Akdeniz’in En Renkli Kentlerinden Barcelona’da Tatil

İspanya Katalonya Özerk Bölgesi’nin başkenti Barcelona, dünyada en çok turist çeken şehirlerden biri. Modern ulaşım sistemi, düzenli şehir planı, tarihi eserleri ve müzeleri, her zaman canlı sokakları, parkları ve pazarlarıyla rengarenk bir şehir. Yaygın olarak kullanılan dil Katalanca’dır. İspanya’nın tarihi liman kenti olan Barcelona, Sanayi Devrimi’ndeki gelişmesinin ardından İspanya İç Savaşı sırasında özerk bölge olmaktan çıkarılsa da gelişmeye devam etmiş ve 1978’de tekrar Katalonya Özerk Topluluğu’nun merkezi haline gelmiştir.

Katalonya ve İspanya’nın kültür ve sanayi şehri Barcelona, turizm, deniz ticareti gibi finansal kaynaklarının yanında İspanyol geleneğini yansıtan kültürel ögeleriyle de dikkat çekici bir yer.

Görülmesi Gereken Yerler

La Sagrada Familia

Dünyanın en önemli mimari eserlerinden ve Barcelona’nın en bilinen yapılarından biri olan katedral UNESCO tarafından tarihi miras listesine alınmıştır. Yapımı hala devam eden eserin mimarı Gaudi’dir. Halk arasında “bitmeyen kilise” olarak da bilinir.

Giriş ücretlidir. Rehberle gezmek için ayrıca bir ücret ödemeniz gerekecek. Kilise Nisan ve Eylül ayları arasında sabah 09:00 ile akşam 20:00 saatleri arasında ziyarete açıkken, Ekim ve Mart ayları arasında ise sabah 09:00 ile akşam 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Plaça de Catalunya

Barcelona’nın merkez noktasındaki meydandır. Altındaki büyük metro istasyonu ve havaalanından gelen otobüslerin son durağı olması meydanı,, şehrin kalbi haline getirir. Batısında Barcelona Üniversitesi, kuzeyindeki Garcia ve güneyindeki plaja rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Şehrin en ünlü sokak ve caddelerini birbirine bağlamasının yanı sıra, alışveriş yapabileceğiniz bir çok markanın dükkanını da barındırır. Meydandaki heykellerden biri Enigma Tanrıçası diğeri de Katalan hükümeti eski başkanı Francesc Macia’nın heykelidir. El Corte İngles Evi, tüm İspanya’da şubeleri olan bir alışveriş merkezi olarak kullanılmaktadır.

Ulusal Müze

Katalan Ulusal Sanat Müzesi, Romanesk ve Gotik olmak üzere iki ana kısma ayrılır. Fresk koleksiyonuyla dünyanın önde gelen müzelerinden biridir. Rokoko’ya uzanan eserlerin sergilendiği müzede bir sanat kütüphanesi, kafe-bar ve hediyelik eşya dükkanı da vardır.

Salı - Cumartesi 10.00-19.00, Pazar 10.00-14.30 arası gezilebilen müzenin giriş ücreti 6,5€.

Casa Mila

La Sagarada Familia’nın mimarı olan Gaudi’nin bir diğer yapısıdır. Yapı, daire ve ofislerden oluşan bir rezidans olarak tasarlamıştır ve Barcelona'daki Modernist yapılar içinde daire daire satılmak üzere projelenen ilk örnektir. Eşsiz mimari özelliği sebebiyle 1984’te UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır.

Platja de Barceloneta

Metro veya otobüsle ulaşılabilen sahil, halk plajlarının bulunduğu yerdir. Uzun bir Akdeniz plajında güneşlenip denize girmenin keyfini Barceloneta’da çıkarabilirsiniz.

Park Güell

Gaudi’nin La Sagrada Familia ve Casa Mila’dan sonra en iddialı yapılarından olan Park Güell’de ortak bahçeleri bulunan, 60 evden meydana gelen bir site inşa edilmesi planlansa da proje boyunca evlerin yalnızca ikisi bitirilebilmiştir. Yarısı tamamlanabilen projenin iptalinin ardından bahçeler 1922 yılında halkın kullanımına açılmış.

Trencadis tekniğindeki mozaikleri ve mimarisi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan parkta Gaudi Müzesi de yer almakta.

Her gün 10.00-Günbatımı süresince park ziyarete açıktır.

Museu Gaudi ise Ekim-Mart 10.00-17.45, Nisan-Eylül 10.00-19.45 arasında ziyaret edilebilir ve giriş ücreti 5,5€.

Picasso Müzesi

Sanatçının farklı dönemlerine ait 4000 eseri inceleyebileceğiniz müze, yakın arkadaşı Jaime Sabartes’in bağışlarıyla kurulmuş.

Salı-Pazar 10.00-20.00 arası ziyarete açık olan müze, her ayın ilk

Pazar günü ücretsiz ve girişi 9 Euro.

La Rambla Caddesi

Plaça de Catalunya ve Colombus Anıtı’nı birbirine bağlayan, Barcelona’nın en önemli caddesidir. Yayalar caddenin ortasından yürürken trafik yayaların iki yanından akacak şekilde organize edilmiştir. Bu yönüyle dünyanın birçok caddesinin işleyişine göre farklıdır. 5 ana kısımdan oluşan caddenin sonunda La Boqueria Pazarı yer alır. Caddedeki keyifli bir yürüyüşün ardından pazardan alışveriş de yapabilirsiniz.

