İspanya’nın Dans Eden Şehri Ibiza

İspanya’ya bağlı olan Balear Takımadaları’ndan belki de en güzel olan Ibiza Adası’nın en büyük şehri olan Ibiza, gece hayatıyla Akdeniz’in en çok ilgi gören şehirlerinden biri olarak yazımıza yer almayı hak etti. 1986 yılında Katalana’da Eivissa ismi ilen hitap edilmeye başlaması kararlaştırılan şehir 1999 yılında Unesco Dünya Mirasları Listesi’ndeki yerini de alarak, tarihe altın harflerle kazındı. Adanın korunması için verilen bu güzel karar üzerine şehir daha büyük ilgi görür olmuştur. Öyle bir ilgidir ki bu havalimanına neredeyse yıl içerisinde 26 bine yakın uçak iner. Şehrin resmi dili Katalanca ve İspanyolcadır. Fakat şehirde öyle bir kültür birleşimi vardır ki Fransızca, Almanca ve İngilizce de en az resmi dille kadar sık konuşulan diller arasındadır. Biz sizin adınıza çok heyecanlıyız daha fazla uzatmadan gezilecek yerler listemize bakalım istiyoruz.

Görülmesi Gereken Yerler

Büyük Ibiza Katedrali

Ibiza’nın tarihi geçmişinden ötürü şehirde birçok katedral bulunuyor. Fakat en çok ilgi göreni Büyük Ibiza Katedrali. Nedeni ise, 1300’lerde yapılmış olması ve Katalan Gotik mimari esintileri taşıması. Kültürel birleşmenin somut bir kanıtı olarak gösterilen katedral, kutsal eşyaların yer aldığı odanın 1592 yılında eklemesinden beri büyük ilgi ile karşılanıyor. Heykellerin göz alıcı vitrayların bulunduğu katedral tam bir görsel şov niteliğinde. Ayin olmadığı sürece 09.30 ve 16-22 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz katedralin üstüne çıktığınızdaki manzarasından söz etmiyoruz bile.

Gizemli Es Vedra Adası

Batıda yer alan neredeyse yüzerek gidebileceğinizi düşündüren Vedra Adası gizemini, 155 milyon sene önce gerçekleşen depremde batan Atlantis Kıtası’nın bir parçası olmasından alıyor. Diğer bir özelliği ise adada herhangi bir metalin olmamasına rağmen, dünyanın en manyetik alanları arasında yer almasını sağlayan çekim gücüne sahip olması. Fenikelilerin Ufo ile burayı gördükleri de söylenmekte. Daha da ne olsun ki hala ziyaret etmeyi düşünmüyorsanız, merağınızı sorgulamanızı öneriyoruz.

Broner Müze Evi

Erwin Broner’in Nazi Almanyası’ndan kaçması ve Ibiza’ya yerleşmesi olayını hepimiz biliyoruz. Kendisi Musevi bir mimardır ve Ibiza ona kapısını açmışken şehre bir güzellik katma düşüncesi içerisine girmiştir. Kendisinin evi olan ama ilk amacının Ibiza halkına teşekkür etmek olduğunu belirten mimar, muhteşem bir ev tasarlamıştır. Bu sebeple Casa Broner olarak bildiğimiz evi ziyaretçilere açık bir müze haline getirmiştir. Evin içerisinde kendisinin çizimleri, hayat hikayesi ve geriye kalan tüm çalışmalarını görebilirsiniz. Ibiza’da bilinen bir mimar olan Broner, şehirde birçok evi tasarlamıştır. Nisan ayından ağustos adına kadar sabah 10 ile 14 saatleri arasına ziyaret edebileceğiniz evi, ekim ve mart arasında da sabah 10 ile 16.30 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz.

Santa Eulalia Etnografya Müzesi

Şehrin merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta olan müze ünlü hippi pazarlarını geçtikten sonra görmeniz gereken ikinci yer olarak listemizdeki yerini aldı. Salı ve cumartesi günleri sabah 10-13 ve 17-20 saatleri arasında görebileceğiniz muhteşem bir müze. İbiza’da yer alan klasik bir kasaba evi olarak inşa edilen müze, çiftçilikle uğraşmış olan insanların geçmişine iniyor. Müze içerisinde o dönemde yaşayan insanların, giyimleri yaşadıkları evlerin biçimleri, kullandıkları araç gereçler ve daha birçok şey sizi bekliyor olacak. 3 Euro vererek bu maceraya dahil olabilirsiniz.

Çağdaş Sanat Müzesi

Dışarıdan bakıldığı zaman minicik bir yer gibi gözüken deyim yerindeyse içi dolu turşucuk olan Çağdaş Sanat Müzesi, aslında dünyanın en büyük müzelerinden biri. Nedeni ise metre karesi değil, içerisinde dünyanın her yerinden çağdaş sanat eserlerini arşivleyip, sergilemesi. Madrid’den Malmö şehrine kadar uzanan sanatçı arşivleri burada sergileniyor. 1964 yılından beri hizmet veren müze, salı ve cuma günleri 10-14, hafta sonları ise 10-13.30 saatleri arasında ziyaretçilere açık. Üstelik giriş ücretsiz!

Formentera Adası

Gezdiniz gördünüz. Sıra geldi tatilinizin son günlerini denize girerek geçirmeye. Feribotla şehir merkezinden 10 dakika kadar giderek vardığınız Formentera Adası, muhteşem plajlarıyla göz dolduracak. Dalış yapma keyfini burada tadabileceğiniz gibi sahilde gözünüze kestirdiğiniz mekanlarda buz gibi kokteyllerinizi de yudumlayabilirsiniz. Eğlenceye ayrı bir tutkusu olan şehrin en güzel yerlerinden biri olan Formentera Adası, kendinizi dans ederken bulmanızı sağlayacak.

Ibiza'da Yeme İçme

17 farklı özerk bölgeden oluşan bir şehrin mutfağından bahsediyoruz. Kısaca ne ararsanız bulabileceğiniz bir mutfak. Akdeniz mutfağı adı altında bütünleşen tüm bu mutfaklar Ibiza’yı çok daha keyifli bir hale getiriyor. İspanyol omleti Tortilla Espanola, soğuk domates çorbası Gazpacho, deniz ürünleriyle yapılan pilav Paella de Marisco ve daha birçok lezzet tadılmak için sizi bekliyor. Yemeğin üzerine bir de Ensaimada ve Flao isimli tatlılardan yediniz mi keyfinize diyecek yok. Bunları yerken meşhur İspanyol içkisi sangriadan tüketmezseniz olacaklardan biz sorumlu değiliz!

Ulaşım ve Konaklama

İstanbul’dan Ibiza’ya direkt uçuşlar bulunmaktadır. Fakat isterseniz Barcelona’ya uçup orayı da 1-2 saat gezip oradan feribotla Ibiza’ya gidebilirsiniz. Konaklama için çoğu Avrupa ülkesine göre çok daha ucuz olan Ibiza’da geceliği 30 Euro’dan başlayan fiyatlara kalabilmeniz mümkün.