Yavru Vatanın Başkenti Lefkoşa

Lefkoşa hem Güney Kıbrıs hem de Kuzey Kıbrıs’ın dolayısıyla da genel anlamda Kıbrıs’ın başkentidir. Dünyadaki tek bölünmüş başkent olma özelliği taşır. Yeşil Hat olarak adlandırılan sınır şehri ikiye böler. İki kesim, BM Barış Gücü idaresinde olan bir Ara Bölge ile birbirinden ayrılır. Neolitik Çağ’dan bugüne kadar birçok uygarlığın hakimiyetinde olan Kıbrıs topraklarına Osmanlı’nın iskan politikalarına bağlı olarak Türkler de yerleşti. 1878’den itibaren ada Birleşik Krallık hakimiyetine girdi ve 1960’da Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. 20 Aralık 1963’te başlayan olaylar, 30 Ocak’ta Birleşik Krallık temsilcisi, Türk ve Yunan hükümetlerinin temsilcileri ile toplanıp bugün Yeşil Hat olarak bilinen sınırı oluşturdular. 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı ile sınırlar kesin olarak belirlenmiş oldu.

Görülmesi Gereken Yerler

Girne Kapısı

Bugün Lefkoşa Turizm Enformasyon Ofisi'ne ev sahipliği yapmakta olan yapı, 1567’de Venedikliler tarafından yaptırılmış, 1821’de Osmanlılar tarafından tadilattan geçirilerek Rum İsyanı sırasında gözetleme kulesi olarak kullanılmış. Surların bir parçası olarak inşa edilen yapının batısında Cephane Burcu, doğusunda ise Musalla Burcu bulunuyor. Kapının önünde 29 Ekim 1963 tarihli bir Mustafa Kemal Atatürk Heykeli yer alıyor.

Yeşil Hat

Lefkoşa’yı kuzey ve güney olmak üzere ikiye bölen sınır hattıdır. BM gözetiminde bulunan sınır, kuzey ve güney arasında geçiş noktası olarak kullanılmakta. Ancak Türk vatandaşlarının Rum kesimine geçişi yasaklanmış durumdadır.

Büyük Han

Kıbrıs’ın en büyük hanlarından biri olan yapı, Osmanlı zamanında 1572’de Muzaffer Paşa tarafından yaptırılmış. Kıbrıs’ta Birleşik Krallık hakimiyeti varken han, hapishane ve sonrasında evsizler için barınak olarak kullanılmış. 1990’lara kadar restorasyon ve onarım süreçleri geçiren yapı bugün sanat merkezi olarak kullanılıyor. İçinde bir kafe ve hediyelik eşya dükkanı da bulunuyor. Üst kısımda satılan takılardan sevdiklerinize hediye alabilirsiniz.

Bedesten

14. yüzyılda Gotik üslupta inşa edilmiş bir Bizans Kilisesi olan yapının asıl adı St. Nicolas’tır. Ana yapı, Lüzinyanlılar tarafından geliştirilmiş ve Venedik döneminde yapılan eklemelerin ardından Yunan Ortodoks Metropolisliği’ne verilmiş. Osmanlı döneminde yeniden yapılan değişikliklerle depo ve kapalı çarşı olarak kullanılmış. Yapı Bedesten ismini de 1573’te almış ve o günden beri bu isimle anılıyor. Son dönemde AB’nin mali desteğiyle yapılan restorasyon çalışmalarının ardından kültür sanat merkezi olarak faaliyet gösteriyor.

Venedik Sütunu

Atatürk Meydanı’nda yer alan sütun isminden de anlaşılacağı üzere, 1550 yılında Venedikliler tarafından yaptırılmış. 6 metre yüksekliğinde, alt tarafında 6 İtalyan ailesinin armaları bulunan ve tek kurşuni renkte bir granit olan sütunun Salamis’teki bir mabetten getirildiği sanılmaktadır. Eskiden üzerinde St. Mark aslanı bulunan sütuna sonradan bakır küre ilave edilmiştir.

Kıbrıs Türk İslam Eserleri Müzesi

Selimiye Camii ve Bedesten arasında bulunan müze, 2013 yılında ziyarete açılmış. Bina, 19. yüzyılda Bedesten’in bir parçası olarak Osmanlılar tarafından yapılmıştır. 3 ana kısımdan oluşan müzede girişin solu, ferman ve berat gibi Osmanlı el yazmalarına ayrılmış. Sağ taraf ise Barok üslupta duvar saatlerine, orta kısımda da halı ve tesbih sergilenmekte. İkinci odada Uşak Halısı, Çadır Kilimi, kılıç ve kalkanlar, vakfiye defterleri ve İngiliz mühürleri bulunuyor. Sağ tarafta saatlerle beraber, büyük ebatlı bir kitap gibi sergilenen halılar gözünüze çarpacaktır. Bu halılar da Anadolu halı geleneğinin önemli örneklerinden sayılan parçalardan oluşuyor.

