Polonya’nın Dopdolu Başkenti Varşova

2004 yılında Avrupa Birliği’ne girerek dikkatleri üzerine çeken Polonya’nın başkenti Varşova tam bir kültür ve sanat yuvasıdır. Görülmesi gereken birçok yapıya ev sahipliği yapar. İzlenmesi ve üzerine konuşulması gereken birçok sanat eserini severek izleyici veya dinleyiciyle buluşturur. Eğlence mekanlarının en bilinen şehirlerinden biridir. Daha da ne olsun ki. İkinci Dünya Savaşı sebebiyle büyük yıkımlar ve üzüntüler yaşayan şehir, kendisini tekrar tamir etmek, yaşanılabilir hale gelmek için çok uğraşmıştır. Üzüntülü anlarını geçirebilmek ve tekrar ayakta kalabilmek için yaratıcı ve umutlu olmaya özen gösteren Polonya halkı, bu sayede sanata kültüre ve tarihselliğe doğrudan bir yetenek sahibi olarak kendisini geliştirmiştir. Yaşadıklarına rağmen bugün dimdik ayakta durabilen görkemli Varşova şehrine gitmeye hazır mısınız?

Görülmesi Gereken Yerler

Kültür ve Bilim Sarayı

Sovyet mimarisinin eserlerinden biri olan Kültür ve Bilim Sarayı’nı görmemenizin mümkünatı yok. Neden mi kendisi şehrin en yüksek yapılarından biri de ondan. 42 katlı yapı 230 metre boyunda. Sarayın en üst katına çıkıp Varşova’nın size nasıl güzel bir manzarayla kaplı olduğunu gösterecektir. İçerisinde sergilerin, tiyatro oyunlarının ve birçok konserin yapıldığı sarayda, sevdiklerinize hediyelik eşya alabileceğiniz birbirinden şirin dükkanlar da yer alıyor. Şehri manzarasını izlemek ve sergilerden faydalanıp konserlere kulak kabartmanız için vermeniz gereken miktar 20 Zloty. Yani hiçbir şey değil.

Old Town

Savaş zamanından gelmiş bir ülkenin Eski Şehir’i olmazsa olmazlarından biridir. Şehirdeki herkesin buluşma noktası olan Stare Miasto bölgesi, Varşova’nın en güzel alanlarından biridir. Savaş zamanında bölgeden hiçbir iz kalmamışken,1980 sonrasında yeniden inşa edilen meydan günümüzde aktif bir şekilde işlerliğini korumakta. Unesco tarafından Dünya Mirası’na kabul edilen eski şehir bölgesinin içerisinde yer alan bir diğer yapı ise Prens’in yaptırmış olduğu kale.

Kraliyet Kalesi

13.yüzyıldan kalma kiremit rengindeki yapı Polonya’nın resmi makamı olma amacıyla yaptırılmıştır. Şehrin en bilinen meydanlarından biri olan Old Town bölgesinde yer alan yapı İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yeniden yapılmıştır. İçerisinde kraliyet fertlerine ait odalar ve şahsi eşyaları sergilenmektedir.

Kraliyet Yolu

Kraliyet Kalesi’nin girişinden başlayan ve Lazienski isimli parka kadar süren yaklaşık 4 kilometerelik yola Kraliyet Yolu denmektedir. 4 kilometrelik yol boyunca birçok tarihi yapı, yaşanmışlık ve restoran yer almaktadır. 4 kilometre boyunca kendinizi bir masalın içerisinde hissedeceğiniz bir maneviyat yer almaktadır. Chopin Müzesi de Kraliyet Yolu içerisinde karşınıza çıkacak güzelliklerden sadece bir tanesidir.

Lazienki Parkı

Kraliyet Yolu’nun sonunda yer alan Lazienki Parkı, Avrupa’nın en iyi bölgelerinden biri olarak kabul edilmektedir. 18.yüzyılda Kraliyet’e ait bir park olan bölge, mimarisi ile sizleri büyüleyecek bir niteliğe sahiptir. Parkın içerisinde yer alan bir diğer önemli nokta ise ünlü besteci Frederyk Chopen’in anıtıdır. Eskiden Chopen burada ücretsiz piyano dersleri verip, konserler düzenleyerek halkın neşesini yerine getirmeye çalışırmış, ne kadar etkileyici değil mi?

Warsaw Uprising Museum

Bağımsızlık savaşı zamanında ortaya çıkan can kayıplarının anısına yaptırılan müze 2004 yılından beri ziyaretçilere açık vaziyettedir. Müzenin içinde geçmişteki savaş zamanlarından görüntüler, fotoğraflar ve işgale karşı gelenlerin söyledikleri yer almaktadır. İnteraktif bir şekilde gezebileceğiniz müze tüyler ürpertici anları belgeler niteliktedir. Müzeye giriş ücreti 18 Zloty gibi küçük bir miktardır.

Varşova'da Yeme İçme

Polonya’nın kendine has birçok yiyeceği ve içeceği olmasına rağmen, Varşova tam bir dünya mutfağı ulaşım noktasıdır. Şehrin herhangi bir noktasında hem yerel hem de dünya mutfağına ait tatları tadabilir, midenizi bayram ettirebilirsiniz. Fakat size önerimiz Old Town bölgesindeki restoranlara gitmeniz. Oralar hem çok daha çeşitli hem de çok daha keyifli olacaktır. Polonya’da sıklıkla tüketilen yiyeceklerden biri domuz etidir. Pierogi isimli mantının büyük olanlarıyla yapılan ve içerisinde et, patates hatta dilerseniz çilek konularak yapılan yerel bir lezzettir. Ülkeye ait bir diğer lezzet ise pizzaya benzer olan Zapiekanka isimli yiyecektir. Genel olarak ucuz bir şehir olan Varşova’da yemek fiyatları da oldukça uygundur. Damak tadınıza uygun yemekleri, gözünüze kestirdiğiniz restoranlardan rahatlıkla tüketebilirsiniz. Hem de cebinizi üzmeden.

Ulaşım ve Konaklama

İstanbul üzerinden Varşova’da ister aktarmalı ister aktarmasız uçabilme imkanınız bulunmaktadır. Aktarmasız olarak İstanbul üzerinden Varşova şehrine 2.5 saatlik bir uçak yolculuğu ile varabilirsiniz. Şehrin genel olarak ucuz olduğundan bahsetmiştik. Bu sebeple konaklama konusunda sıkıntı çekmeyeceksiniz. İstediğiniz odalarda, istediğiniz manzarayla şehrin istediğiniz noktasında kalma imkanı sağlayan Varşova’da gecelik konaklama ücretleri 15-20 Euro’dan başlamaktadır.