La Perle de l’Ioni: İyonya’nın İncisi İzmir

Ege denince akla gelen ilk şehir İzmir, uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. İzmir Limanı, Mersin Limanı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük limanıdır. Antikçağ’ın en ünlü kentleri arasında yer alan Efes de İzmir kent sınırları içinde yer alır. Roma döneminde en büyük imparatorluk kentlerinden biri olan İzmir sanatsal aktivitelerin de oldukça yoğunlaştığı bir lokasyondu. Bugün de İzmir, Enternasyonal Fuarı, müzeleri ve kent dokusuyla Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biridir.

İzmir’de Görülmesi Gereken Yerler

Agora

Kemeraltı’nın tam karşısında yer alan Agora, Antikçağ’da çarşı, pazar yeri, politik toplantı ve alışveriş alanlarının olduğu yerdi. Açıkta duran beyaz mermer sütunların dikkat çekmesi sonucu yapılan çalışmalarla ortaya çıkarılan yapı Büyük İskender dönemine tarihlendiriliyor. Alandan çıkan buluntular İzmir Arkeoloji Müzesi’nde görülebilir. Müze her gün 08.00 – 17.00 arasında ziyarete açık.

İzmir Saat Kulesi

II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıldönümü için Sadrazam Mehmed Said Paşa tarafından 1901 yılında yaptırılan saat kulesi, İzmir’in simgelerinden biri halindedir. Kulenin mimarı Alman olduğu gibi saat de Alman İmparator II. Wilhelm’in hediyesidir. 25 metre boyundaki Saat Kulesi Konak Meydanı’nda yer alıyor.

Kemeraltı Çarşısı

Bir liman kenti olan İzmir eski dönemlerde de Anadolu’da üretilen ticari malların batıya dağıtım noktasıdır. Aynı şekilde batıdan gelen malların da Anadolu’ya taşınmak üzere getirildiği limandır. Kemeraltı da buna paralel olarak o zamandan beri bir ticaret merkezi olarak işlev görüyor. Kızlarağası Hanı alışveriş için ideal bir adres, yanındaki kahvecilerde ise yorgunluk kahvenizi içebilirsiniz.

Tarihi Asansör

1907 yılında, Musevi işadamı Nesim Levi tarafından yaptırılan asansör, iki mahalle arasındaki yükseklik farkından dolayı orada yaşayan insanların hayatını kolaylaştırmak amacıyla inşa edilmiştir. Daha önceden iki mahalle arasında 155 basamaklı bir merdiven kullanılmaktaydı. Asansörün yapımında kullanılan kırmızı tuğlalar Marsilya tuğlasıdır. Birkaç kez el değiştirdikten sonra 1983 yılından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir. Günümüzde asansör çalışır durumda olup üst katı ise kafeterya ve küçük bir seyir balkonu ile hizmet vermektedir. Asansöre, halk arasında “Asansör Çıkmaz Sokağı” olarak bilinen, resmi adı “Dario Moreno” olan sokaktan ulaşılmaktadır. Tarihi Asansör bir dönem Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı Karataş semtinde bulunmaktadır.

Kordon Boyu

Kordon, İzmir’in en çok bilinen yerlerinden biri. Kıyı şeridine sıralanan tüm semtlerin ortak yürüyüş alanı da diyebiliriz. İzmir’in bir ucundan diğer ucuna Kordon yolu boyunca yürüyebilir veya belediyeye ait bisikletleri kullanarak gezebilirsiniz. Güneşi batırmak için harika bir lokasyon olan Kordon’da yemek yiyebileceğiniz birçok restoran da mevcut.

Sevgi Yolu

Alsancak’ta bulunan Sevgi Yolu, iki yanı palmiye ağaçlarıyla bezeli, hediyelik eşya ve kitap satın alabileceğiniz küçük dükkanlarla dolu bir cadde. İzmir’in renkli yüzünü görebileceğiniz Sevgi Yolu’nda yürümeden şehir gezinizi sonlandırmayın.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi

İzmir’in İstiklal’i diyebileceğimiz bir cadde olan Kıbrıs Şehitleri kalabalık bir buluşma noktası. Caddede bulunan mekanlar hem alışveriş hem de yemek yemek ya da bir şeyler içmek isterseniz tercih edebileceğiniz bir yer. Yazın en sıcak günlerinde dahi kalabalık olan bu cadde şehrin ana merkezlerinden biri.

