Fransa’nın Şirin mi Şirin Sahil Kasabası, Saint-Tropez

Batısına Nice şehri olan limanıyla meşhur Saint-Tropez, Fransız Rivierası olarak isimlendirilen Cote D’Azur bölgesinde yer alan bir sahil kasabasıdır. Marsilya’nın doğusunda yer alır. Bölgenin en zengin ve yazlıkçı dediğimiz turistleri ağırlamasıyla meşhur olan Saint-Tropez aynı zamanda 2.Dünya Savaşı zamanında Güney Fransa’nın kurtacısı olarak da bilinmektedir. Yelken yarışlarından, jet sosyetenin varlığına kadar bir başka olan Saint-Tropez, bu yaz sizler için doğru tercih olacak! Gelin bu hareketli şehre yakından bakalım.

Görülmesi Gereken Yerler

Musee de l’Annonciade

Şehrin her bir noktasından şıklık akıyor. Müzelerinden neden akmasın ki dediğimiz 16.yüzyıl kilisesinin içerisinde yer alan müze, tam bir modern sanat harikası. İçerisinde barındırdığı koleksiyonlarla her sene milyonlarca turistin akın ettiği müzede Saint Tropez’de yaşamış veya bu güzel sahil kasabasından ilham almış ressamların eserlerine ev sahipliği yapıyor.

La Ponche

Gelelim güzel mi güzel kumsallardan biri olan La Ponche’ye. Şehrin balık avlama noktası olarak da bilinen bölge Vieux Limanı’nın kuzey doğusunda konumlanmış. Yazın sıcaklarından bunalanlar için buz gibi bir su, balık tutmayı sevenler için en doğru nokta ve şehrin tarihini keşfe çıkmak isteyenler için de başlangıç noktası olarak bilinen La Ponche, görüldüğü üzere çok yönlü bir kumsal!

Citadelle de St-Tropez

1602 yılında inşası tamamlanmış kaleyi şehrin neredeyse her noktasından görebilirsiniz. Neden mi, muhteşem de ondan! Zamanında İspanyolların saldırısına karşı gelmek için yapılan bu savunma kalesi şimdilerde turistik bir nokta olarak herkese kapılarını açmış vaziyette. Şehrin doğu kısmında bulunan kaleye çıkıp, şehri yukarıdan izlemek inanılmaz keyifli bir aktivite haline gelecek. Kalenin geçmişte zindan olarak bilinen kısmında ise şu an Musee de l’Histoire Maritime isimli bir denizcilik müzesi de yer almakta. Orayı da gezip, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Place des Lices

Şehrin merkezinde yer alan meydan, ağaçlıklarla kaplı bir yola sahip. Saint-Tropez halkının haftada iki kere kurmuş olduğu açık hava pazarı da burada bulunuyor. Her türlü meyve sebze dışında, sevdiklerinize hediyeler de alabileceğiniz pazar sizleri keyiflendirecek. Bölgenin çevresinde her çeşit restoran, kafe ve bar bulabileceğiniz lokasyon yemek yemekten antika ürünlere kadar her şeyiyle bir bütün.

Rue Gambetta

Saint Tropez’in en meşhur caddelerinden biri olan Rue Gambetta’yı meşhur yapan şey üzerinde kemerlerin bulunması. Şehrin tarihi bölümüne geçiş yaptığınızı gösteren kemerli kapılar turistlerin en çok uğradığı noktalardan biri. Tarihi binaları, dar sokakları, Arnavut kaldırımlarıyla sizleri hayran bırakacak caddenin sonunda sahile varmak ayrıca keyifli. Üstelik köşe başı restoranlarda mola verip, sokağın hareketinin keyfini oturduğunuz yerden çıkarabilmeniz de mümkün.

Port Grimaud

Ünlü mimar Francois Spoerry tarafından 1960’lı yılların başında yapılmaya başlanmış binaların yer aldığı bölge, sahil kenarının en popüler lokasyonu. Bölgedeki binaların tarihi yapıları sizi günümüze kadar getirebilecek bir kronolojiye sahip. Ayrıca kanalların arasından geçerek, yol boyu turlayabiliyor ve dilerseniz tekne turlarından dilediğinizi seçip sahili bir de tekne üzerinden keşfe çıkabiliyorsunuz.

Saint-Tropez'de Yeme İçme

Bildiğiniz gibi dünyanın en ünlü mutfaklarından biri Fransız Mutfağı. Saint Tropez bölgesi de Fransa’nın sahil kasabalarından biri olarak tabii ki ağırlıklı olarak deniz ürünü tüketiyor. Bölgede tüketilen en ünlü deniz ürünü Escargot dedikleri salyangoz. At eti ve kurbağa bacağı gibi sıradışı ürünlerin de tüketildiği mutfak, tabii ki sadece bunlardan ibaret değil. Fransızların bir diğer bilinen noktaları peynir ve şarap konusunda usta olmaları. Farklı bölgelerde üretilen farklı süt ve süt ürünleri ülkenin her noktasında karşınıza farklı tatlarda peynir çıkacağı anlamına geliyor. Peynir dükkanlarında bu peynirlerden tadabilir, damak tadınıza uygun olanı satın alabilirsiniz. Üzümlerin de en az peynirler kadar çeşitlilik göstermesi Fransızları şarap çeşitliliği konusunda da zengin bir hale getiriyor. Şaraba eşlik etmesi için özel olarak üretilen Rokfor, Brie ve Camembert en bilinen peynirleri arasında. Peki bu peynire eşlik edecek en güzel şarap ne diye soracak olursanız, o da Bordo bölgesinde üretilen üzümlerden yapılmış olan Champagne isimli şaraplarıdır. Tatlılara geçelim dediğinizi duyar gibiyiz. Milföy pastası, ekler, parfe, sufle, makaron, krep, çikolatalı mus ve krem brule en sık tüketilen tatları arasında yer alır. Karnınız guruldamaya başladı gibi!

Ulaşım ve Konaklama

Türkiye’den Saint Tropez bölgesine direkt olarak uçuş bulunmamaktadır. İstanbul üzerinden Saint Tropez’e ulaşmak için öncelikle şehirden 100 kilometre uzaklıkta olan Nice bölgesine gidip oradan da dilerseniz uçakla dilerseniz de otobüs veya tren gibi ulaşım araçlarıyla Saint Tropez’e ulaşabilirsiniz. Jet sosyetenin varlığından bahsetmiş olduğumuz şehir görece bir miktar pahalı. Bu sebeple konaklama için gecelik minimum 50 Euro’yu gözden çıkarmanız gerekebilir.