Dünyanın En Çok Merak Edilen Şehirlerinden Biri: Havana

Havana, Karayipler’de bir ada ülkesi olan Küba’nın başkenti ve en büyük şehridir. İspanyolca La Habana olarak adlandırılan şehir bir turizm kentidir. Uzun yıllar İspanyol sömürgesi olan kentte hala İspanyol etkisi görülebilmektedir. 1515’te İspanyol fetihçiler tarafından kurulan kent, farklı dönemlerin ardından 1959’daki Küba Devrimi ertesinde Kübalı devrimcilerin yönetimine geçmiştir.

Görülmesi Gereken Yerler

La Habana Vieja

Şehrin en eski yerleşim bölgesidir. Bugün şehir merkezi olan La Habana Veija’nın etrafının eskiden surlarla çevrili olduğu biliniyor. Rengarenk evleri, dar sokakları ve eğlence mekanlarıyla La Habana mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. UNESCO bu bölgeyi Dünya Mirası Sit Alanı ilan etmiştir. Tam ortasında bir meydan yer alır ve buraya Eski Meydan denir. Meydanda 18. yüzyıldan kalma bir çeşme ve 35 metre yüksekliğinde Camara Oscura adında bir kule bulunuyor. Kuleden Havana manzarasını izleyebilirsiniz. Görsel Sanatlar Merkezi, Gösteri Sanatları Merkezi ve Fotoğraf Galerisi de bu meydanda yer alıyor. La Habana Vieja dışında kalan, kuzey ve batı bölümlerindeki yeni alan ise El Vedado olarak adlandırılıyor.

Capitolio Nacional

Küba Devrimi’nden önce meclis binası olarak kullanılan yapı devrimden sonra Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nca kullanılıyor. 1926-29 yılları arasında yapılan binanın içinin tamamlanması uzun bir zaman almış. 1950’ye kadar şehrin en yüksek yapısı olan binanın içinde dünyanın en büyük 3. heykeli olan “Cumhuriyet Güzeli” adlı bir heykel yer alıyor. Heykel, Kübalı bir model olan Lily Valty’den ilham alınarak yapılmış. Ana girişte yer alan, orjinali çalınmış olan 25 karatlık elmasın replikası da önemli detaylarından biri. Binanın içinde bilim ve teknoloji kütüphanesi de bulunmaktadır.

Plaza de La Revolucion (Devrim Meydanı)

Dünyanın en büyük meydanları arasında yer alan Devrim Meydanı, Fidel Castro hayattayken yaptığı çağrıyla her yıl 1 Mayıs ve 26 Temmuz’da milyonlarca kişiyle kutlamaların yapıldığı yerdir. Gösteriler bugün de devam etmektedir. Meydanda, sömürge yönetimine karşı eylemler yapan ve bu yüzden sürgün edilen Jose Marti’ye adanmış 109 metre uzunluğunda bir anıt ve kendisinin 18 metrelik bir heykeli de bulunmaktadır. Havana Devrim Meydanı dendiğinde herkesin aklına gelen demirden Che siluetinin bulunduğu İçişleri Bakanlığı Binası da bu meydanda yer alır. Binada “Daima Zafere” anlamına gelen “Hasta la Victoria Siempre” sloganı da bulunuyor. Meydan, üzeride Fidel’in siluetinin ve “Vas bien Fidel” (Ben Fidel nasılım?) yazısını yer aldığı İletişim Bakanlığı’na da ev sahipliği yapıyor. Küba Ulusal Tiyatrosu ve Jose Marti Ulusal Kütüphanesi de Plaze de La Revolucion’da yer alan önemli mimari yapılardan.

Museo de la Revolucion (Devrim Müzesi)

Devrimden önce başkanlık sarayı olan yapı Batista’dan sonra Devrim Müzesi haline getirilmiştir. Müze en çok 1950’ler ve Küba Devrimi ile devrim sonrası döneme ayrılmış. İspanyollara karşı verilen 1895-98 Bağımsızlık Savaşı ile ilgili sergiler de bulunuyor. 1920’de tamamlanan bina Neo-klasik üslupla inşa edilmiş. Binada devrimci öğrencilerin saraya düzenledikleri saldırıdan kalan kurşun izleri halen olduğu gibi duruyor. Devrim Müzesi’nde Fidel’in savunması, Castro önderliğindeki devrimcileri Sierra Maestra’ya giderken taşıyan Grenma Yatı, balmumu heykeller, devrimciler üzerinde kullanılan işkence aletleri, haberleşme cihazları, özel eşyalar, Domuzlar Körfezi Çıkartması’nda Fidel’in kullandığı tank ve devrim için ölenlerin anısına sonsuza dek yanacak ateş gibi birçok nesne sergilenmekte.

