Malezya’nın Renkli Başkenti, Kuala Lumpur

Kültür ve finansın baş kaynağı olan Kuala Lumpur, Malezya’nın başkentidir. Güneydoğu Asya ülkeleri arasındaki şehirler içinden belki de en gelişmişi olarak karşımıza çıkar. İki nehrin kesiştiği bir noktada yer alan Kuala Lumpur, gözlerinizi kamaştıran binalarıyla birbirinden renkli sokaklarıyla ve halk dilindeki tabiriyle tam bir çamurlu bir kavşak olma özelliğindedir. Sadece merkezinde iki milyona yakın insanın yaşadığı toplam nüfusunun yaklaşık 8 milyon olduğu Kuala Lumpur’da nereleri görmeniz gerektiğine dilerseniz fazla uzatmadan başlayalım. İşte karşınızda federal sistemle yönetilen bu güzel ülkenin renkli başkenti Kuala Lumpur!

Görülmesi Gereken Yerler

Sultan Abdul Samad Binası

1897 yılında Selangor Kralı Sultan Abdul hakimiyeti altındayken mimar Arthur Norman tarafından yapılan bina, 1974 yılından itibaren Sultan Abdul Samad adı ile anılmaktadır. O yıllarda hükümet binası olarak kullanıma girmiştir. İngilizlerin binanın bazı odalarını büro olarak kullandığı da ek bir bilgi olarak bilinmektedir. Günümüzde ise binanın bir bölümü Yüksek Mahkeme olarak işlevselliğini sürdürmektedir. Mimari içerisinde Kuzey Afrika esintilerinin görüldüğü ve yanında saat kulesinin de yer almasıyla, özellikle geceleri göz alıcı bir güzelliğe sahiptir.

Jamek Mescidi

1909 yılında ibadete açılan mescidin kapasitesi bin kişiden oluşmaktadır. Fakat mescidin halka açılması yaklaşık 55 yıl sonra gerçekleşmiştir. 1965 yılına denk gelen bu tarihle beraber mescit milli camii olarak duyurulmuştur. Bu sebeple de şehrin sembolleri arasındaki en kutsal yeri almıştır. Jamek kelimesi Arapça’da insanların dua ettiği yer anlamına gelmesiyle de tam bir ibadethane olarak tasarlanmıştır. Cuma namazı için insanların tercih ettiği cami Gombak ve Klang nehirleri arasında yer alır. Halkın cuma camii olarak adlandırdığı mescidin minareleri yaklaşık 25 metre uzunluğundadır. Mescidi turistik olarak ziyaret etmek isterseniz cuma ve perşembe günleri arasında 8.30 – 12.30 ile 14.30 – 16.30 saatlerini seçmelisiniz. Ve tabii ki kapalı giyinmek.

Kuala Lumpur Kulesi

420 metreye yakın yükseklikle görmemenizin imkansız olduğu kalenin inşaatı 1984 yılında başlayarak 11 sene boyunca sürmüştür. 1995 yılından bu yana dünyanın 7. En yüksek telekomünikasyon kulesi olarak ilk ona girmeyi başarmıştır. Her sene yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken 275.metresinde bulunan seyir terası sizlere gözlerinize inanamayacağınız bir manzara sunacak. Ayrıca restoranda dilediğiniz yemeği yiyebilmeniz ve restoranın dönüyor olması da manzaranın her noktasına hakim olmanızı sağlayacak. Yetişkinlerin 75, öğrencilerin ise 39 Malezya Ringgiti ödeyerek girebildiği kaleyi görmeniz için ısrarcıyız!

Sunway Lagoon Park

Kuala Lumpur’un Disneyland’ına hoş geldiniz. 7’den 70’e herkesin eğlenceyi hücrelerinde hissettiği parkı görebilmeniz için birçok neden mevcut. Bunlardan ilki unutulmaz bir deneyim yaşayacak olmanız. Şehir merkezine 15 dakika kadar uzakta olan parkta onlarca farklı oyun alanı ve park bulunmakta. Hepsine girebilmeniz mümkün. Sevdiklerinizle yaşayacağınız bu unutulmaz anlar için 13 yaşın altındaki aile bireyiniz için 140, 13 yaş üstü kalan kesiminde 170 Malezya Ringgiti ödemeniz yeterli. İnternet üzerinden bileti satın almanız fiyatta bir miktar indirim kazanabileceğiniz anlamına geliyor. Hadi hemen bilgisayar başına!

