Egzotik bir Tatil Önerisi; Bali

Endonezya’ya bağlı bir ada olan Bali, ülkenin en çok turist çeken noktasıdır. Halkın %98’i Hindu, geri kalan kısmı ise Müslüman’dır. Ada halkının çoğu sanatla uğraşır. Mask, ahşap oyma ve heykel başlıca el sanatlarıdır. Aktif yanardağı ve Asya faunasına ait canlı türleriyle oldukça egzotik bir ada olan Bali, kültürel açıdan da oldukça dikkat çekici yerlerden biri. Bali’ye 90 gün sınırıyla vize olmadan seyahat edebiliyorsunuz.

Görülmesi Gereken Yerler

Tanah Lot

Denizin ortasında büyük bir kayalığa inşa edilen tapınak, en çok ziyaret edilen  yerlerden biridir. 15. yüzyılda bir Hindu rahip tarafından yapıldığı söylenir. Güneybatı sahil şeridi boyunca sıralanan ve birbirini gören 7 tapınaktan biridir. Rüzgar etkisinden dolayı aşınmalar meydana gelen tapınağın restorasyonu 1980’de Japonya’nın maddi yardımıyla yapılabilmiştir.

Uluwatu

Güney sahilinde ve bir uçurumun kenarında bulunan yapının ev sahibi “beyaz maymun” olarak bilinen bir maymun türü. Ancak içerde çok sayıda maymun bulunuyor, bu sebeple eşyalarınıza dikkat etmelisiniz. Tapınağı ziyaret eden kadınların kollarının ve bacaklarının kapalı olması gerekiyor ve adına sarong denen kuşakları tüm ziyaretçilerin beline bağlayarak içeri girmesi gerekiyor. Bunun haricinde size kendinizi maymunlardan koruyabilmeniz için birer sopa da veriliyor. Çünkü maymunlar oldukça agresif. Tapınak ziyaretiniz günbatımı saatlerine rastlıyorsa cüzi bir miktar ücret ödeyerek tiyatroda düzenlenen Keçak Dansı’nı izleyebilirsiniz. Bu dans, kökeni Hindu mitolojisine dayanan iyi ve kötünün savaşının canlandırmasıdır. İnsan sesi dışında hiçbir müzik aleti kullanılmadan oluşturulan müzik eşliğindeki gösteri Bali’de mutlaka katılmanız gereken aktivitelerden biri.

Safari Park

Kurtarılan filler ve yavrularının beslenip büyütüldüğü park aynı zamanda safari yapabileceğiniz bir alan. Eğitmenlerle birlikte fillerin üzerinde yarım saatlik bir tur yapabilirsiniz. Parka girdiğinizde sağ tarafınızda orman ve fillerin havuzları, solunuzda ise restoran ve fillerin gösteri yaptıkları alan bulunuyor. Kişi başı 66 dolar ödeyerek bu macerayı deneyimleyebilirsiniz. Park aynı zamanda içinde spa ve safari paketlerinin oluşturulduğu bir otel olarak da hizmet veriyor.

Ulun Danu Bratan

Bedagul bölgesinde yer alan tapınak, Bali’nin en önemli yapılarından biri. 17. yüzyılda inşa edilen yapı bir Hindu-Budist tapınağı. Bratan Dağı’nın patlamasının ardından 1926’da tekrar inşa edilmiş. Çok katlı bu tür tapınakların yerel adı “Meru”. Meru, Hint inanışında dünyanın tam ortasında yer alan dağın adıdır. Meru adı verilen bu tapınaklar 3,5,7, ve 9 katlı olarak inşa edilebiliyor. Kat sayısı ne kadar fazlaysa tapınağın kutsallığı ve önemi de o derece artıyor. Bratan Gölü’nün kıyısında kurulan tapınak arkasındaki dağ ile beraber ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor.