Plaza de la Catedral

Adını Havana Katedrali’nden alan meydan eski şehir kısmında yer alıyor. Katedral İtalyan mimar Francesco Borromini tarafından 18. yüzyılda Barok üslupta inşa edilmiş. Dünyadaki tek asimetrik Barok mimari örneğidir. Katedral haricinde meydanda, Resim Müzesi, Grafik ve Baskı Atölyesi, Ios Marqueses de Aguas Claras Sarayı, Casa de Lombillo ve kolonyal dönemden kalan mobilyaların sergilendiği bir müze de bulunmaktadır.

Malecon

Havana Limanı’ndan El Vedado bölgesine kadar uzanan 8 km’lik bir sahil şerididir. Birçok ticari işletmenin yer aldığı bu yürüyüş yolu aynı zamanda gençlerin akşam eğlendiği ve yürüyüş yaptığı bir yerdir. Yolun yapımına 1901 yılında Amerikan himayesindeyken başlanmış ve 1952 yılına kadar çeşitli dönemlerde devam edilmiştir. General Calixto Garcia, Antonio Maceo ve General Maximo Gomez anıtları ile Torreon de San Lazaro, Castillo de la Real Fuerza, Castillo de San Salvador de la Punta ve Hotel Nacional gibi önemli binalar bu yol üzerinde yer alıyor.

Plaza de Armas

Havana’nın en eski meydanı olan meydan, kolonyal dönemde geçit törenleri ve konserler için kullanılıyordu. Meydanın ortasında Küba’nın bağımsızlık mücadelesini başlatan Carlos Manuel de Cespedes’in heykeli yer alır. Haftanın 6 günü ikinci el kitap tezgahları kurulan meydanın etrafında, Havana Kent Müzesi, Modern Seramik Sanatı Müzesi, Otomobil Müzesi ve Eski Kale yer alıyor. Otomobil Müzesi’nde Che’nin kullandığı otomobil de sergilenmektedir.

Havana’da Mutfak

Tropikal iklime sahip olan Havana’da tropik meyveler sıklıkla tüketilir. Hatta geleneksel tatlarından biri de Tostones denen muz kızartmasıdır. Geleneksel yemekleri ise “Moros y Cristianos” adını verdikleri ana malzemesi siyah fasulye olan ve birçok malzemeyle birlikte sotelenerek yapılan bir yemektir. İsmindeki moros Afrikalılara, cristianos ise beyazlara gönderme içerir. Tek başına tüketildiği gibi et yemeklerinin yanında da servis edilir. Izgara et de oldukça fazla tüketilir. Yanında farklı haşlanmış patates ve avokado gibi farklı lezzetlerle servis edilir.

Havana denince akla gelen ilk şeylerden biri elbette Mojito. Gittiğiniz her mekanda bulabileceğiniz mojito aynı zamanda yemeğinize eşlik de edebilir. Havana’da rom ve el yapımı biralar da sıklıkla tüketilir.

Havana mutfağı sos açısından zengindir. Tatlı ve tuzlu olmak üzere iki ana grupta yapılan soslar bazen yemeğin içinde bazen de yemeğin yanında tüketilir. Baharat ve sarımsak mutfağın vazgeçilmez detaylarıdır.

Ulaşım ve Konaklama

Küba-Havana yolculuğunuzu planlarken gidiyorum.com'u ziyaret ederek “ekonomik uçak bileti” seçenekleri arasından “en uygun uçak bileti fiyatları”na ulaşabilir, “en ucuz bilet” fırsatıyla seyahat edebilirsiniz.

Havana’da Casa Particular olarak bilinen kiralık evlerin yanı sıra konaklama yapabileceğiniz otellere ulaşmak için gidiyorum.com'dan Havana’daki otellere bakmanız yeterli.