İstanbul 3. Havalimanı Hakkında Her Şey

Sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda tüm Avrupa ve Asya’nın en büyük yatırımlarından ve en kapsamlı projelerinden biri olan İstanbul 3. Havalimanı’nın çalışmaları büyük bir ivme kaydetti. Özellikle son dönemlerde gündemden düşmeyen, İstanbul 3. Havalimanı’nın henüz ismi dahi netleşmemiş olsa da hakkında aslında birçok soru da yanıt buldu denebilir. 3. Havalimanı ne zaman hizmete girecek, 3. Havalimanı’na nasıl gidilir ve hangi toplu taşıma araçları havalimanıyla bağlantılı olacak, hangi hava yolu firmaları havalimanına uçacak gibi soruların cevabını merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

İstanbul 3. Havalimanı Nerede?

Şüphesiz herkesin aklında İstanbul 3. Havalimanı nerede ve havalimanına nasıl ulaşılır soruları var. Maalesef ki nasıl ulaşılır konusunda bazı kısımlar henüz netleşmemiş olsa da konumu elbette kesin bilgi; İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan 3. Havalimanı, Karadeniz kıyılarındaki Tayakadın ve Akpınar köylerinin arasında konumlanıyor. Proje tamamlandığı zaman yaklaşık 76.5 kilometrekarelik bir alanda hizmet verecek olan İstanbul 3. Havalimanı’ndan şehrin merkezi konumundaki Taksim’e gitmekse araçla sadece 15 dakika sürecek. Çatalca, Göktürk Arnavutköy kavşağında bulunan havalimanı Terkos Gölü’ne de çok yakın bir mesafede bulunuyor.

İstanbul 3. Havalimanı’na Nasıl Gidilir?

İstanbul 3. Havalimanı’na ulaşım kısmı netleşmedi fakat hayata geçirilecek projeler kapsamında yolcular için birden fazla ulaşım alternatifi olacak. 2018 yılının temmuz ayı itibariyle %80’lik bir kısmının tamamlandığı İstanbul 3. Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bağlantılı olacak. Dolayısıyla havalimanına ulaşım da gayet rahat ve kolay. Yüksek hızlı tren projesiyle birlikte havalimanından bu trene binerek Taksim’e ulaşmak da mümkün. Hem Taksim hem de İstanbul’un diğer merkezi bölgeleriyle bağlantılı olacağı için yolcuların alışkın olduğu Atatürk Havalimanı ulaşım ağı ve sistemi çok daha kolaylaşarak 3. Havalimanı devam edecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise İstanbul 3. Havalimanı’nı hem Asya hem de Avrupa yakaları ile bağlantılı hale getirecek.

İstanbul 3. Havalimanı Ne Zaman Açılacak?

Evet, büyük gün! Her şey net, resmi açıklama da geldi; bize de açıklaması kaldı… iGa CEO’sunun yaptığı açıklama doğrultusunda İstanbul 3. Havalimanı projesinin 29 Ekim 2018 Cumhuriyet Bayramı’na yetiştirilerek hizmete açılacağını söylemek mümkün. Avrupa’nın gelmiş geçmiş en büyük ve en çok ses getiren yatırımlarından biri olan İstanbul 3. Havalimanı mega projesi, herhangi bir aksilik olmazsa eğer 29 Ekim’de gerçekleşecek açılış töreniyle birlikte hizmete başlayacak.

İstanbul 3. Havalimanı’na Hangi Hava Yolu Firmaları Sefer Düzenleyecek?

