İtalya’nın Tarih Kokan Şehri Siena

İtalya’nın tam ortasında yer alan şaraplarıyla meşhur olan Toskana bölgesine bağlı olan Siena şehri, İtalya’nın Unesco Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan şehirlerinden biridir. 54 bine yakın nüfusuyla görece küçük ve keyifli, kendi halinde bir şehir olarak karşımıza çıkar. Avrupa şehirlerinin kendine has tarihi özellikleri olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Ama arkadaşlar Siena’ya gittiğimiz zaman gökten bizi bir Ortaçağ filmine fırlatmışlar hissinden de ayrı bir hoşlandığımızı belirtmek isteriz. Sanat eserleri gibi binaları, müzeleri, kiliseleri, meydanları, kendine has gizli kalmış ve bozulmamış yerel kültürüyle herkesi kendisine hayran bırakıyor. Temmuz ve ağustos aylarında düzenlenen Palio at yarışları da şehre ayrı bir renk katmıyor değil. Gelin at yarışları başlamadan hemen önce şehre bir göz gezdirelim.

Görülmesi Gereken Yerler

Santa Maria Assunta Katedrali

İtalya deyince aklımıza ilk gelen şeylerden biri Gotik mimari yapıyla donatılmış binaları. Santa Maria Assunta Katedrali de tam olarak bir Gotik harikası. Heykellerle süslü bir dış cepheye sahip olmakla kalmayıp, kabartmalı süslemelerle de kendini gösteren yapı, Siena’nın kırmızı tuğlalarla kaplı evlerine ters düşecek şekilde bembeyaz bir şekilde karşımıza çıkıyor. Kilisenin dışının güzelliğinin yanı sıra içinde yer alan duvar, şapel ve tavan süslemelerinin inceliği bir ayrı güzel. Bodrum, kütüphane, heykeller, ahşap oymalar ve gümüş el çalışmalarıyla İtalya’nın dini baş yapıtlarından biridir.

Piazza del Campo Meydanı

Eski şehirde yer alan önemli merkezlerden biri olan Piazza del Campo, up uzun sokakların ve boş alanların olduğu kavisli binalarıyla sizlere panoramik görüntü sunabilen bir meydan olma özelliğindedir. Meydana geldiğinizi anlayacağınız şey ise uzun ve ipince olan kuledir. İtalya’nın şehir meydanlarının sembolü olan kulenin önünde Fonte Gaia ismine sahip bir dikdörtgen çeşme vardır. Her yapının tarihte bir yeri olan meydanı şehri gezerken sıkça geçecek ve her defasında farklı bir güzelliğini keşfedeceksiniz.

Siena’s Town Hall

Piazza del Compo’da yer alan Siena’s Town Hall 13.yüzyılda kamu binası olarak kullanılmak için inşa edilmiştir. Gotik mimarisiyle dikkatleri üzerine çekmekle beraber İtalya’nın tarzına uygun bir şekilde kırmızı tuğlalardan yapılmıştır. Küçük ve şık pencereleri, yuvarlak kemerleri ile gözlerinizi üzerinden alamayacağınız bir yapıdır. Yapının altında Siena San Bernandino vaazı ve Mesih’in tuğrası yer alır. İlk katında ise 16.yüzyılda Toskana ve Siena’ya hakim olan Medici hanesinden kalma ceket ve silah sergilemektedir.

Mangia Kulesi

102 metrelik, ince bir mimariyle yapılmış olan Torre del Mangia kulesi, Ortaçağ’ın kendisinden söz eden en büyük kulelerinden birisidir. 1338 ve 1348 yılları arasında Minuccio ve Francesto di Rinaldo kardeşlerin isteği üzerine yapılmıştır. Kulenin genel yapısı kırmızı tuğlalardan oluşur ve şaftının üzerinde beyaz bir traverten yapı kaplıdır. Kulenin en tepesine çıkmak mümkün değildir fakat Siena manzarasını kulenin çıkılabilen en üst katından da izleyebilmeniz mümkün.

II Palio

Evet Siena’yı Siena yapan bir diğer özellikle temmuz ve ağustos aylarında düzenlenen at yarışları. Meydana binlerce insanın doluştuğu, herkesin rekabetli bir yarışa hazır olduğu ve sonunun her defasında eğlenceyle bittiği at yarışları, Siena’da deneyimlemenizi önerdiğimiz etkinlikler arasında. Sokakların afişlerle doldurulduğu, hediyelik eşya dükkanlarına özel ürünlerin getirip satıldığı etkinlik 1500’lü yıllardan beri kesintisiz bir şekilde yapılan muhteşem bir gelenek. Eğer bu tarihlerde Siena’yı gezmek istiyorsanız otel rezervasyonunuzu mutlaka yaptırın çünkü her sene dünyanın dört bir yanından at yarışlarını izlemek için milyonlarca insan şehre akın ediyor.

Via Banchi di Sopra

Şehri bir güzel gezdiniz. Tarihini öğrendiniz. At yarışlarını izlediniz. Kulelere çıkıp şehrin tamamına hakim oldunuz. Yavaş yavaş dönüş gününüz yaklaşıyor. Sıra geldi hem kendinize hem de sevdiklerinize güzel hediyeler almakta. Ve tabii ki biraz da alışveriş yapmakta. Çanta, ve ayakkabı satışı ile ünlenmiş olan Via Banchi di Sopra caddesi araç trafiğine kapalı ve dört bir yanı dükkanlarla dolu bir bölgedir.

Siena'da Yeme İçme

İtalyan mutfağı muhteşem bir lezzete sahipken yanına bir de Toskana mutfağının yerel yemekleri de eklendi mi şehri gezmekten bir önce mola verip yemek yemek isteyeceksiniz. Siena’nın meydanında yer alan restoranlarda ister yerel ister dünya mutfaklarından yiyecekler bulabilirsiniz. Ev yapımı kalın erişteden yapılan pici, siyah yer mantarı ile yapılan tagliolini ilk denemeniz gereken tatlar arasında. Tonno alla Mediterranea adlı Akdeniz ton balığı size ton balığının ne olduğunu gösterecek! Yanınızda içecek olarak Toskana şaraplarından içmenizi söylemiyoruz bile, bu zaten olmazsa olmaz!

Ulaşım ve Konaklama

Siena şehri bir havalimanına sahip değildir. Bu sebeple şehre direkt uçuş imkansızdır. Siena’ya en kolay varma şekli İstanbul’dan Roma’ya uçup oradan Firenze havalimanına gidip kısa bir otobüs yolculuğuyla şehre ulaşmaktır. Konaklama olarak İtalya’nın diğer şehirlerine göre çok daha uygun fiyatlara sahip olan Siena’da 30 Euro’dan başlayan fiyatlarla kendinize kalacak bir yer bulabilirsiniz.