Masalın İçindeki Kent: Bremen

Almanya’nın liman kentleri arasındaki Bremen; modern ve klasik mimari tarzın eşsiz bir görsel mükemmellik yarattığı kentlerden birisidir. Almanya’nın üç şehir devletinden biri olan Bremen, Berlin ve Hamburg'la birlikte, ülkenin en gösterişli ve misafirperver yerlerinden biri olarak, toprak ve iyi yaşam arasında denge kurabilen nüfusuyla haklı bir üne sahiptir. Bremen adeta bir bisikletçi cennetidir. Farklı turlar; Weser nehri boyunca, kalabalık mahallelerde ya da şehir dışındaki yeşil kırsalda, her zevke ve performansa uygun iki tekerlek üzerinde bir macera bulabileceğinizden emin olun. Çocukluk masallarının doğduğu şehir Bremen’de, renkli ve tarihin izlerini yansıtan yapılar arasında dolaşarak benzersiz bir gezi deneyimi yaşayabilirsiniz. Liman kenti Bremen’e gidecekler için mutlaka gezilmesi gerekenler listesi ise şu şekildedir:

Görülmesi Gereken Yerler

Kunsthalle Bremen

Avrupa’nın en eski görsel sanat eserlerine yer verilen Kunsthalle Bremen sanatseverler için görülmesi gereken yerler arasındadır. Orta Çağ'dan modern resimler, heykel ve bakır levha gravürlerinin yanı sıra değişen sergileri de içeren büyük bir kalıcı koleksiyon sunan Kunsthalle'deki başyapıtlardan bazıları 600 yaşın üzerindedir. 1820’de faaliyete geçirilen sanat merkezinin içerisindeki eserlerin çoğu görsel ürünlerdir. Avrupa’nın çeşitli dönemlerini yansıtan eserler arasında az da olsa, yazma türü eserleri görmek de mümkündür. Önde gelen sanatçıların erişilmesi güç hayal güçlerinden çıkan eserlere ilgi oldukça fazladır.

Universum Science Center

Bremen, güçlü bir havacılık endüstrisine sahiptir. Uzay meraklıları, yıldızlara, okyanus tabanına veya dünya merkezine sanal geziler yapabilecekleri göz alıcı, Universum Bilim Merkezi'nin keyfini doyasıya çıkaracaktır. Yıl boyunca önemli ve etkili bilimsel organizasyonların düzenlendiği merkezin mimari yapısı istiridye şeklindedir. Burada düzenlenen etkinliklerin çoğunluğu kainatın gelişimi ve sonuna dairdir. Dev kuleden şehrin manzarasını izleyebilmek de mümkündür. Bilimsel çalışmaların örneklerinin yer aldığı bina kentin en ilgi çeken yerlerinden birisidir.

Bremen Katedrali

Bremen'in ana Protestan kilisesi olan ve Dom St Petri diye de bilinen Bremen Katedrali’nin kökeni 8. Yüzyıla dayanıyor. Katedralin kapsamlı restorasyonu 1820’de gerçekleştirilmiş. İkiz kuleleriyle ve şapeliyle ilginç bir görünüme sahip olan katedralin bodrum katlarında mumyalanmış cenazeler yer alıyor. İlgi çeken bir katedral olması ve mimari açıdan değer taşıması açısından ziyaret edilebilir. Özellikle akşam vakitlerindeki ışıklandırma nedeniyle çok daha iyi bir görünüme bürünüyor. Ayrıca içinde bulunan Dom müzesi, 1970'lerdeki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan dini eserleri ve hazineleri sergiliyor.

Markt

UNESCO Dünya Mirası korumalı Markt meydanı, Bremen kentinin en ünlü ve turistlik meydanları arasındadır. Almanya’nın güçlü ve başarılı şövalyesi Roland’ın 5,5 metre yüksekliğindeki Ortaçağ heykeli bu meydanda yer alıyor. Meydanda göz alıcı süslemeleriyle üçgen ve heykel kemerli Rathaus (belediye binası) da bulunuyor. Evlerin mimari yapısı, dizilişi ve renkleri açısından bilezik gibi muazzam bir sunum söz konusudur. Meydanda, hediyelik eşya satan dükkan ve restoran gibi çeşitli ihtiyaçların karşılanabileceği işletmeleri bulabilmeniz kolaydır.

