Bodrum’un Tatil Beldeleri

Antikçağ’da ismi Halikarnassos olan Bodrum, Aziz Petrus Kalesi dolayısıyla “petrium” olarak adlandırılmasından sonra “petrum”, “potrum” ve “bodrum” olarak farklı şekillerde isimlendirilmiştir. Muğla’nın batı ucunda yer alan Bodrum, turizm açısından olduğu kadar kültür sanat etkinlikleri açısından da önemli bir rota haline gelmiştir.

Görülmesi Gereken Yerler

Bodrum’un en popüler yerleri arasında Gümbet, Bitez, Yalıkavak, Turgutreis, Türkbükü, Göltürkbükü, Gündoğan, Ortakent, Gümüşlük ve Akyarlar bulunuyor.

Bitez

Bodrum’un en uzun sahil şeridine sahip olan belde, merkeze 10 km uzaklıktadır. Denizi kumlu ve sıcaktır. Deniz sörfü için en ideal lokasyonlardan biridir. Bitez'de başta rüzgar sörfü olmak üzere deniz bisikleti, kano ve diğer su sporlarını rahatlıkla yapabilirsiniz. Sahil şeridinin arka kısımlarında mandalina ve turunç ağaçları bulunmaktadır.

Akyarlar

Berrak denizi ve Bodrum’un diğer yerlerine göre nispeten daha sakin olan plajı ile son yıllarda popülaritesi artan koylardan biridir. Konaklama imkanları bakımından da zengin olan Akyarlar, Bodrum’da sakin bir tatil yapmak isteyenlerin tercih edebileceği bir yer.

Turgutreis

Bodrum Yarımadası’nın ikinci en büyük yerleşim yeridir ve merkeze 20 km uzaklıktadır. Batı rüzgarlarına açık olan konumu sebebiyle en sıcak günlerde bile rüzgar alır ve yine bu sebepten su sporları için uygun bir lokasyon değildir. Bodrum’un en büyük marinası olan D-Marin Turgutreis, beldenin en önemli noktalarından. Turgutreis Plajı, Bodrum’un en iyi plajları arasında yer alır. Plaj boyunca çok sayıda tesis bulunmaktadır. Yerleşimin gelişkin olması sebebiyle konaklama ve tatil imkanları da fazla olan Turgutreis, Bodrum’da tatilcilerin en çok tercih ettiği yerlerden.

Gündoğan

Bodrum’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Gündoğan’ın eski adı Farilya. Gündoğan’ın tepelerinde eski çağlardan kalma kaya mezarlıklarını görmeniz mümkün. Tarihinin yanı sıra, bugün güzel bir tatil beldesi olan Gündoğan kendine has doğası, güzel koyu, mandalina bahçeleri ve berrak deniziyle meşhur. Deniz sörfü ve tekne turları yapabileceğiniz Gündoğan’da, sahile 15 dakika mesafede bulunan Apostol Adası’na tekneyle geçip tepedeki Bizans kilisesini dolaşabilirsiniz.

Türkbükü

Yaz aylarında en çok tercih edilen tatil beldelerinden olan Türkbükü boyalı evleri ile meşhurdur. Ayrıca sahil şeridi yaz aylarında trafiğe kapanır ve tatilcilerin rahatlıkla eğlenmesine olanak sağlar. Plaj tüm gün denize girmek ve güneşlenmek için elverişlidir. Çok sayıda lüks işletme ve konaklama seçeneği sunar.

Gümüşlük

Merkeze uzaklığı 24 km’dir. Kentleşmeden korunmuş olması, sakin bir tatil arayan tatilciler için önemli bir tercih sebebidir. Doğal güzellikler eşliğinde Gümüşlük restoranlarında balık yemek tatilciler için en popüler aktivitelerden birisi. Konumu rüzgara karşı korunaklı olduğu için denizi günün her saatinde yüzmek için elverişli bir durumdadır. Antikçağ’da kendi adına gümüş sikkeler basan Myndos Kenti’nin üzerine kurulmuştur. Bulunan gümüş sikkeler sebebiyle burada bir gümüş madeni olabileceği düşünülmüş ve yöre halkı tarafından buraya Gümüşlük adı verilmiştir. Gümüşlük’ün karşısında bulunan Tavşan Adası’na karadan ince bir bağlantı yolu vardır. Kumların üzerinden yürüyerek adaya geçebilir ve tavşanları besleyebilirsiniz.

