Yeni Yıl Gelenekleri

"2024’e sayılı günler kala, tüm dünyaya sağlık, başarı, şans, mutluluk ve huzur dilerken, tüm dünyayı saran heyecan ile hepimiz yeni umutlar, beklentiler, hayaller ve hedeflerle yeni yıla giriyoruz.

Yeni yılda tüm dileklerin gerçekleşmesi, şans, bolluk ve bereket getirmesi için edilen dualar, yapılan ritüeller ve kutlamalar her ülkede farklılık göstermektedir.

Anadolu’da un kapları, tüm yıl dolu olsun diye, ağzına kadar dolduruluyor; Brezilyalılar yeni yılda beyaz giyinirken, İspanyollar 12 saniyede 12 üzümü yemeye çalışıyor; Arjantinliler eski yıla ait kağıtları yırtıp camlarından aşağı atıyor; Çinliler kapılarını kırmızıya boyuyor; Almanya’da eritilmiş kurşun suya atılıyor; Japonlar ise kahkahalarla yeni yıla giriyor.

Saatler tam 12’yi gösterdiğinde, sevdiğimiz kişileri öperek onlarla uzun yıllar bir arada kalmayı; kapı önünde patlatılan narın sofraya getirilmesiyle yıl boyunca bolluk ve bereketin artmasını umut ediyoruz. Bir günde her şey değişmeyecek, ancak saatler 00.00’ı vurduğunda, dilekler tutulacak.

Tüm dünyanın dört bir yanından yeni yıl geleneklerine dair ilginç bilgileri sizler için derledik.

ÇİN: Kapıları Kırmızıya Boyayıp, Mandalina Hediye Etmek

Mutluluğun ve iyi şansın sembolü olarak yeni yıl zamanı kapılarını kırmızıya boyayan Çin halkı, kutlamalara başlamadan önce geçen yıldan kalan kötü şansı uzaklaştırmak için evlerini iyice temizler. Şans ve bereket getirmesi için çeşitli çiçek ve bitkiler alır, çocuklara kırmızı zarflar içinde şans parası dağıtırlar. Ayrıca, bereketi sembolize eden mandalina hediye etme geleneğini yıllardır sürdürürler.

HOLLANDA: Yeni Yıla Mideniz Dolu Girin

Eskiyi arındırıp yeniliği güzelliklerle karşılamak amacıyla, Hollandalılar yeni yıl ağaçlarını süsleyip gökyüzünü havai fişeklerle donatırlar. Yeni yıla girerken “Oliebollen” adı verilen, yağda kızartılmış hamurlar tüketilir. Eski Germen kabilelerinden gelen bu inanışa göre, bu hamurlardan yenildiği takdirde yıl boyunca kötü etkilerden korunulacağına inanılır.

İSPANYA: 12’den Geriye Sayarken Şans İçin 12 Üzüm Yemek

İspanya’da, yeni yılı geçirirken, 24.00’den önce her çan çaldığında bir üzüm yiyerek bu geleneğe ortak olabilirsiniz. Bunu 12 kez yaparak, saat 24.00’ü gösterene kadar üzümleri yemeniz gerekir. Bu geleneğe göre, başarılı olursanız yılınızın şanslı geçeceğine inanılır. Her bir üzüm, yılın bir ayını temsil eder.

DANİMARKA: Kapının Önüne Kırık Tabaklar Koymak

 

Kötü enerjilerden korunmak için Danimarkalılar, kullanılmayan tabaklarını kırarak 31 Aralık’tan önce kapılarının önüne koyarlar. Kırık tabakların sayısının fazlalığı, yeni yılda mutluluğun işareti olarak kabul edilir.

ESTONYA: Şanslı Sayılar Kadar Öğün Yemek

Estonyalılar, yeni yıl gününde şanslı sayılar olarak kabul edilen 7, 9 ve 12 öğün yemek yemeye dikkat ederler. Bu sayılar kadar yemek yiyenlerin yeni yılda bolluk ve bereketle karşılaşacaklarına inanılır.

İTALYA: Kırmızı İç Çamaşırı Giymek

İtalya’dan dünyaya yayılan bir inanç olan kırmızı iç çamaşırı, yeni yıla girerken hiç giyilmemiş bir kırmızı iç çamaşırının şans ve aşk getireceğine dair bir inancı simgeler. Kırmızı, doğurganlıkla ilişkilendirildiğinden, İtalyanlar yılın son gecesinde kırmızı rengi tercih ederler.

YUNANİSTAN – Kapılar Soğanlarla Süslensin!

Yunanlılar, yeniden doğuşun sembolü olarak kabul ettikleri soğanları, geleneksel olarak yılbaşı gecesi kapılarına asarlar.

İSKOÇYA: Şans için İlk Adımı Kim Atacak?

İskoçya’da yeni yıl coşkusu o kadar önemlidir ki, 1 Ocak’tan önceki gün için özel bir isim bile vermişler: Hogmanay! Bu heyecan verici kutlamada “ilk adım yarışı” düzenlenir. Saat gece yarısını vurduğunda, arkadaş ve akrabaların evine ilk ayak basan olmaya çalışırlar. Evlerine para, ekmek, tuz, viski gibi şans ve bolluk sembollerini götürürler.

İskoçya’da inanışa göre, yeni yılda eve ilk giren kişi özellikle uzun ve yakışıklı bir erkekse, o ev için büyük şans getireceğine inanılır. Bu nedenle genç İskoç erkekleri, gece yarısından sonra geleneksel İskoç eteklerini giyip, bir şişe viski, bir avuç kömür ve meyveli bir kekle kapı kapı dolaşarak ziyaretlerde bulunurlar.

BREZİLYA: Okyanusa Beyaz Çiçekler Atmak

Brezilya’da, kötülükten ve kötü ruhlardan korunmak için beyaz giyinilir. Birçok Brezilyalı, saflık, barış ve bereketin sembolü olarak beyaz giyinip, yılbaşını kutlar. Brezilya’da yılbaşı sırasında okyanuslara beyaz çiçekler ve mumlar bırakılır. Bu hediyenin Deniz Tanrısı’na sunulması ile Tanrı'nın yeni yıl dileklerini gerçekleştireceğine inanılır."