İhale bedeli tam tamına 22 milyon avro olan İstanbul 3. Havalimanı’nın yüksek tahminler üzerine yolcu taşıma kapasitesi 150 milyonu zorlayacak gibi duruyor. Hal böyle olunca ayrı ayrı 6 pistin de olacağı İstanbul 3. Havalimanı’na hangi hava yolu firmalarının uçuş seferleri düzenleyeceği de tam bir merak konusu. Şüphesiz yadsınamaz bir gerçek var ki, o da ülkemizin bayrak taşıyıcısı olan Türk Hava Yolları’nın İstanbul 3. Havalimanı için de demirbaş firmalardan biri olacağı. Kimi uzman görüş ve yorumlarına bakacak olursak da İstanbul 3. Havalimanı’nın açılması havacılık sektörüne yeni bir soluk getirmekle birlikte yeni yerli hava yolu firmalarının sektöre adım atması da muhtemel olabilir. 2017 istatistiklerine göre İstanbul Atatürk Havalimanı’na uçuş seferi olan toplam 52 hava yolu firması var. E durum böyle olunca da gündemi epey meşgul eden "250 hava yolu şirketi yeni havalimanına uçmak için sırada bekliyor!” manşetleri gerçekliğini yitirmiş oluyor. Henüz hangi firmaların hangi şehirlerden ya da hangi şehirlere İstanbul 3. Havalimanı merkezli uçuş seferi gerçekleştireceğine dair net bir açıklama yok.

İstanbul 3. Havalimanı Hakkında Diğer Bilgiler

  • Proje tamamlanıp her yönüyle hizmete hazır hale geldiğinde 3. Havalimanı’nın ilk hedefi yıllık 90 milyon yolcu kapasitesine ulaşmak. Sonrası için hedef yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi!
  • İstanbul 3. Havalimanı’na günde maksimum 2 bin iniş – kalkış yapılabilmesi planlanıyor.
  • Avrupa’nın en büyük havalimanı otoparkının İstanbul 3. Havalimanı’nda olacağını söylesek? Hem de 18 bin araç kapasitesi ve kapladığı 1 milyon 300 kilometrekarelik alan ile…
  • İstanbul 3. Havalimanı’ndan 350’den fazla noktaya uçuş gerçekleştirilecek.
  • İstanbul 3. Havalimanı’nın gerekli koşullar sağlandığı takdirde 250 civarında yerli ve yabancı hava yolu firmasına hizmet vermesi planlanıyor.
  • 100 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacak.
  • İstanbul 3. Havalimanı terminali içerisinde 32 metrekarelik bir alanı kaplayan yeme içme alanı, 22 bin metrekarelik alana yayılmış olan özel yolcu salonu, SPA merkezi, kuaför salonu, büyük bir sağlık merkezi ve daha birçok alan yolcuların tüm ihtiyaçların karşılanması için 7/24 hizmet verecek.
  • 76.5 kilometrekarelik bir alanı kapsayacak ve havalimanında ayrı ayrı 6 farklı pist olacak.
  • İstanbul 3. Havalimanı’na verilecek isim henüz netleşmedi ama adının "Recep Tayyip Erdoğan” konulması hala gündemde.
  • 29 Ekim 2018 tarihinde hizmete açılacak olan İstanbul 3. Havalimanı’nda uçak geçiş köprüsünün sayısı 143 olmakla birlikte havalimanı aynı anda 114 farklı uçağa hizmet verebilecek bir kapasite ve altyapıya sahip olacak.
  • Havalimanının 29 Ekim 2018 tarihinde açılışının gerçekleştirilip akabinde hizmete başlaması için ekim ayından en az 3 ay önce flight-checkler’in eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekiyor.
  • Yapımı tamamıyla biten 1 numaralı pistin uzunluğu 3750 metre.
  • İstanbul 3. Havalimanı otoparkının oto bakım servisi de olacak ve buna ek olarak 900 engelli araç kapasitesine sahip ayrı bir otopark da bulunacak. Ayrıca elektrikli araç sahiplerinin kullanabileceği şarj üniteleri de havalimanı otoparkında yer alacak.
  • İstanbul 3. Havalimanı’nda tam tamına 500’ün üzerinde check-in noktası, 460 otel odası, 14 check-in adası, 1 milyon 390 metrekarelik alan üzerine kurulu kargo bölümü, 5.5 milyon ton kargo kapasiteli alanı, 42 kilometre uzunluğundaki kusursuz bagaj sistemi ve dahası ile Avrupa tarihine adını altın harflerle yazdırmaya hazırlanıyor.
  • İstanbul 3. Havalimanı inşaatı ile ilgili en ilginç bilgiler ise şöyle: Terminal binasının inşaatında kullanılacak demir miktarı 180 bin ton ve 3500 hektarlık bir alana yayılan havalimanının inşasında halen daha 20 binden fazla işçi çalışıyor.