Aşık Olunacak Bir Şehir: Selanik

Selanik Atina'nın 520 km kuzeyinde, Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve bölgenin en önemli merkezidir. Deniz kenarında inşa edilmiş olan ve fırtınalı tarihinin, kozmopolit karakterinin izlerini taşıyan bu şehir günümüzde özel bir güzellik ve cazibeye sahip modern bir metropol konumunda. Selanik’e aşık olmak için pek çok sebep var; doğal güzellikleri, tarihi ve kültürü, olağanüstü mutfağı ve harika deniz manzarası bunun için yeterli. Ekonomik krizden en çok etkilenen ikinci Yunan şehri olsa da sokaklar her zaman  hayat dolu ve kalabalık.

Görülmesi Gereken Yerler

Atatürk’ün Evi

Selanik denilince şüphesiz ilk akla gelen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğup büyüdüğü ev oluyor. Apostolou Pavlou Sokağı, 17 numarada bulunan üç katlı binanın avlusu aynı zamanda Selanik Başkonsolosluğu, yani Türk toprağı. Girişte pasaport kontrolü yapılıyor. Binanın her katında Atatürk’e ait eşyalar, mobilyalar ve hayatına dair açıklamalar var. Ayrıca giriş katında Atatürk’ün yaşadığı dönemlerde evin nasıl göründüğüne dair bir maket bulunuyor. Evin üst katında Atatürk’ün ve Zübeyde Hanım’ın balmumu heykellerini de görmeniz mümkün. Atatürk heykelinin tam karşısında ise Atatürk’ün doğduğu oda yer alıyor. Bu odaya girince insanın tüyleri diken diken oluyor ve içini garip bir his kaplıyor. Evin bahçesinde ise Ali Rıza Efendi’nin kendi elleriyle diktiği bir ağaç bulunuyor.

Atatürk Evi Müzesi, resmi tatillerde dahi her gün saat 10:00 – 17:00 arası ziyaret edilebilir. Evi ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Arkeoloji Müzesi

Makedonya'nın tarih öncesi ve eski Makedon-Helenistik buluntuları bu müzede sergileniyor. Müzedeki en dikkat çeken parça Derveni Kralı’na (M.Ö. 330–320) ait devasa, bronz Helenistik vazo oluyor. Eski çağlarda şarap ve suyu karıştırmak için kullanılan bu vazo, Dionysos'un karmaşık kabartma oymaları, efsanevi figürler, hayvanlar ve sarmaşıklar ile süslenmiş. Müzede bulunan Derveni Hazinesi, Yunanistan'ın en eski hayatta kalan papirüs parçasını (MÖ 320–250) da içeriyor. Alt Kat sergisinde tarih öncesi dönemde Selanik ve Halkidiki'nin kuzeyindeki Petralona Mağarası'nda bulunan ilkel aletler , Neolitik ve Tunç Çağı hançerleri, çanak çömlek ve aletleri de görülebilir.

Agios Dimitrios Kilisesi

Bu muazzam 5. yüzyıl mimarisine ait eser Selanik'in koruyucu azizi anısına inşa edilmiş. Romalı bir asker olan Dimitrios, bu eski Roma hamamında MS 306 civarında, Hıristiyanların kötü niyetli zanlısı İmparator Galerius'un emriyle öldürülmüş. Şehit Dimitrios'un emanetleri burada saklanıyor. Osmanlı döneminde camiye dönüştürülen kilise, 1913 Yunan istilasından sonra tekrar açığa kiliseye çevrildi. 1917'deki yangın kiliseye oldukça zarar vermiş olsa da, sunakların içindeki 8. yüzyıl mozaikleri hala varlığını sürdürmektedir.

The White Tower / Beyaz Kule

Selanik'in en önemli simgesi olan 34 metre yüksekliğindeki Beyaz Kule, bir hapishane ve işkence odası olarak inşa edildiğinden üzücü bir tarihe sahiptir. 1826'da Osmanlı Sultanı II. Mahmut, sonradan müslümanlaştırılan isyancı yeniçerileri burada idam ettirmiş. Rivayete göre bir mahkum 1890'da özgürlüğüne kavuşması için kuleyi beyaza boyayana kadar yapı, Kan Kulesi olarak biliniyormuş. Bazıları ise isminin 1913 Yunanlı istilasından sonra değiştiğini söylüyor. Kuledeki multimedya ekranlarından bilgi alabilir ve kulenin tepesinden koy manzaralarını seyredebilirsiniz.

