketilirken bahar ve yaz aylarında ördek ve somon sıklıkla tüketilir. Çilek ve böğürtlenden yapılan tartlar ve reçeller, kırmızı pancar, pirinç ve makarna Helsinki’de oldukça sevilen yiyeceklerdir. Deniz ürünleri tüketilirken hemen hemen tüm pişirme biçimleri kullanılır ve deniz ürünlerinin taze olarak satıldığı bir balık pazarı vardır.

Kosmos, KuuKuu, Bridges, Ravintola Torni, Kappeli ve Kaarna geleneksel Fin ve İskandinav yemekleri yapan restoranlardır. Bunların yanı sıra Helsinki’de Tayland ve Çin restoranları da bulunmaktadır. İsterseniz tercihinizi üniversite kulüplerinin kurduğu bir zincir olan Unicafe’de fastfooddan yana da kullanabilirsiniz. Helsinki’de de Rusya’da olduğu gibi yerel içki votkadır.

Ulaşım ve Konaklama

Helsinki’ye yapacağınız seyahatte direkt ya da aktarmalı uçabileceğiniz tüm “uçak firmaları”nın “en ucuz” ve “ekonomik uçak bileti”ne gidiyorum.com'dan yapacağınız “kampanyalı uçak biletileri” aramasıyla ulaşabilir ve “en ucuz uçak bileti fiyatları”nı karşılaştırabilirsiniz.

Konaklama tercihleriniz için gidiyorum.com'dan yapacağınız aramalarla en uygun lokasyondaki oteli bütçenize uygun şekilde seçebilirsiniz.