Kaplanların Anavatanı Bengal

1971 yılında gerçekleşen Hint-Pakistan savaşı sonrası Batı Bengal bölgesinde kurulan eyalet, dünyanın en yoğun nüfus oranına sahip bölgelerinden birisidir. Başkenti Kalküta olan eyaletin kuzeyinde Himalayalar, güneyinde ise Bengal Körfezi yer almaktadır. Dünyanın en büyük deltası olan Ganj deltasında kurulu yerleşimde dünyanın en büyük mangrov ormanı yer alır ve dünyaca ünlü Bengal kaplanı bu ormanlarda yaşar.

Görülmesi Gereken Yerler

Victoria Anıtı

Mısır, Mughal, İngiliz, Deccani, İslam ve hatta Venedik unsurlarından esinlenerek tasarlanan Victoria Anıtı, Lord Curzon tarafından Kraliçe Viktorya'nın anısına inşa edilmiştir. 64 dönüm araziyi kapsayan yapı yemyeşil bir bahçeye sahiptir. Anıtın içerisindeki salon bir müze olarak tasarlanmış olup burada Kraliçe Viktoria’nın hayatını tasvir eden yağlıboya tablolar yer almaktadır. Müzede ayrıca Thomas Hickey, Johann Zoffany, Charles D'oyly William Hadges, Tilly Kettle ve William Simpson gibi Avrupalı sanatçıların eserlerini de görmek mümkün.

Tipu Sultan’ın hançeri, Abul Fazal’ın Ain-i Akbari el yazması ve Plassey Muharebesi’nde kullanılan top müzede yer alan ilgi çekici eserlerden bazılarıdır.

Shiva Tapınağı

Shiva Tapınağı, Ambika Kalna yani “Tapınak Kenti” anlamına gelen bölgede yer alan ve tanrıça Maa Kali’ye ithaf edilen tapınaklardan bir tanesidir. Bishnupur'un kraliyet arazisinin devrini ve mülkiyetini kutlamak için 1809'da Maharaja Teja Chandra Bahadhur tarafından yaptırılmıştır. Bir mimarlık harikası olan tapınakta iki eş merkezli dairenin birleşiminden oluşan her biri Lord Shiva’ya adanmış küçük tapınaklar yer alır. Duvarlarında Ramayana, Mahabharata ve av sahneleri tasvirleri bulunmaktadır. Bengal’de bir insanın samimi duaları ve ibadetleri sayesinde tanrıyla iletişim kurabileceğine inanılır. Tüm dünyevi duygulardan uzaklaşıp insan kendi içine dönerek Tanrı’ya kavuşmak için hayatını adamalıdır. Tapınak yapısında da bu durum tasvir edilmiştir. Tapınağın dış dairesi yaşadığımız dünyayı temsil ederken, iç daire Lord Shiva’ya dualar ederek elde edilen saf düşüncelerle dolu dünyayı simgeler.

Howrah Köprüsü

Birçok filme konu olan Howrah Köprüsü, Hooghly Nehri boyunca uzanır. Mimarisiyle dikkat çeken 457 metrelik çelik yapı, Kolkata’nın sembolüdür. 1942'de tek bir somun veya cıvata olmadan inşa edilmiş ve perçinlerle bir arada tutulmuştur. Yıllarca çiğneme tütün tüketiminin neden olduğu aşındırıcı hasar nedeniyle fiberglasla kaplanmıştır. 1965 yılında Hindistan'ın ilk Nobel Ödülü Sahibi Rabindranath Tagore'den sonra köprünün adı Rabindra Setu olarak yeniden adlandırılmıştır. Kolkata'nın herhangi bir yerinden otobüsle, taksiyle veya araba kiralayarak kolaylıkla köprüye ulaşabilirsiniz. Köprü geceleri farklı renklerde ışıklarla aydınlatılmaktadır.

Belur Math

Hintli filozof ve keşiş Ramakrishna Paramahamsa adına yapılan ve üç semavi dinin birlikteliğini savunan Ramakrishna Misyonunun merkezidir.  Başlıca özelliği, mimarisinde katedral, Hint sarayı ve Aya Sofya motiflerinin kullanılmış olmasıdır. Yapının içerisinde Ramakrishna'nın hayatını ve büyük ustası Swami Vivekananda'nın gezilerini anlatan eşyalar ve bilgilerin yer aldığı bir müze de bulunmaktadır. Howrah’tan kalkan banliyö trenleri aracılığıyla 25 dakikada Belur Math’a ulaşılabilmektedir.

Sunderbans Milli Parkı

İsmini Sundari (Heritiera Minor) olarak bilinen mangrov bitkilerinden alan Sunderbans Milli Parkı, 24 Paraganas bölgesinin güneydoğu ucunda yer almaktadır. Sundarbanlar, Ganges, Brahmaputra ve Meghna Nehirleri tarafından oluşturulan dünyanın en büyük deltasının bir parçasıdır. Etrafı mangrov ormanlarıyla kaplı 2585 ​​km2'lik Sunderbans, Hindistan'daki en büyük Kaplan Koruması ve Milli Parkı’nı oluşturuyor. Park, doğuda Matla Nehri ve Haribhanga Nehri, Kuzeyde Netidhopani ve Gosba doğal sınırları çevrilidir. Parkın en önemli turistik sembolü Bengal Kaplanlarıdır. Ayrıca park, Monitor Kertenkelesi, Hazneli Timsah ve Zeytin Ridley Kaplumbağası gibi büyük sürüngenlere de ev sahipliği yapmaktadır.

Sunderbans'ı ziyaret etmek için en uygun zaman, Aralık ile Şubat ayları arasındaki kış mevsimidir. Sunderbans’a ulaşmak pek kolay değil; en yakın tren istasyonu Canning’de yer alıyor ve milli parka ulaşmak yaklaşık 5 saat sürüyor.

Bengal Mutfağı

Hardal gibi sert ve keskin baharatların daha yaygın olduğu Bengal’de, Batı Hindistan’ın aksine,  kırmızı et yerine deniz ürünleri tercih ediliyor. Büyük balıklar genelde koyu baharat soslara bulanarak buharda veya kızartılarak pişirilir. Küçük balıklar ise genelde baharatlanarak kızartılır. Bengal’deki baharat karışımında ağırlıklı olarak; kimyon, kişniş, zerdeçal ve acı biber kullanılır; Panch Phoron adı verilen baharat karışımı yaygındır. Pirinç tüketimi Hindistan’ın geneline oranla Bengal’de çok daha yaygındır. Özellikle Kırmızı Patni pirinci oldukça ünlüdür. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan Khichuri, pirinçlerin safran ve baharat karışımı ile pişirilerek Biryani ve Pualo ya da mercimek eklenmesiyle yapılır. Süt ile yapılan tatlılar Roosogolla, Gulab Jamun ve Sandesh de çok yaygındır.

Ulaşım ve Konaklama

Hindistan’ın doğusunda yer alan Bengal için “son dakika uçak bileti” ve “kampanyalı uçak bileti”ni gidiyorum.com'da bulabilir ve yolculuğunuzu hesaplı hale getirebilirsiniz.

gidiyorum.com'da Bengal otelleri arasından bütçenize uygun olanları belirleyebilir, tercih ettiğiniz lokasyondaki otellerin odalarını erken rezervasyon fırsatından yararlanarak kalacak yerinizi ayarlayabilirsiniz.