Gerhard Marcks House

Markt'daki ünlü “Bremen Mızıkacıları” Stadtmusikanten heykelinin heykeltıraşı Gerhard Marcks (1889-1981) Almanya'nın en büyük heykeltıraşları arasında yer alıyor. Gerhard Marcks 1930'larda Naziler tarafından 'dejenere' olarak kınan ve 2. Dünya Savaşına kadar çalışmalarını sergilemekten yasaklanan sanatçılardan biriydi. Ünlü heykeltıraşın adını taşıyan ve modern ve klasik sanat tarzının birleştirildiği müzede, sanatseverleri karşılayan birbirinden değişik sanatsal eserlerine yer veriliyor. Ortaçağ Avrupa döneminden, modern Avrupa’ya kadarki sanatsal ilerleyişin kronolojik izahı niteliğindeki müzenin uluslararası önemi büyüktür. Bremen’de en fazla ziyaret edilen müzelerden birisidir.

Yeme İçme Rehberi

Bremen’de yemek yemek için oldukça fazla alternatif sunan ve her bütçeye uygun restoranların yer aldığı Weser Nehri boyunca Schlachte ve Viertel bölgesini tercih edebilirsiniz. Bremen’de şehrin liman kenti olmasının getirisi olarak deniz ürünleri oldukça fazla tüketiliyor. Şehre özgü bir lezzet olan dumanda pişirilmiş yılan balığı Räucherfisch oldukça meşhurdur. Kuzey Denizleri’nin bol yağlı balıkları Ringa ve Gümüş balığını da deneyimlemek için en uygun yer Bremen’dir. Sokakta dolaşırken kahve çikolata kokusu duymanız mümküdür, çünkü Bremen aynı zamanda çikolatalarıyla ünlüdür. Ünlü çikolata markası Hachez, Bremen’de üretilmektedir Kohl yani lahana ve yanında sunulan bir tür baharatlı sos Pinkel yerel lezzetlerden. Grünkohl mit Pinkel yemeği karalahana ve sosisin pinkel sosuyla birleşmesinden oluşuyor. Beck’s Bira Fabrikası Bremen’de bulunduğundan genellikle şehirde Beck’s tüketildiğini göreceksiniz. 15.yy’da Bremen’nin eski belediye binası Rathaus şarap ticaret merkezi olarak kullanıldığından binanın bodrum katındaki şarap mahzeninden çıkan yıllanmış şarapları civardaki restoran ve barlarda tadabilirsiniz.

Ulaşım ve Konaklama

Bremen’e haftanın her günü THY veya Luftansa ta da KLM havayolları ile aktarmalı ya da direkt uçuşlar bulunuyor. Yaklaşık 3 saat süren bir yolculuğun ardından Bremen Havaalanı’na ulaşıyorsunuz ve sonrasında şehir merkezine gitmek için 3,5 saat süren bir tramvay yolculuğu yapmanız gerekiyor. Terminalden çıktığınızda karşınızda tramvay durağını göreceksiniz. 2.70 Euro karşılığında bilet satın alarak 6 numaralı tramvayla şehir merkezine gidebilirsiniz. Yolculuğunuz için en ucuz Bremen biletlerini gidiyorum.com'dan temin edebilir ve en uygun Almanya Bremen uçak biletini satın alabilirsiniz. Bremen’de konaklama seçeneklerini seyahatinizden önce değerlendirerek erken rezervasyon şansını yakalayabilirsiniz. gidiyorum.com seçtiğiniz lokasyonda, bütçenize uygun aralıkta seçeceğiniz otellerin tüm fırsatlarını karşılaştırmanızı sağlar.