Yalıkavak

Bodrum’un kuzeybatı ucunda yer almaktadır ve merkeze uzaklığı 18 km’dir. Pafla Koyu, Tilkicik Koyu ve Ağaçbaşı Koyu haricinde, bölgedeki antik yapıların restorasyonla kullanılır hale getirilmiş olması bölgeyi cezbedici hale getiren faktörlerden biridir. Yalıkavak sarnıcı da bölgede yaşayan sanatçıların eserlerinin sergilendiği bir alana dönüştürülmüştür. Yine restorasyonla bir hediyelik eşya dükkanına dönüştürülen zeytinyağı fabrikası da bölgeye özgü mimari dokulardandır. Yalıkavak’ın narenciyesi, balı, süngeri ve yel değirmenleri meşhurdur. Tüm bunların yanında tatilciler için denize girme ve güneşlenme imkanı sunan plajları da bulunmaktadır.

Torba

Bodrum merkeze en yakın tatil merkezlerinden biridir. Merkez ile uzaklığı 5 km kadardır ve bu sebeple en hareketli beldelerden biridir. Limandan Didim’e feribot seferleri düzenlenir. Şirin koyunun haricinde berrak denizi, çam ve zeytin ağaçları ile hem doğanın içinde hem de hareketli bir tatil yapmak isteyenlerin tercihidir. Sığ ve sakin denizi bulunduğu koyun rüzgar almaması nedeniyle tatil için uygundur. Doğusundaki tepede bulunan 2500 yıllık Bizans Manastırı da görülmeye değer.

Göltürkbükü

Son yıllarda özellikle sosyetenin tercih ettiği, eski adıyla Gölköy olarak bilinen belde merkeze yaklaşık 23 km uzaklıkta yer almaktadır. Kendine has doğası, gece hayatı, gölü ve mandalina bahçeleriyle meşhurdur. Antik Karyannda kenti üzerine kurulan yerleşim Bodrum’daki en fazla yeşil alana sahip bölgedir. Hızla gelişen bölgeye kışın gidenler meşhur dil balığını mutlaka tatmalı.

Ortakent

Merkeze 13 km uzaklıkta olan Ortakent, Bodrum’un en uzun ikinci sahil şeridine sahiptir. Mandalina bahçeleri ve sıcak deniziyle ünlüdür. Her türlü su sporu aktivitesinin yapılabildiği plajı ve yakındaki Yahşi Koy ile denizi seven tatilcilere farklı alternatifler sunmaktadır.

Merkez

Bodrum’un en hareketli yeridir. Bodrum Koyu ve Bodrum Marinası’nın yanı sıra Bodrum Kalesi ve kale içinde hizmet veren Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum Mausoleion, Antik Tiyatro, Kaya Mezarları, Mynados Kapısı ve Osmanlı Tersanesi ile Bodrum’un en çok tarihi yapı barındıran bölgesidir. Gece hayatı açısından dünya çapında eğlence merkezleri bulunur.

Yeme İçme

Ege mutfağının lezzetlerini sunan Kısmet lokantası Bodrum’un en ünlü restoranlarından. Bodrum’un en eski işletmelerinden biri olan Sünger Pizza’nın pizzaları haricinde menüsünde kalamar tavası, balık çorbası, çökertmesi de bulunuyor. Limon Gümüşlük, hem kahvaltı yapabileceğiniz hem de akşam yemeği yiyebileceğiniz bir mekan. Marmarina Saraylı, Osmanlı saray mutfağı lezzetlerini masanıza getiren tematik bir lokanta. Havva Ana ve Toprak Ana ise iki güzel kahvaltı mekanı. Organik ürünleri ve mekanların sıcaklığı gittiğinize pişman etmeyecek cinsten. Kocadon, Ege mezeleri ve deniz ürünleri sunan bir lokanta. Yemekleri haricinde incir tatlısını da mutlaka denemelisiniz. Bodrum’da ayrıca birçok balık restoranı da bulunuyor. Akşam yemekleriniz için bu balık restoranlarından birini tercih edebilirsiniz.

Ulaşım ve Konaklama

Bodrum’a yapacağınız direkt uçuşlar için tüm “uçak firmaları”nın “ekonomik uçak bileti” fırsatlarına gidiyorum.com'dan ulaşabilirsiniz.

Karayolunu tercih edecekseniz “otobüs bileti” aramalarınızın “en ucuz” seçeneklerini gidiyorum.com'da karşılaştırabilir, “ucuza bilet” temin edebilirsiniz.

Konaklama yapmayı düşündüğünüz otel ve butik otellerin erken rezervasyon fırsatları gidiyorum.com'da sizleri bekliyor!