Selimiye Camii

Lüzinyanlar’ın bir katedrale ihtiyaç duymaları sebebiyle Paris’teki Notre Dame Katedrali’nden ilham alınarak inşa edilmiş olan yapı, Gotik üsluptadır. 1326’da ibadete açılmış ve kralların taç giyme törenlerine ev sahipliği yapmıştır. 1571’de Osmanlı fethinden sonra katedral camiye çevrilmiş ve 1954’ten itibaren II. Selim’in adıyla anılır olmuştur.

Barbarlık Müzesi

Müze aslında 1963’te başlayan olayların ardından, EOKA’ya bağlı Rum Çeteciler tarafından, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’nda görevli Binbaşı Nihat İlhan’ın ailesinin öldürülmesi sonucu, 1 Ocak 1966’da müzeye dönüştürülmüş bir evdir. İçersinde ailenin kurşunlandığı küvet, olaydan sonra çekilen fotoğraf, dünya gazetelerinin olaya ilişkin manşetleri, müzenin açıklaması, ailenin eşyaları ve 63-68 yılları arasında öldürülen Türkler’in isimleri yer alıyor. Rauf Denktaş’ın katliama ilişkin yaptığı yorum da müzede ziyaretçilere sunuluyor.

Haydarpaşa Camii

Kıbrıs’ın en zarif Gotik mimari eserlerinden biri olan yapı, 14. yüzyılda Lüzinyanlılar tarafından yaptırılmış bir kilisedir. Asıl adı St. Catherine Kilisesi olan yapı, Osmanlılar adaya hakim olduktan sonra camiye çevrilerek Haydarpaşa Camii adını almıştır.

Mevlevi Müzesi

1593 yılında Kıbrıs fatihlerinden Arap Ahmet Paşa tarafından kurulan Mevlevihane, bugün müze olarak kullanılmaktadır. Yapının accak semahane ve türbe kısmı günümüze gelebilmiş. 1925’te tekke ve zaviyelerin kapatılmasının ardından Halep Mevlevihanesi’nden Şeyh Şamlı Dede Lefkoşa Mevlevihanesi’ne atanmış ancak onun ölümünden sonra tekke yaşamı da tarihteki yerini almış. 1956’dan itibaren tekkenin bazı odaları “Türk Çocuk Yuvası” olarak kullanılmıştır. Kalan bazı odalar 1963’te Kıbrıs Türk Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştır. 2001-2002 yılında yeniden düzenlendikten sonra 17 Aralık 2002 tarihinde Şeb-i Arus töreni ile Mevlevi Müzesi olarak yeniden ziyarete açılmıştır.

Lefkoşa’da Yemek

Bedesten’de bulunan Sedirhan lokantası ve Sabır Lokantası Lefkoşa’nın en ünlü restoranlarıdır. Sedirhan’da Kıbrıs mantısı olarak da bilinen Piruhi Mantısı, Sabır’da ise meşhur köfteyi denemelisiniz.

Kıbrıs’ın en çok bilinen lezzeti hellimi, salataların içinde veya kahvaltı için gittiğiniz hemen hemen her noktada tadabilirsiniz. Kıbrıs’a özgü bir kebap çeşidi olan Şeftali Kebabı, koyun veya keçinin iç zarının kıyma, soğan ve maydanoz ile karıştırılan ve dolma biçiminde sarılıp, şiş veya ızgara telinde pişirilen bir yemek. Lefkoşa’da bu işi en iyi yapan yerlerin başında Anibal gelir. Aynı zamanda ada ülkesi olan Kıbrıs’ta balık da ana yemekler arasında. Akdeniz ülkelerinin tatlılarının başında gelen dondurma için ise gidebileceğiniz en iyi yer Mardo Dondurmacısı.

Ulaşım ve Konaklama

Lefkoşa’ya Ercan Uluslarası Havalimanı’ndan ulaşım sağlayabilirsiniz. Lefkoşa, havalimanına 23 km mesafede bulunuyor. Lefkoşa seyahatiniz için “ekonomik uçak biletleri” aramanızı gidiyorum.com'dan yapıp “ucuza bilet” bularak yolculuk edebilirsiniz. “son dakika uçak bileti” ve “promosyonlu uçak bileti” seçeneklerine de gidiyorum.com'dan ulaşabilirsiniz.

Konaklamayı düşündüğünüz, oda ve hizmet kalitesine göre farklı otellerin hepsine gidiyorum.com üzerinden erişim sağlayarak erken rezervasyon fırsatlarını değerlendirebilirsiniz!