Yeni Sahil

Selanik'in Yeni Sahili, kamusal alanların dönüştürülmesi ve iyileştirilmesine çok güzel bir örnek teşkil ediyor. Yerel halkın kentte anlamlı bir şekilde yaşamalarını sağlayan, akıllı, vatandaş odaklı bir tasarım uygulanmış. Beyaz Kule'den Selanik Konser Salonu'na kadar uzanan bu 3,5 km'lik yürüme yolu, sayısız mimari ödülün sahibi mimarlar Prodromos Nikiforidis ve Bernard Cuomo tarafından tasarlandı. 2013 yılında tamamlanan dönüşüm projesi Selanikliler tarafından oldukça beğeniliyor.

Rotunda of Galerius

MS 306'da Roma imparatoru Galerius, bu 30 metre yüksekliğindeki yapıyı gelecekteki mozolesi olarak inşa etmiş. Ancak Rotunda'nın 6 metrelik kalın duvarlarında dinlenmek yerine, bugünkü Sırbistan'da, tarihçilere hâlâ gizemini çözemediği bir hastalığa boyun eğerek ölmüş. Daha sonra, Büyük Konstantin, Rotunda Selanik'in ilk kilisesini yaptırmış. Osmanlı hakimiyetinde buraya restore edilmiş minareden de anlaşılacağı üzere bir cami yapılmış. Yeni restore edilmiş olan Rotunda, yapının dini amacını sergileyen bir mekan olarak biliniyor.

Vlatadon Manastırı

Ano Poli'nin inşa ettirdiği Bizans Duvarları'nın yakınında bulunan bu gözlerden uzak manastır, hem tarihi zenginliğe ve hem de şehrin en güzel manzarasına sahiptir. Dindar kardeşler Vlatades tarafından 1351 yılında kurulduğuna inanılan bu manastır, bir UNESCO miras alanıdır. Yalnız ruhsal düşünceye dayanan tartışmalı bir hareket olan Hesychasm için önemli olduğu düşünülmektedir. Bu düşüncenin en önde gelen 14. yüzyıl destekçisi St Gregory Palamas, burada bir fresk ile tasvir edilmiştir.

Bizans İmparatoriçesi'nin günümüzde kayıp olan altın mühürlü kararnamesi ve Anna Paleologina'nın hala korunan 15. yüzyıla ait zengin bir belge arşivi zamanında Vlatadon'a bağışlanmış.

Selanik'te Yeme İçme

Söz konusu Yunanistan yani komşumuz olunca buraya gidip aç kalmak mümkün değil! Uzo kokularının yükseldiği Ladadika’ya giderek yerel tavernalarda birbirinden güzel mezelerin tadına bakabilirsiniz. Full Tou Meze Selanik’in en popüler meze restoranlarından. Ladadika meydanda yer alan restorana rezervasyonla gidebiliyorsunuz ama gittiğinize değiyor. Ahtapot, kalamar, karides, patlıcanlı mezeler, cacıki, peynir seçenekleri ve daha birçok mezeyi burada bulabilirsiniz. Yine Ladadika bölgesinde Athivoli adlı Girit restoranını da deneyebilirsiniz. Salaş ve fiyat olarak uygun olan bu mekanda Yunanistan’a kadar gelmişken börek benzeri bir hamur işi olan bougatsa’nın tadına bakın. Eğer dans etmek, Yunan müzikleri eşliğinde sirtaki yapmak isterseniz yine Ladadika bölgesinde yer alan Palati Taverna tam size göre bir yer. Canlı müzik eşliğinde uzonuzu yudumlarken arada söylenen Türkçe şarkılara da eşlik edebilirsiniz.

Ulaşım ve Konaklama

THY ve Aegean Havayolları’nın Selanik’e karşılıklı seferleri bulunuyor. Uçaktan indiğinizde Selanik Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşım için 78, 78A ve 78N otobüslerini kullanabilir ya da taksiye binebilirsiniz. Yolculuğunuz için en ucuz Selanik biletlerini gidiyorum.com'dan temin edebilir ve en uygun Yunanistan Selanik uçak biletini satın alabilirsiniz. Selanik’te konaklama seçeneklerini seyahatinizden önce değerlendirerek erken rezervasyon şansını yakalayabilirsiniz. gidiyorum.com seçtiğiniz lokasyonda, bütçenize uygun aralıkta seçeceğiniz otellerin tüm fırsatlarını karşılaştırmanızı sağlar.