İzmir Arkeoloji Müzesi

1500 eser barındıran müzenin ilk hizmet verdiği bina Tepecik semtinde bulunan Aya Vukla (Gözlü) Kilisesi’dir. Müze  1984’ten bu yana Konak Bahribaba Parkı içindeki 5000 m²lik bir modern müze binasında hizmet veriyor. Üç katlı olan müze binasında; zemin katta tüm eserlerin ayrı kategorilerde korunup saklandığı eser depoları, restorasyon laboratuvarları, kütüphane ve arşiv bulunurken, ilk katta; idari bölümler yer almaktadır.

Taş Eserler Salonu, aynı zamanda müzeye giriş katı da olan orta katta yer alır. Bu bölümde; mermer ve taş heykeltıraşlık eserleri içeren büyük heykeller, büstler, portreler ve masklar sergilenmektedir. Müzedeki plastik eserler, sadece Hellenistik (M.Ö.330-30) ve Roma (M.Ö.30- M.S.395) dönemlerine aittir. 

İzmir Arkeoloji Müzesi’nin en çarpıcı eserleri arasında bulunan Roma Dönemi’ne tarihlenen mermer “Androklos Heykeli’nin” Efes’in kurucusu Androklos’a ait olduğu düşünülmektedir.

Üst katta bulunan Ord. Prof. Ekrem Akurgal Seramik Eserler Salonu ise; kronolojik bir sıra halinde düzenlenmiştir. Bu salonda çeşitli kazılardan ele geçmiş olan; Prehistorik Çağlar’dan Bizans Dönemi’ne kadar çok sayıda eser sergilenmektedir. Müze bahçesinde ise, çeşitli kazılardan ele geçen heykeller, lahitlerin sergilendiği bölüm, steller, yazıtlar, mimari parçalar yer almaktadır.

Etnografya Müzesi

İzmir Etnografya Müzesi, İzmir Arkeoloji Müzesi ile aynı bahçe içinde, karşılıklı konumdadır. Bina, 19. yüzyılda Neo klasik tarzda inşa edilmiştir. Birinci kattaki İzmir’in ilk Türk Eczanesi (İttihat Eczanesi) ve keçecilik, nalıncılık ve tenekecilik sanatlarının örnekleri ile İzmir’in meşhur şerbetçisi (Demirhindi) bu bölümden ziyaretçileri selamlamaktadır.

İkinci katta bulunan 19. yüzyıl gelin odası ahşap kaplı tavanı ile o yıllardaki doğal haliyle izleyenlerin hayranlığını topluyor. Bu bölüme girmeden soldaki bölümdeki vitrinde de farklı yörelere ait çeşitli bebekler sergilenmektedir.

Bu bölümün devamında; gelinlik vitrinleri, oturma odası sünnet odası, mutfak malzemeleri vardır. 2. bölümde, Ege Bölgesi gelin başları, kadın süs eşyaları, Osmanlı Dönemi sikkeleri, el yazması kitaplar ve yazı takımları ile devrin silah örnekleri, ok, yay, zırh, kama, tabanca vb. bulunmaktadır. Ayrıca halı tezgâhı ve çeşitli yörelerden halı örneklerinin sergilendiği iki bölüm de oldukça ilgisi çekicidir.

İzmir Tarih ve Sanat Müzesi

İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, İzmir Arkeoloji Müzesi’nin teşhir kapasitesinin dolması sebebiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün rehberliğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürpark’taki eski müze binası ve yanındaki iki bina yeniden onarılarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir. Müze, Kültürpark içinde yer almaktadır. Müze, tek kat üzerine 3 ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler: Taş Eserler Bölümü, Seramik Eserler Bölümü ve Kıymetli Eserler Bölümü’dür.