Marina Port Vell

La Rambla Caddesi’nin sonunda yer alan marina, Denizcilik Müzesi, Barselona Akvaryumu, Katalonya Tarih Müzesi ve IMAX Sineması gibi birçok yapıyı da içinde bulundurur. Limanın sonunda Kristof Kolomb heykelini de görebilir ve yakınındaki Maremagnum adlı alışveriş merkezinden alışveriş yapabilirsiniz.

Barselona Katedrali

13.-15. yüzyıl arasında inşa edilen en görkemli gotik katedrallerden biridir. Tam adı Cathedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia’dır. Yapı, Barselonalı Eulalia’ya adanmıştır. Katedrale adını veren bu şahsın hikayesi ise oldukça ilginç. Eulalia, bahar ayında Romalılar tarafından çırılçıplak soyularak sokak ortasında bir yere bağlanmış ve orada ölüme terk edilir. Ancak beklenmedik bir şekilde ve mevsim bahar olmasına rağmen yağan kar, tüm vücudunu kaplayarak onu korur. Bunu gören Romalılar çok sinirlenir ve içi bıçaklarla dolu bir varilin içine kapatarak Eulalia’yı öldürürler . Şu an Eulalia’nın mezarı katedralin içerisinde yer almaktadır.

Poble Espanyol Müzesi

İspanya köyü açık hava müzesidir. 13 ayda inşası biten müze kısa süreli bir proje olarak başlasa da gösterilen ilgi sebebiyle kalıcı olmasına karar verilmiş. İspanya mimarisini ve farklılıklarını yansıtan açık hava müzesi yerli ve yabancı pek çok turistin ilgisini çekiyor.

Casa Battlo

Gaudi’nin Casa Mila’da olduğu gibi Modernist açıyla inşa ettiği binanın ön cephesi kırık seramiklerle bezelidir. Oval mimarisinin yanı sıra süslemesindeki bu özellik yapıyı daha da dikkat çekici hale getirir. Üst katlarının kafatası görünümü yapının “kemikler evi” olarak adlandırılmasına da neden olmuş.

Gran Teatre del Liceu Opera Binası

1847’de inşa edilen opera binası, diğer Avrupa operalarından farklı olarak hiçbir zaman kraliyete bağlanmamış. Bu sebeple opera binasında kraliyet locası yoktur. Avrupa’nın en güzel opera binalarından biri olan yapı büyük bir yangın geçirmiş ve onarımla tekrar kullanıma açılmış.

Santa Maria del Mar Kilisesi

Denize yakın inşa edilen Gotik kilise 14. yüzyıl yapısıdır. Dışardan donuk bir görünümü olmasına karşın içi ferah olan yapı, renkli camlarla bezelidir. Picasso Müzesi’ne oldukça yakındır.

Passeig de Garcia Caddesi

Barcelona’nın en önemli caddelerinden biri olan cadde, Gaudi’nin eserlerinin yer aldığı yerdir. Hem iş hem de alışveriş caddesi olarak ün yapmıştır.

Tibidabo Dağı

Efsaneye göre şeytanın İsa’ya tüm kutsallığına karşılık dünyayı vaadettiği dağdır. Temple de Sagrat Col adlı kilise 1806’da inşa edilmiş ve üzerindeki Sacret Heart adlı büyük bronz heykel neogotik üslupta yapılmış. Dağdaki Tibidabo Eğlence Parkı’na ulaşım trenle mümkün. İndikten sonra Funicular ile kilisenin olduğu tepeye ulaşabilirsiniz. Eğlence parkında Roller Coaster ve dönme dolap ile adrenalinli dakikalar geçirebilirsiniz.

Kalatalan Mutfağında Ne Yenir, Ne İçilir?

Akdeniz kentlerinin hemen hepsinde olduğu gibi Barcelona’da da deniz ürünleriyle yapılan yemekler oldukça revaçtadır. Uygun fiyata deniz ürünleri deneyebileceğiniz birçok lokanta bulabilirsiniz. Paella denen, deniz ürünleriyle birlikte pişirilen pilav, Katalan mutfağının en önemli yemeklerinden. Karides ve midye gibi ürünlerle pişen pilav, ıslak ve oldukça lezzetli. Tavşan eti ve salyangozla yapılan Conil amb Cargols da denemeniz gereken lezzetlerden. Hemen her restoranda yemekten önce, adını sunulduğu tabaklardan alan ve tapas olarak bilinen mezeler sunulur. Tapas deniz ürünleri ve sebzeler olmak üzere iki ana çeşitle zenginleştirilir. Köpüklü bir şarap türü olan Cava da Barcelona’nın özgün tatlarından. Eğer tercihiniz meyvenin yoğun olduğu bir içecek olacaksa hemen hemen her yerde bulabileceğiniz sangria’yı deneyebilirsiniz. Şarap, votka ve taze meyve suyundan yapılıyor.

Ulaşım ve Konaklama

Yaz aylarında Pegasus bilet ve Türk Hava Yolları biletlerini en uygun fiyat avantajıyla gidiyorum.com üzerinden en uygun uçak bileti fiyatları ayrıcalığıyla satın alabilirsiniz.

Konaklama yapacağınız oteller, tüm fırsatları ile gidiyorum.com'da!