Ubud

Şehir merkezine yakın bir yerleşim yeri olan Ubud, Bali’nin en fazla turist çeken bölgesi. Aralarından nehirlerin aktığı tropik ormanların arasına kurulu Ubud’un pirinç tarlaları ünlü. Ubud Market’ten yöresel hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Ubud Sarayı’nda Keçak gösterisi izleyebilir, Maymun Ormanı’nı gezerken maymunları besleyebilirsiniz. Fakat dikkatli olmalısınız, elinizdeki muzları gördüklerinde vermezseniz biraz hırçın davranabiliyorlar. Goa Gajah Tapınağı’nı mutlaka görmelisiniz. Tapınak Fil Mağarası olarak da biliniyor. Adını içindeki heykellerden alıyor. 9. yüzyılda kayaların oyulmasıyla yapılan tapınak UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde. Ubud ziyaretinizde Batur Dağı’na tırmanabilirsiniz. Tırmanış için turlar düzenleniyor ancak ekonomik olmak isterseniz yakındaki köylerin yerlileri rehberlik hizmeti veriyorlar. Batur’dan gün doğumunu izlemek için sabah 04:00’te yolculuğa başlamanız gerek.

Pirinç Tarlaları

Bali’de mutlaka denemeniz gereken şeylerden biri de Kopi Luwak Kahvesinden tatmak. Palmiye misk kedisi adlı sevimli bir hayvanın en kaliteli kahve çekirdeklerini yemesi ve bunları dışkılamasından elde ediliyor. Dünyaca ünlü ve en pahalı kahve çeşitleri arasında yer alan Kopi Luwak, Bali haricinde Sumatra gibi yerlerde de üretiliyor ancak üretimi oldukça az. Hem kalitesi hem de üretiminin az olması sebebiyle de pahalı.

Water Palace Taman Ujung

Agung Rai Museum of Art, Museum Neka ve Museum Le Mayeur müzelerini ziyaret edebilir, Bali kültürünü yakından tanıyabilirsiniz.

Bedeninize bir ödül vermek isterseniz dünyaca ünlü Bali masajı yaptırmanızı kesinlikle öneririz. Boutique Spa Sekar Jagat ve Ubud Bodyworks Healing Centre gibi merkezler size Bali masajı deneyimini en iyi şekilde yaşatabilecek yerlerden.

Waterbum, Gitgit Şelalesi, Air Panans Banjar Kaplıcası, Kuş Parkı ve Orkide Bahçelerini gezebilir, doğanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Tegenungan Şelalesi

Yeme İçme

Bali’de dışarda yemek yemek, marketten alışveriş yaparak kendiniz hazırlamaya göre çok daha ucuz. Maddi anlamda dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de yemek konusu. Dışarda 5-6 liraya karnınızı doyurabilecekken market alışverişiniz çok daha pahalıya gelecektir.

Made Becik Warung, Warung Wulan Vegetarian, Lezat Resturant, Abe-do Organic Warung yemek için tercih edebileceğiniz temiz ve ucuz restoranlar. Kahvaltılar pancake ve krep çeşitlerinden oluşuyor. Bali’de meyvelerin ağırlığı fazla. Kavun, mango, muz gibi bilinen meyveler haricinde bizim alışık olmadığımız birçok egzotik meyve de bulunuyor. Bali mutfağında Satay denen sosla hazırlanan et ve tavuk ile yapılan ana yemekler özgün lezzetlerinden. Bir ada olduğu için balık ve deniz ürünlerini de sık sık kullanıyorlar. Nasi Campur denen geleneksel Bali pilavı, özel sosla marine edilmiş ve yumurtayla sebze eklenerek pişirilen et, tavuk veya deniz ürünleriyle hazırlanan Nasi Goreng’i deneyebilirsiniz.

Bali usulü tavuk satay

Ulaşım ve Konaklama

Bali seyahatinizde Bali’ye direkt ya da aktarmalı olarak uçabilirsiniz. Her iki seçenek için de uçuşlarınızı gerçekleştirebileceğiniz tüm “uçak firmaları”nın “tüm uçuşlar”ı arasından “uygun uçak bileti”ni gidiyorum.com'da bulabilir ve “promosyonlu uçak bileti” avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Konaklama yapabileceğiniz her bütçeye uygun otellerin bilgilerini gidiyorum.com'da bulabilir, tesisler arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.