Gotik Bir Şehir: Köln

Almanya'nın dördüncü büyük şehri olan Köln bulunduğu eyaletin önemli ulaşım, kültür, bilim ve sanat merkezidir. Demir ve havayolu ulaşımının kesişim noktasında bulunan kentin tam ortasından Ren Nehri geçmektedir. Nehrin her iki yakası sekiz köprüyle birbirine bağlanmıştır.

Şehrin siluetini domine eden şehrin ikonik yapısı Köln Katedrali önderliğinde görülmeye değer yerler sunan Köln, müze ve sanat bakımından oldukça güçlüdür. Çikolata ve Roma hayranları için de müzeler bulunuyor şehirde. Şehrin içine doğru yürümeye başladığınızda antik Roma Duvarı’na, Ortaçağ Kiliselerine, olağandışı savaş sonrası binalara, avangard yapılara ve Ren kıyısında postmodern bir mahalleye bile rastlayabilirsiniz.

Görülmesi Gereken Yerler

Köln Katedrali - Kölner Dom

Köln'ün en büyük cazibe merkezi olan ve yükselen ikiz kuleleriyle görkemli Kölner Dom, Köln şehrinin manevi kalbi konumunda yer alıyor. Sanat ve hazinelerle dolu olan katedralin güney kulesini güney kulesini 533 adımda gezebiliyorsunuz. Eiffel kulesi inşa edilene kadar Avrupa'daki en büyük yapı katedralin çan kulesiymiş. Almanya’nın en büyük katedrali olan Kölner Dom, ortaçağda inşa edilmiş ve vitray pencerelerinden süzülen ışık filtreleri; 72 renkte 11.500 kareden oluşan kaleydoskop efekti ile mimar “Gerhard Richter’in ışık senfonisi” olarak anılır. Öğleden sonra katedrale ışık vurduğunda sebebini anlamak mümkün. Katedral 1996'da Unesco Dünya Mirası Alanı oldu.

Römisch - Germanisches Müzesi

Ren boyunca bulunan Roma eserlerinin girişin dışında sergilendiği müzede heykeller ve harabeler yer alır. Müzede dev bir Poblicius mezarı (MS 30–40), 3. yüzyıla ait muhteşem Dionysus mozaiği ve şaşırtıcı derecede iyi korunmuş cam eşyalar bulunuyor. Müzede, Roma döneminden beri tasarımları şaşırtıcı derecede az değişiklik göstermiş oyuncaklar, cımbızlar, lambalar ve mücevherlerden günlük Roma yaşamına dair bilgiler edinmek mümkün. Roma kentinin kalıntıları, limana ve iki kuyuya giden bir sokak da dahil olmak üzere müzenin etrafında yer alıyor.

Schnütgen Müzesi

Neumarkt'ın doğusunda yer alan müze Orta Çağ dini ve heykel sanatının bir deposu olarak tanımlanıyor. Serginin bir kısmı Romanesk Cäcilienkirche yani Cecily Kilisesi’nin ortamını tasvir eder. Ayrıca atrium kompleksinin bir kısmı Rautenstrauch-Joest-Müzesi'dir.

Kolumba Müzesi

Kolumba olarak adlandırılan sanat, tarih, mimari ve maneviyatın tek potada ertildiği Köln Arkeoloji Bölgesi’nin dini hazineler koleksiyonuna ev sahipliği yapan bina, Geç Gotik kilise St Kolumba'nın kalıntılarını, Roma dönemine dayanan kalıntıları ve 1950 yılında inşa edilen Ruins şapelindeki Madonna'yı barındırıyor. 12. yüzyıldan kalma oyma bir fildişi haç da burada sergileniyor.

Wallraf - Richartz Müzesi ve Corboud Müzesi

13. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar uzanan Avrupa tablolarından oluşan ünlü bir koleksiyona sahip olan Wallraf-Richartz Müzesi’nin binası postmodern bir küp şeklindedir. Çalışmalar kronolojik olarak sunulmaktadır. Müzede yer alan en ünlü tablo, Stefan Lochner'in Madonna im Rosenhag tablosudur.

Üst katta Almanya'nın en büyük empresyonistleri Monet, Van Gogh, Cezanne, Gauguin ve diğerlerinin başyapıtları da dahil olmak üzere zengin bir tablo koleksiyonu yer alıyor.

Ludwig Müzesi

Çağdaş sanatın bir mekânı olan Ludwig Müzesi, önemli aşamalardan gelen eserlerin cesur bir karışımını sunuyor. Alman dışavurumculuğu, Picasso, Amerikan pop art (Warhol, Lichtenstein) ve Rus avangard ressam Alexander Rodchenko'nun eserleri burada sergileniyor. Rothko ve Pollock’un soyut koleksiyonu öne çıkanlardan biri olmakla beraber Gursky ve Tillmanns’ın fotoğraf bölümü görülmeye değer.

Schokoladenmuseum

Azteklerin dediği gibi “tanrıların iksiri” çikolatanın bu yüksek teknolojili binada nasıl yapıldığı sergileniyor.  Giriş katta çikolatanın yapımıyla ilgili sergiler yer alırken, kakao yetiştirme sürecini ve fabrikada eş zamanlı çikolata üretimini izleyebilirsiniz. Çikolata çeşmelerinde mola vererek bu müzeyi gezebilirsiniz. Üst katta çikolata, reklam, porselen ve diğer aksesuarların kültürel tarihi üzerine bölümler vardır. Alt kattaki dükkandan en sevdiğiniz lezzetleri satın alabilirsiniz.

Köln'de Yeme İçme

Alman mutfağında hemen hemen her yemekte patates görmeniz mümkün. Himmel un Aad soğan, elma ve patates püresinden özel bir sosla yapılan Köln’e özgü bir yemektir. Köln yöresine özgü bir sosis çeşidi olan Flönz’ü de deneyebilirsiniz. Rievkoche bizim gözlemeye benzeyen ve içerisinde patates ve elma püresi bulunan bir hamurişi yemeği. Mutlaka denemenizi öneririz. Rheinischer Soorbrode eskiden at etinden yapılan ancak günümüzde sığır etiyle yapılması tercih edilen bir tür geleneksel Köln yemeğidir. Kölsh adı verilen ve Köln birası olarak da bilinen birayı da Köln’e geldiğinizde deneyebilirsiniz. Almanya biranın başkentlerinden biri olduğundan büyük bardaklarda servis ediliyor.