Fas’ın Tanrısal Şehri Marakeş

Henüz tatil dönemleri bitmedi. Hala çantanızı hazırlayıp görmek istediğiniz yerlere gidebilirsiniz. Çantanız hazır fakat nereye gideceğiniz konusunda emin değil, fakat yeni yerler keşfetmek niyetinde misiniz, hemen size önerimizi sunalım. Fas’a gidiyorsunuz. Kalkın hadi! Toprağının renginden dolayı Tanrının ülkesi olarak kabul edilen Marakeş, Kızıl şehir ismiyle de anılmakta. Kuzey Afrika’nın en havalı şehirlerinden biri olan Marakeş, Fas’ın ilk başkenti olan Medina ve yeni şehir olarak tabir edilen Gueliz’in iki ayrılmış şekli. Bir tarafın tarihi yapılarla dolu olduğu, diğer tarafın da modern eserlerle kaplı olduğu bir şehir düşünün. İşte orası Marakeş. Çöl ile Kuzey Fas’a geçişi kolaylaştıran Marakeş, 6.Kral Muhammed’in yönetim sisteminden sonra dünyanın en sık ziyaret edilen kentlerinden biri haline geldi. Siz hala ziyaret etmediyseniz, ziyaret etmeniz gerektiğini kanıtlayacak yazımıza hızlı bir geçiş yapıyoruz.

Görülmesi Gereken Yerler

Majorelle Bahçeleri

Fas’ın kendine has havuzlarında yüzmeye ne dersiniz? Egzotik bitkilerle dolu Majorelle Bahçeleri, sıcak havalarda kendinizi ferahlatmanız adına değişik bir tecrübe olacak. Birbirinden farklı bitkilerle buz gibi bir suda yüzmek muhteşem bir deneyim. İsmini 1919 senesinde Marakeş’ taşınmış olan Jacques Majorelle adlı ressamdan alan bahçe, ressamın dünyada gezip gördüğü yerlerden topladığı bitkilerle oluşturulmuş. Ressamın ölümünden sonra bahçe, ünlü Fransız modası Yves Saint Laurent’e satılmıştır. Laurent’in isteğ öldükten sonra küllerinin bu bahçeye serpilmesidir. Ve bu sebeple bahçede modacının küllerinin atıldığına dair bir bölüm bulunmaktadır. Bahçenin bir diğer güzel noktası ise berberlerinin hayatlarını ve nasıl yaşadıklarını anlatan müzedir.

Ali Bin Yusuf Medresesi

Medrese ismini şehri büyütüp, nüfusunun artmasına sebep olan Sultan Ali İbn Yusuf’tan almıştır. Geçmişte Fas’ın en büyük dini eğitim veren okullarından biri olarak bilinen medrese, 1565 yılında Saadian Hanedanı tarafından yaptırılmıştır. Binlerce öğrencinin toplandığı, dini eğitim aldığı bir havuz ve koskocaman bir avlusu bulunur. Duvarlarındaki işlenmiş mozaikler ise Marakeş’in ne kendine has sanatının en büyük kanıtıdır.

Jemaa el Fnaa Meydanı

Her şehrin olmazsa olmazı meydanlarıdır. Şehrin en popüler noktası olan meydanlardan biri de Marakeş’te bulunan Jemaa el Fnaa Meydanı’dır. Genel olarak pazar yeri olarak kullanılan meydan, insanların buluşma noktası olup şehirdeki ulaşımın sağlandığı en önemli noktalardan biridir. Pazarları birleştiren meydanın ortasında Kutubiye Camiisi de yer alır. Gündüzleri havanın durumundan dolayı daha sakin olan meydan, akşam saatlerinde seyyar yemek restoranlarının çıktığı, yılan oynatıcılarının gösterilerini yaptığı ve birtakım falcı ve dövme sanatçılarının gelmesiyle capcanlı bir yer haline gelir.

Marakeş Pazarları

Sıra geldi kendinize ve sevdiklerinize hediye alabileceğiniz Marakeş pazarlarına. İçerisine girdiğiniz zaman ışıklı, capcanlı bir ortam ile karşılaşacaksınız. El yapımı ürünlerden tutun da baharat çeşitlerine kadar bulabileceğiniz pazarda tam bir Marakeşli gibi hissedebilirsiniz.

Bahia Sarayı

Fas’ın ihtişamını yansıtan saray, birbirine bağlı birden fazla bahçenin yer aldığı, havuzlarla dolu olan kocaman bir saraydır.  19.yüzyıldan beri var olan yapı, sultanın veziri tarafından yaptırılmıştır. Tavandan duvarın her noktasına kadar özel el işleme yöntemiyle yapılmış olan saray, sanat eseri niteliği taşımaktadır. Görkemli mozaiklerle ve korunmuş malzemelerle yapılan sarayın yapım süreci tam 14 yıl sürmüştür.

Kutubiye Camii

Marakeş’in meydanında yer alan camii, şehrin sembollerinden biri olarak kabul edilir. Şehrin hemen hemen her noktasından gözükebilecek bir büyüklük ve görkeme sahiptir. Kırmızı taşları ve özenle oyulmuş işlemeleriyle kendini belli eden yapı şehrin en büyük camiisidir. 13.yüzyılda Berberi Kral Yakup Mansur’un yönetimde yer aldığı zaman inşa edilen camiinin bahçesi de en az kendisi kadar ilgi çekicidir. Portakal ağaçlarıyla kaplı bir parkın içerisinde yer alan camiinin çevresinde birçok bahçe de bulunmaktadır.

Marakeş'te Yeme İçme

Tatilin en güzel yanlarından biri de yeni lezzetler keşfetmek olmalı. Fas mutfağı ağırlıklı olarak Arap mutfaklarından etkilenmekle beraber, İspanya ve Fransa mutfağından da etkilenmiştir. Baharat kullanımının çok olduğu mutfakta bolca kimyon ve kişniş tüketilir. Tajin isimli çömleklerde pişirilen yemekler Marakeş’in kendine has yemeklerinden biridir.  Kırmızı et, tavuk ve deniz ürünlerinin çok tüketildiği mutfakta her ürünün yanına mutlaka sebze de pişirilir. Kuskus olarak bildiğimiz yemek Fas’ın en önemli yiyeceklerinden biridir. Nane çayı ise en çok tercih edilen içeceklerden biridir.

Ulaşım ve Konaklama

Türkiye’den Fas’a direkt olarak henüz bir sefer bulunmamaktadır. Fakat aktarmalı olarak İstanbul’dan Fas’ın Kazablanka isimli şehrine yaklaşık 5 saatlik bir yolculuk sonrası ulaşabilir ve oradan da tekrar Marakeş uçağına binip 1 saat içerisinde Marakeş’e geçiş yapabilirsiniz.  Konaklama için birçok çeşit bulunmakla beraber şehir merkezindeki meydan ve çevresinde kalmak ulaşım açısından en mantıklısı olacaktır. Konaklama için geceliği 10 Euro’dan başlayan fiyatları inceleyerek size en uygun olan oteli seçebilirsiniz.