Perdana Botanik Bahçeleri

Gösterişli binalardan sıyrılıp biraz da doğanın içerisinde oksijen depolamak istediğinizi duyar gibiyiz. Perdana Botanik Bahçeleri tam olarak bu isteğinizi karşılayabilecek düzeyde. Şehrin merkezinde tropikal orman olur mu demeyin oluyor işte! Göl Bahçeleri olarak da bilinen yer Sunken, Orkide ve Hibiscus bölümlerine ayrılmış 3 farklı botanik bahçe ve seradan oluşmakta. Malezya Ulusal Müzesi’nin hemen yanında yer alan botanik bahçe, aynı zamanda yürüyüş parkurlarıyla da kaplıdır. Malezya Camii, İslami Sanatlar Müzesi ve Ulusal Anıtı’nı da sınırları içerisine alan parkta binlerce tür kelebek ve kuş hakkında bilgi edinebilir ve Asya’nın kültürünü aktaran heykellerin sergilendiği alana göz gezdirebilirsiniz.

Batu Mağaraları

Kuala Lumpur şehir merkezine yaklaşık 15 dakikalık uzaklıkta bulunan, inanılmaz bir görüntüye sahip Batu Mağaraları, farklı boyutlarda birçok mağaradan oluşur. Mağaraların içerisinde boy boy görebileceğiniz heykellerle sizleri büyüleyen bir yapısı vardır. Efsaneye göre mağaralar 400 milyon yıl içinde kireç taşından meydana gelmiştir. 100 yıl kadar önce de mağaraların içerisinde tapınak alanı yerleştirilmiştir. Hindular için büyük önem teşkil eden Batu Mağaraları her yıl milyonlarca turistin ziyaretine tanık olmaktadır. Özel bayramları olan Thaipusam Bayramı döneminde mağaralara giderseniz, tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük bir insan yoğunluğuyla karşılaşabilirsiniz. Mağaranın en üst noktasına çıkmak için 275 adım olan merdiveni tırmanmanız gerekiyor. Muhteşem bir macera şansı sunan Batu Mağaralarının içine her gün 6.00 ile 21.00 saatleri arasında girebilmeniz mümkün.

Kuala Lumpur Yeme İçme

Türk mutfağından uzak olan Asya mutfağı sizlere farklı bir deneyim sunacak. Yeni şeyler denemeyi sevenler için biçilmiş kaptan olan Kuala Lumpur mutfağında tatmanızı önerdiğimiz ilk şey Nasi Lemak. Aromalı kızartılmış tavuk, pilav ve çiğ sebzelerle bizlere çok da uzak değil ha, ne dersiniz? Ikan Bakar olarak bilinen kızartılmış balık, et, yumurta, peynir ve köri ile birlikte sunulan Roti ekmeği, karabiber sosu ile marine edilmiş kırmızı et ve tavuktan yapılan Ramly tatmanızı önerdiğimiz diğer lezzetler arasında. Canınızın tatlı istediğini biliyoruz. Hindistan cevizi sütü, karamel ve esmer şekerle yapılan Appam tatlısı denenmek için sizi bekliyor.

Ulaşım ve Konaklama

Geçmişte direkt uçuş olmamasından üzülen gezginler için güzel bir haberimiz var. Artık İstanbul üzerinden Kuala Lumpur’a direkt uçuşlar gerçekleştirilmekte. Yaklaşık 11 saatlik uzun bir yolculuğun ardından kendinizi Kuala Lumpur sokaklarına atabilirsiniz. Konaklama için şehrin hemen hemen her noktası uygundur fakat bizden size öneri şehrin merkezinden çok ayrılmamanızdır. Hem ulaşımınız hem de restoran seçenekleri bakımından çok daha fazla imkana sahip olabilirsiniz. Ayrıca cebinize uygun fiyat aralığı ile de geceliği 20 Dolar’dan başlayan fiyatlarla konaklayabilme imkanına sahipsiniz.

Kuala Lumpur - İstanbul arası “tüm uçuşlar” ve “uçak firmalarının” “en ucuz uçak bileti” için aramalarınızın tümünü gidiyorum.com adresinden yapabilir, “kampanyalı uçak biletleri” fırsatlarından faydalanabilirsiniz. Bütçe ve tercihlerinize uygun otellerin erken rezervasyon fırsatları gidiyorum.com'da sizi bekliyor!