Atatürk Müzesi

Atatürk’ün İktisat Kongresi çalışmalarını yürütürken kullandığı bina 29 Ekim 1978'de törenle "Atatürk ve Etnografya Müzesi" olarak ziyarete açılmıştır. Müzedeki etnografik eserler 13 Mayıs 1988'de açılan yeni Etnografya Müzesi'ne taşındıktan sonra müzenin adı "Atatürk Müzesi" olmuştur. Bina, Osmanlı ve Levanten mimarisi karışımından meydana gelen Neoklasik tarzda bir yapıdır. Toplantı Salonu, Çalışma Odası, Yatak Odası, Misafir Odası, Berber Odası, Yaver Odası, Bekleme-Kabul Odası, Kütüphane, Yemek Odası ve Banyo’dan oluşmaktadır.

İnciraltı

Kent Ormanı alanında kurulu olan İnciraltı, İzmir’in en yeşil bölgelerinden. Piknik yapmak, dinlenmek için tercih edilen İnciraltı midye, kumru gibi yiyecek seçenekleri, kafe ve eğlence mekanlarıyla da ilgi çeken bir yer.

Teleferik

Balçova’da İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin tam karşısında bulunan Teleferik, İzmir’i tepeden izlemek için harika bir seçenek. Yaklaşık 3 dk süren teleferik yolculuğunun sonunda seyir alanı haricinde, doğayla iç içe mangal yapabileceğiniz büyük bir alan da var. Ağaçların arasında, şehre nazaran serin ve temiz havada yemeğe dair tüm ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek birbirinden farklı mekanlar da mevcut. Teleferik ziyaretinizi sadece seyir alanı olarak planlarsanız biraz pişman olabilirsiniz. Rahat ve huzurlu bir gün geçirmek isterseniz Teleferik mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri.

İzmir’de Yeme İçme

İzmir dendiğinde akla gelen ilk yiyecek elbette ki Boyoz. Aslında İzmir Yahudileri’ne ait bir hamur işi olan Boyoz artık İzmir’in yöresel lezzetlerinden biri haline gelmiş. Sade ya da içinde domates ve peynir bulunan çeşitlerini günün her saatinde hemen hemen her yerden temin edebilirsiniz.

Kumru; İzmir’den Türkiye geneline yayılmış bir lezzet olan kumruyu İzmir’deki çoğu büfede bulabilirsiniz. Susamlı sandviçin arasına peynir, domates ve pişirilmiş sucuk salam gibi ürünlerle hazırlanan Kumru, anavatanında tadılması gereken lezzetlerden.

İzmir Köfte, köfte ve patatesin yan yana dizilip soslanarak fırında pişirildiği yöresel bir yemektir.

Bergama Köftesi, İzmir’de deneyebileceğiniz pek çok köfte çeşidinden biri. Bergama Köftesi, İzmir Köfte gibi sulu değildir. Izgara köfte tercih edecekseniz Bergama Köftesi iyi bir tercih olacaktır.

Şevketi Bostan, Ege’ye özgü bir lezzet olsa da sıklıkla İzmir mutfağında yer alır. Bazı balık restaurantlarında zeytinyağlı meze haline getirilmiş çeşidini de bulabilirsiniz. Bulması ve temizlemesi zor bu bitki, anason kokuludur. İzmir’de ateşli hastalık tedavisi için de tüketilmektedir.

Lokma Tatlısı, İzmir’in meşhur sokak lezzetlerinden biridir. Mayalı hamur kızgın şerbete atılarak yapılır. İzmir’in pek çok yerinde bu tatlıyı bulabilirsiniz.

Subye; İzmir’e yerleşen Yahudiler tarafından İzmir kültürüne katılmış bu içecek kavun çekirdeğinin ezilmesiyle hafif şekerle tatlandırılan hafif nişastalı süt kıvamında soğuk içilen bir içecektir. Sadece Hatuniye Camisi ve Dönertaş yolunda bulabilirsiniz.

Ulaşım ve Konaklama

İzmir seyahatinizde kullanacağınız “uçak bileti al”mak için gidiyorum.com'u ziyaret edebilirsiniz. “promosyonlu uçak bileti” ile “en ucuz uçak bileti iç hatlar” seçenekleri ve farklı “uçak firmaları”nın “uygun uçak bileti” avantajlarına gidiyorum.com'dan erişebilirsiniz.

Konaklama yapabileceğiniz tüm otellerin listesi ve kalitesine göre oda fiyatları gidiyorum.com'da erken rezervasyon imkanı da sunuyor!